Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Boji sa kakať do nočníka

    , Autor: Silvia-Hut

    Dobrý deň,
    môj malý má 2,5 roka a stále kaká iba do plienky. Plienku má už iba na obedný spánok a večerný, cez deň je bez nej, s cikaním problém nemáme, aj keď občas sa stanú ešte nejaké nehody. Čiže kakáva ráno po spánku a večer keď mu dám plienku na noc. Inak to zadržiava.
    Vysvetľujem mu, že to nemôže zadržiavať, že ho bude bolieť bruško a pod. Minule som mu povedala, že ak sa mu bude chcieť kakať, môže mi povedať a skúsime na nočník alebo záchod. Pekne sa vypýtal, povedal mi že sa mu chce kakať, aj som videla, že už to pojde, ale začal sa zatínať a zadržiavať a vzpierať a nechcel to tam ani za nič pustiť, akoby sa bojí. Potom odíde a zadrží to a počká si až na plienku. Neviem už ako ho mám motivovať aby sa nebál, skúšala som už všetko možné. Minule som mu vo vani povedala, nech to nedrží a pustí (lebo už ani nejedol, čo ho bolelo brucho, že to držal), a akoby na povel to pustil,ale na druhý deň už nechcel ani tak, ani na tretí. A neviem či je dobré učiť ho to takto do vane.
    Ak by ste mi mohli prosím poradiť ako ho mám, keď sa vypýta a sedí na záchode priviesť k tomu aby sa nebál, vždy keď cíti, že to ide to zadrží a ide zo záchoda alebo nočníka preč, že nejde, povie. Skúšala som knižky, rozprváky, že mu kúpim čo chce, alebo len som mu spievala, hovorila som že nech potlačí, alebo niekedy som skúšala nehovoriť nič, len čítať knižku, ale nepomohlo nič.
    Ďakujem za vašu radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nechajte ho nech kaká do plienky. Čím viac sa budete snažiť, tým viac sa zatne a nebude kakať vôbec. Nie je ešte pripravený na defekáciu, kakanie do nočníka alebo záchoda. Kakanie do vody vôbec nie je prirodzená vec.
    Hlavne o kakní pred ním s nikým nehovorte: kamarátka, mama, jeho otec atd. Vidí, že je to pre vás téma číslo jedna teraz, tak si to užíva a vás týra. len keď ste sami, môžete mu pripomenúť, že veľkí plienky nenosia a kakajú do záchoda. Určite sa to jedného dňa zmení.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: