Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Kakanie

    , Autor: Veronika1989

    Dobry den, mam skoro 6m babo chlapceka. Od narodenia mal problem s kakanim,pomaham teplomerom. Je na UM Sunar AR. Bez teplomeru sa nevykaka. Ako mu pomoct?Pije dost vody od 2.5-3dcl denne ,podavam lactulosu,v prikrmoch sa vyhybam potravinam co zapekaju,do zeleniny pridavam trocha oleja, do ovocia ovsene vlocky a stale nic. Snazi sa tlacit a nejde mu to. Co s tym? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nenaučil sa kakať pravdeopodbne práve preto, že ste mu pomáhali teplomerom
    Pije pomerne veľa, nepotrebuje viac vody ako 200 ml, treba ponúkať ale nenútiť. V strave vynechajte varenú ryžu aj ryžovú kašu a aj varenú mrkvu len občas, menej ako raz týždenne. Odporúčam podávať probiotika dlhodobo. Keď sa stav neupraví, treba chirurgické konzílium.

Podobné otázky

  • Zadržiavanie stolice

    , Autor: Luciateo

    Dobrý deň.Môj syn bude mať budúci mesiac 4 roky. Už vyše rok a pol bojujeme s kakaním. Viem, že tento problém vzniká napr. pri odplienkovaní alebo nástupe do škôlky, no začalo to už pred tým. Mám pocit, že teraz to je zatiaľ najhoršie ako zatiaľ bolo.Stolicu drží až do poslednej chvíle kým mu doslova nevyletí von. Stolicu má riedku, pretože mu dávam sirup na zriadenie stolice.Bez toho si to ani neviem predstaviť. Skúšala som rôzne prírodné "poháňače" ako sušené slivky, slivkovú šťavu atď. no bezvýsledne. Keď už "vyletí" prvé hovienko tak už vytlačí aj sám a bez plaču v kľude no nie vždy sa mi zdá, že sa vyprázdnil úplne. Veľmi nerád sa o tom rozpráva, odpovie mi len že je to škaredé a na otázku kto ti to povedal, povie že ocino, starká alebo ja. Povie, že sa to nepatrí a že to bolí. No neviem mu vysvetliť, že bolesť má len pri držaní. Je veľmi tvrdohlavý a väčšinou urobí len to čo sám chce. Rozprávala som mu rôzne rozprávky o hovienkach, dávala som mu aj odmenu, tlieskala alebo nerobila absolútne nič, ale nič nezaberá. Kaká tak raz za týždeň a to len vďaka tomu sirupu. Teraz naposledy kakal až po 11 dňoch. Nerozumiem ako to dokáže, lebo aj vcelku dobre papá a bolesťami bruška chvalabohu netrpí. Samozrejme až keď ideme na "vec" tak plače. Veľmi ma to trápi a už neviem ako ďalej. Som z toho vyčerpaná, ale samozrejme na prvom mieste je on a nechcem do neho neustále liať ten sirup a bojovať na nočníku.
    Budem Vám veľmi vďačná za každú radu a vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite je to už dlhodobá zápcha. Dieťa má kakať raz za jeden až dva dni.
    Treba sa poradiť s lekárom. Ja mám niekoľko princípov, ktoré radím dodržiavať.
    Pred dieťaťom s nikým v rodine ani telefonicky o vyprázdňovaní nehovoriť
    podávať dostatok tekutín
    podávať dlhodobo probiotiká
    držať proti zápchový diétu, teda žiadna varená ryža, varená mrkva, mak, kakao, čokoláda tvrdé syry
    Podívať pravidlene a dlhodobo prípravky na kakanie, teraz ideálne forlax
    S dieťatkom len keď ste s ním sama hovoriť o tom, že všetci ľudia kakajú, lebo je to potrebné, nie je to hanba. V tomto veku sa ešte niekedy stretávame aj s tým, že dieťa chce kakať do plienky. Môžete začať aj takto, len aby kakal pravidelne.

  • Pýtať sa cikat

    , Autor: MamaBezMena

    Mám chlapca 2r3m nechce sa pýtať cikať.. všetkému rozumie.. vie zadržať, vie pustiť, vie kedy čo.. ale aby sa vypýtal alebo šiel sám si sadnúť tak nejde.. keď ho dopytujem tak sa začne opúšťať - plače hádže sa po zemi dovtedy kým sa nepocika lebo viem že už by mu aj bolo treba.. už 4 mesiace som mala s ním trpezlivosť už som sa ja vyhrážala, aj som mu dala späť plienku ktorú nechce a reve že ju má a snaží sa ju dať dole.. keď ju aj nacikal prišiel že dole.. mokré ako také mu vadí len na hrudníku mokré slipy sú mu jedno.. kakanie detto príde už s hotovým..párkrát sa stalo že som to videla na ňom že to pôjde to som ho dala a bezproblémové to bolo.. keď som skúšala tie metódy tak nič.. keď som ho nedopytovala docural všetko.. keď sa často tak nechce ísť na nočník.. v obchode sa mi pocikal správil tam scénu že Oscara by mohol dostať.. kľudne som vysvetlila čo a ako a že musí byť mokrý že nemám oblečenie.. bolo dobré obdobie že síce sa nepýtal ale vydržal nepocikal sa.. ale toto čo teraz je nonsens neviem čo ďalej s ním..

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Býva to v tomto veku. Hlavne o tom doma netreba pred dieťaťom vôbec!!!!!!!rozprávať, nesmie vedieťa, že vás to trápi, robí to nascjvál, lebo vie, že tým upútava na seba pozornosť. Ani s manželom ani s mamou, sestrou kamoškou proste s níkým o tomto probléme pred ním nehovorte!!!!tvárte sa, akože vás to nezaujíma ani nedojíma. Dla bysom mu znov aplienky a v kľude, keď ste úplne samio dvaja mu vysvetlila,že veľkí sa npocikvajú ani nepokakávajú,lebo chodia do záchoda, malí na nočník. Ale keď on nechce, nepovie, tak musí mať plienku. Trvajte na svojom, ale pokojne, bez kriku, bez trestov. Uvidíte, že sa to vyrieši.

  • Odpliekovanie

    , Autor: Dubinka1992

    Dobrý deň pani doktorka. Snažím sa dcérku (2-ky aj 4 mesiace) odplienkovať. Mám s ňou takýto problém. Posedí na nočníku aj pol hodinku, ale bez potreby. A keď sa postaví tak do 5 min. je mláka na zemi. Vysvetľovala som jej že tá mláka patrí do nočníka/ záchoda ale neúspešne. Po týždni som to vzdala... A kakanie? Keď vidím že ide kakať tak ju posadím a nič radšej bude držať.
    Myslíte že ešte nie je na odplienkovanie pripravená? Stretli ste sa s niečím podobným?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Veľmi často sa s tým stretávam a určite nie je na tento proces pripravená. Je leto, skúste jej dávať krásne nohavičky, z ktorých bude mať radosť a keď si ich pociká, pripomeňte jej, že keby šala na nočník, nohavičky by mohla mať ďalej. V žiadnom prípade pred ňu neriešte tento problém s manželom, babkou ani nikým iným.

  • Vedome zadrziavanie stolice

    , Autor: LuciaPr11

    Dobry den, mam 26-mesacneho syna Oskara. Bez plienok zacal byt cca dva tyzdne pred dovrsenim 2. roku. Sam od seba zacal chodit cikat na nocnik, samozrejme som mu okolo toho vela vysvetlovala a citali sme knihy a za par dni uz aj bez problemov kakal bez plienky. Dokonca sa mu pravidelnost stolice upravila, kazdy den kakal, nemal s tym ziadny problem. Boli sme aj na vylete, byvali v hoteloch, ani naznak problemu pri zmene prostredia. Problem vsak nastal pred dvoma tyzdnami v suvislosti s navstevou mojej svokry. Syna som nikdy na stolicu nenutila, ani som to nejako extra nerozoberala pred nim, pretoze som citala ze sa kakaniu nema prikladat privelka dolezitost. Syn tesne pred tym ako kaka zacne pobehovat sem a tam, oznami mi to, sadne na nocnik a tam uz len vykaka, trva to ozaj niekolko sekund. Svokra vsak sama od seba, ked sme u nej boli na navsteve, zacala spominat kakanie, ze ci sa mu nechce, a nech idu tlacit spolu a podobne. Vravela som jej, nech to pred nim nejako nerozobera, lebo som mala tusenie ze syn bude na to citlivy a potom som uz aj videla ze sa mu zacalo chciet, lebo zacal pobehovat ale zhacil sa a od vtedy ma blok. Tri dni sa u nej nevedel vykakat, stolicu cielene zadrziaval, neslo o zapchu. Kedze uz aj rozprava, povedal mi ze na moje otazky, ze co sa deje, ze babi, babi, ze bojim sa, a ze mu vadi. Trapil sa hrozne, dostaval sa z toho este asi par dni od kedy sme s nou uz neboli, ale potom to bolo par dni ok a pri navrate doma uz uplne. Lenze v sobotu manzel spomenul ze ci nejdeme volat babke a ja som spomenula ze ved pojdeme zasa na chalupu a tam bude s nami aj ona. Naposledy tam bola s nami jeden den. A od vtedy zasa kolobeh zadrziavania stolice. Chce sa mu kakat, oznami mi to a stiska nohy, chodi po spickach, dokonca som mu dala zo zufalstva cipku ale zadrzal aj tu. Navela sa vykakal rano, ale stale zadrziava, je z toho nervozny, radsej vonku velmi nebeha, aby ho to nechytilo. Som z toho velmi nestastna, lebo ziadne problemy pred tym nemal a nic nezabera. Skusala som si ho nevsimat, vtedy sa mi zdalo ze sa vykakal, lenze dnes ked to na neho prislo uz ani to nefungovalo. Aj som sa o tom skusala rozpravat, ale ma roky, jeho pochopenie je este asi obmedzene. Neviem si rady, ako sa mam spravat, aby som ho v tomto smere dalej neurotizovala. Chodim pred nim sama na zachod, na velku, skusam to s vtipom, ale nepomaha nic. Navyse vzdy sam od seba spomenie tu babku a teraz tam mame ist na chalupu a dost sa desim co sa tam bude diat, kedze ani teraz to nie je ok. Dakumem Vam velmi pekne za radu a nazor.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ste veľmi pozorá mamička a je to presne to, čo hovorím rodičom, keď tento prípad riešime: nehovoriť pred nikým o kakaní, vyprázdňovaní, aby to dieťa nebralo ako niečo enormne dôležité, čím sa dospelí zaoberajú, ale aby to bralo tak, ako ste to aj vy správne spravili ako normálnu súčasť života. Neviem, čím ho mohla jeho babka takto zneistiť, možno ho len pochválila za to, že už nemá plienky a on zneistel, prečo ju to vôbec zaujíma. Takže s babkou prehovorte, nech to pred dieťaťom nerieši, malému povedzte, že ak chce kakať, nech to povie len vám. Ak by to bolo naozaj zjavne problémové vyprázdňovanie v súvislosti s kontaktom s babkou, asi by som, kým sa všetko neupraví a dieťa nepochopí, že babka s jeho kakaním nemá nič spoločné vyhla stretnutiam s babkou. Je to smutné, aj ja som babka, ale nejaká chyba sa musela stať a treba ju zrušiť a zabudnúť na ňu. To chce čas

  • Pucenie a kakanie

    , Autor: Liliena

    Dobre rano mám skoro 2 mesačného synčeka. Ktorý je plne kojeny. No aj tak nam už 5 den nekaka. Bruško ho neboli ani kŕče nemá no stále sa nám len puči hlavne ráno. A tlačí až je celý červený. No prdiet prdi v kuse. Skusaly sme už aj teplomer masáž bruška cvičenia a nič. Ako ďalej postupovať?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Prosím žiadnu rektálnu rúrku ani pomáhanie teplomerom nerobte. Keď prdká, ciká, papá je to, že nemá niekoľko dní stolicu v tomto veku normálne. Z mlieka všetko spotrebuje, potom zmetabolizuje a čo nie je potrebné vyciká. Nemá dostatok zytkov na kaknie. Okrem toho aby sa dieťatko vykakalo, musí uvolniť vonkajší ritný zvierač, a to mu nie vždy ide, preto sa pučí, tlačí ale nie vždy sa zadarí. Sú to normálne prejavy dieťaťa v otmto veku, nič netreba robiť, nie je to choroba. Ak budete exúerimenotvať s teplomermi, rúrkami o to neskôr sa naučí uvolniť zvierač a vykakať sa.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: