Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Spanok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka. Potrebovala by som poradit ohladne nasho 4,5r synceka. Tyka sa to jeho spanku. Chodi spat tak okolo 21h.Niekedy sa stane ze ide aj neskor, nie preto ze by mi to vyhovovalo, ale preto ze ho nedokazem skor uspat. Rano vstava okolo 9 niekedy az 10 hodiny. Stane sa aj ze sa zobudi aj neskor. A to je moj problem. Mne sa zda ze je to velmi neskoro. Aj som ho uz par krat zobudila skoro rano aby isiel vecer skor spat, ale zdalo sa mi ze to je este horsie, vecer zaspava dlhsie a neskor. Manzel hovori nech ho rano nebudim, vraj keby ten spanok nepotreboval tak nebude tak dlho spinkat. Poobede nam spat nechodi uz asi rok. Myslim si ze mu ten poobednajsi spanok chyba a preto spi v noci tak dlho. Ale preco nedokaze zaspat skor? Skusali sme uz vsetko mozne. Pred spanim sa napapame, pohrame, okupeme, citame rozpravku az kym nezaspi. Niekedy to citanie trva aj hodinu a viac. Prosim Vas, je normalne tak dlho spat? Moze mat nejaku poruchu spanku, alebo je to normalne a dohana to co nenaspi poobede? Dakujem za akukolvek odpoved, radu. Prajem Vam pekny den.
    Arian

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Myslím, že odpove´d ste povedali sama. potrbuje dostatok spánku a ke´dže nespí odpoludnia, je večer taký unavený, že nedokáže zaspať. Skúste ho odpoludnia uložiť okolo trinástej ľahnite si s ním, možno zaspí. Pred spaním si doprajte prechádzku na čerstvom vzduchu, potom už žiadne vzručenie, len kúpeľ, ľahké jedlo a spinkať. Môžete podávať sirup Junior relax. Je dôležité, aby rámo vstával skôr ako príprava na vstup do školy, kedy spánok do desiatej už ani nebude možný.

Podobné otázky

  • Boji sa kakať do nočníka

    , Autor: Silvia-Hut

    Dobrý deň,
    môj malý má 2,5 roka a stále kaká iba do plienky. Plienku má už iba na obedný spánok a večerný, cez deň je bez nej, s cikaním problém nemáme, aj keď občas sa stanú ešte nejaké nehody. Čiže kakáva ráno po spánku a večer keď mu dám plienku na noc. Inak to zadržiava.
    Vysvetľujem mu, že to nemôže zadržiavať, že ho bude bolieť bruško a pod. Minule som mu povedala, že ak sa mu bude chcieť kakať, môže mi povedať a skúsime na nočník alebo záchod. Pekne sa vypýtal, povedal mi že sa mu chce kakať, aj som videla, že už to pojde, ale začal sa zatínať a zadržiavať a vzpierať a nechcel to tam ani za nič pustiť, akoby sa bojí. Potom odíde a zadrží to a počká si až na plienku. Neviem už ako ho mám motivovať aby sa nebál, skúšala som už všetko možné. Minule som mu vo vani povedala, nech to nedrží a pustí (lebo už ani nejedol, čo ho bolelo brucho, že to držal), a akoby na povel to pustil,ale na druhý deň už nechcel ani tak, ani na tretí. A neviem či je dobré učiť ho to takto do vane.
    Ak by ste mi mohli prosím poradiť ako ho mám, keď sa vypýta a sedí na záchode priviesť k tomu aby sa nebál, vždy keď cíti, že to ide to zadrží a ide zo záchoda alebo nočníka preč, že nejde, povie. Skúšala som knižky, rozprváky, že mu kúpim čo chce, alebo len som mu spievala, hovorila som že nech potlačí, alebo niekedy som skúšala nehovoriť nič, len čítať knižku, ale nepomohlo nič.
    Ďakujem za vašu radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nechajte ho nech kaká do plienky. Čím viac sa budete snažiť, tým viac sa zatne a nebude kakať vôbec. Nie je ešte pripravený na defekáciu, kakanie do nočníka alebo záchoda. Kakanie do vody vôbec nie je prirodzená vec.
    Hlavne o kakní pred ním s nikým nehovorte: kamarátka, mama, jeho otec atd. Vidí, že je to pre vás téma číslo jedna teraz, tak si to užíva a vás týra. len keď ste sami, môžete mu pripomenúť, že veľkí plienky nenosia a kakajú do záchoda. Určite sa to jedného dňa zmení.

  • spanok

    , Autor:

    dobry den neviem ci to patri ku vam alebo skor do oblasti psychologie ale potrebovala by som pomoc mam 4,5 rocneho syna ktoreho sa snazim s prestavkami asi vyse roka naucit spat v jeho izbicke.niekedy to ide lepsie niekedy horsie a place ze chce spat s nami on tam nechce byt ale na otazku ci sa boji povie ze nie ma aj svetielko co mu svieti aj som mu povedala ze moze ku nam v noci prist aj sme sa dohodli ze cez tyzden v izbicke a vikendy s nami... skusala som to dobrovolne aj nasilu" vyhrazanim sa"... neviem co mam robit som v 6 mesiaci a on sa neskutocne roztahuje a kope. uz ked si ako tak zvykne vzdy ochorie a to ho chcem mat pri sebe a davat pozor... a potom som znova na zaciatku .... je to zacarovany kruh.... viete mi dat radu ako to skusit ci to ma este cas?dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to tak takmer v každej rodine a zväčša to začne tak, že dieťatko ochorie a necháme si ho u seba, aby sme ho pozorovali......veľmi dobre si na to spomínam. Isté je, že jedného dňa to ustane, len dovtedy to je predsa len problém.
    Mali by ste to vyriešiť, než sa narodí bábatko, pretože potom to bude považovať za ublíženie, že sa dieťatku venuje viac pozornosti a priestoru.
    Skúste ho naozaj presviedčať o tom, aký je veľký statočný, bude veľký brat, možno k tomu treba pridať nejakú rozprávku o hrdinoch alebo si nejaký príbeh vymyslieť. deti to berú.....Niekedy však ani rady ani prehovárania nepomôžu a dieťatko chce byť s rodičmi. Je to prejav určite separačnej úzkosti, potreby dôkazu bezpečnosti a blizkosti milovanej osoby. V takom prípade pomôže naozaj len čas

  • pomoc

    , Autor: terulienka

    Dobrý deň. Moja dcéra bude mať v októbri 3roky. Od mája je bez plienky cez deň, v noci ešte má. Teraz začala chodiť do skolky a nastal problém. Cez obedný spánok sa pociká - nie vždy. Doma vôbec. Do skôlky sa teší. V čom môže byť problém alebo ako to riešiť.ďakujem za odpoveď..

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Predpokladám, žeˇsa nejdú po obede pred obedným spánkom vycikať alebo je taká unavená z činností v MŠ, že zaspinká tak tvrdo, že sa pociká. Ak by ste mali podozrenie na infekciu močových ciest, tak je vhodné navštíviť lekára a vyšetriť moč.

  • nocne pomocovanie

    , Autor: didus

    Dobry den.potrebovala by som sa poradit.mame 6rocnu dceru a pocikava sa v noci.Nikdy nemala suchu pauzu.minulu jesen sme to zacali riesit.Vyhladali sme nefrologa,odber krvi,zber mocu(najprv 12hodinovy,po mesiaci 24hodinovy)nic neukazal.nasledne sme boli objednane k neurologicke,ktora po vysetreni skonstatovala ze mame sikovnu,inteligentnu slecnu,nezistila nic.poslala nas na EDG,ktore taktiez nic neukazalo.koncom marca ideme na kontrolu k neurol.prakticka stranka:dodrziavame enur.rezim+caste cikanie.v noci po 2 hod davam cikat.dcera sa na to nepamata,kedze ma tvrdy spanok.za mesiac februar 6krat nehoda,co je lepsie ako v decembri 15x.niekedy sa pocika nadranom,niekedy vydrzi do rana a cikat ide dajme tomu bodinu po zobudeni.cim to moze byt?ked ma vysledky v poriadku,co u nej vyvola pocikanie???podotykam,vyrasta v kludnom prostredi,bavime sa s nou o tomto probleme otvorene....vopred dakujem za nazor,pekny den!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zásadnou liečbou tohto problému je liek Minirin, ktorý ordinuje nefrológ. Neurologické vyšetrenie neublížilo ale pravdepdobne ani nebolo potrebné. Neviem, kde ste boli na vyšetrení u nefrológa ale je plne v jeho kompetencii uvedený liek napísať.

  • nezvladanie skolky

    , Autor:

    Dobry vecer mame synceka ktory bude mat o4 mesiace 4 roky. Od septembra teda 4-tyzden chodi do skolky zatial len na doobeda v ramci adaptacneho procesu ale ani tento nezvlada. Najskor chodil dve hodiny, potom tri a teraz uz aj.obeduje a po obede ide domov a aj tak skolku velmi zle znasa, teda hlavne to odlucenie odomna teda od maminy. Rano v pohode vstaneme, pustime si rozpravku, vypijeme mliecko, v klude sa obleceme, po ceste sa rozpravame a srandujeme ale akonahle sa otvoria dvere do skolky z usmiateho chlapceka je zufale a smutne dieta, ktore place skoro cele doobeda, do.cinnosti sa nezapaja a len place. Ten plac sa kazdym dnom zvacsuje a vobec sa mi nezda ze by to uz bolo lepsie, co potvrdili aj ucitelky ze vraj on je strasne na mna naviazany a ze len place. Doma je smutny na obed sa zacal.znovu pocikavat co uz nemal plienky na poobedny spanok pol roka. Ked spi na obed alebo v.noci je nepokojny, budi sa upoteny a place, ze kde je moja maminka, kedy pride moja maminka prosim. Neda sa vobec utisit ani ked ho vezmem na ruky ako keby spal a bluznil a v noci to iste aj 5x sa pyta kedy pride maminka zo sna. Do skolky sme uz raz nastupili ako trojrocny a tiez mal vtedy nocne desy a zle sny, tak sme odlozili dochadzku do skolky skoro o rok ale nejako sa to nezlepsilo.a ked uz prideme domov nikam nechce ist len je stale pri mne a pyta sa ci ho lubim, ci nikdy neodidem. Ked ide do skolky tak vie ze pre neho vzdy pridem stale mu to opakujem, ze sa pohra, napapa, pojde von a da si obed a pridem. Len uz sa mi zda ze ten plac trva dost dlho a yz som zufala ci aj nebola chyba ho nechat tak dlho doma so mnou. Nakolko aj pani ucitelky sa stazuju ze stale place a vyzaduje si pozornost a ze su z neho celmi unavene. Dakujem za odpovef

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Spravili ste veľmi dobre, že ste ho zo školky pred rokom zobrali a boli s ním ďalej doma. Niektoré deti ani po roku na separáciu od matky nedozrejú, ale to by ste nevyriešili tým, že by ste ho dali do kolektívu skôr, veď ste na to sama pred rokom prišli. Nerobte si žiadne výčitky, že ste niekde spravili chybu, jednoducho váš synček je taký. Jednou z možností je znova s ním ostávať doma, nedávať ho do kolektívu ale medi deti veľa chodiť, aby mal kamarátov, hral sa s deťmi. Druhou možnosťou je navštíviť detského psychológa a poradiť sa o ďalšom postupe s ním. Ak môžem byť osobná, je som u môjho dieťaťa zvolila taký modifikovaný prvý prístup: mali sme tetu, ktorá s ním bola doma , u nás, kým som bola v práci, posledný rok pred školou chodil do škôlky na pár dní a pár hodín v týždni a školu zvládol bez problémov. Mala som pacientov, kde musela mamička čakať pred triedou aj prvý rok školy. Deti sú rôzne, treba vedieť, ako na nich! A v tom vám práve pomôže dobrý detský psychológ.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: