Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Kedy

    , Autor:

    Kedy je ten spravny cas odlozit cumel, flasu s cumlom na mlieko a flasu so slamkou na ostatne, zohnat nocnik a ucit pit z pohara a krmit sa prosim vas?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to prísne individuálne.
    Je samozrejmé, že cumeľ, fľašu s cumľom fľašu so slamkou je naozaj vhodné zrušiť najneskôr v batoľacom veku!!!!! Niekedy deti už cez deň cumeľ nemajú ale nevedia bez neho zaspinkať, aj toto by som dieťatku okolo druhého roka veku vysvetlila a cumeľ odstránila. Dieťa je v tomto veku schopné vysvetlenie pochopiť.
    Piť z pohárika sa môže učiť od deviateho mesiaca veku. Keď začíname bez mliečne príkrmy, tak už kŕmime lyžičkou, teda od piateho mesiaca. Niekedy je dobré už vtedy dať dieťatku do ručičiky druhú lyžičku, aby videlo čo to je a na čo to slúži. Samozrejme samostatné papanie je tiež individuálne, niekedy začína ručičkami, nie lyžičkou a príborom. Dieťa treba viesť ale nechať mu aj dostatočný priestor na jeho vlastné rozhodnutie a kreativitu.
    S návykom na nočník je to ťažšie, dieťa musí v určitom zmysle dozrieť, aby ovládalo vonkajší zvierač a tým vedelo stolicu a močenie regulovať a hlásiť. Je to dlhodobý proces často, nič netreba urýchľovať a postupovať veľmi opatrne, niekedy aj dlhšie obdobie.

Podobné otázky

  • Stolica

    , Autor: eliska-3

    Dobrý deň mám 2,5 ročného syna,do 2 rokov kakaval každý deň,no potom raz za 2-4 dní a teraz dokonca raz za 5-6 dní,stolica je normálna nie tvrdá,navyzera že má bolesti. Vypije denne 0,5-0,6l vody + 1,5 DC čerstvého mlieka od kravy.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie je to správne, má mať stolicu + x za jeden alebo dva dni. Treba to riešiť s lekárom. Máva to rôzne príčiny, zväčša to súvisí s odplienkovaním alebo s príchodom nového súrodenca alebo zaradením do kolektívneho zariadneia, niekedy aj so zmenou bydliska.

  • Budenie ručičkami

    , Autor: magdinka

    Pani doktorka, moje 6-mesačné dievčatko sa neustále budí ručičkami v spánku. Stále ju preto zavinujeme. Už je však silná a ručičky ľahko vystrčí, potom si žmolí očká, vyráža dudlík a nikdy sa jej ešte takto nepodarilo zaspať. Ona akoby ich musela vystrčiť a zároveň to neznáša a totálne sa skľudní až keď ich má zavinuté. Robí to vo dne v noci. Bez zavinutia nezaspí. Ulitku nezniesla, ani spací vak. Taktika uvoľňovania najskôr 1 a potom 2 ručičky nezabrala. Pri čičíkaní jej v zavinovačke musím držať rúčky, potom spokojne zaspinká. Aj v noci, keď spí hlbokým spánkom a rozviažem ju, ručičky jej automaticky vystrelia k očkám a poďho žmoliť si ich. Malá sa už pretáča, no na brušku spať nevie, nie je to jej obľúbená poloha. Začalo to, keď mala 3 mesiace a objavila si ručičky. Prosím Vás, kedy to odznie? Neviem si predstaviť, ako by bolo toto odučiteľné. Skoro vôbec nespávam, lebo ju neustále preväzujem. Ďakujem za Váš čas a odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    To je dosť zvláštne. Bábetká sú naozaj niekedy rady zavinuté, majú primerané teplo a pokoj. Ja by som ju pekne zavinula navečer, keď tak pokojne spinká, s vývinom si postupne nájde iný spôsob zaspávania aj spánku a nebude sa už budiť. Ešte to skrátka nejaký týždeň vydržte.

  • Zadržiavanie stolice

    , Autor: Luciateo

    Dobrý deň.Môj syn bude mať budúci mesiac 4 roky. Už vyše rok a pol bojujeme s kakaním. Viem, že tento problém vzniká napr. pri odplienkovaní alebo nástupe do škôlky, no začalo to už pred tým. Mám pocit, že teraz to je zatiaľ najhoršie ako zatiaľ bolo.Stolicu drží až do poslednej chvíle kým mu doslova nevyletí von. Stolicu má riedku, pretože mu dávam sirup na zriadenie stolice.Bez toho si to ani neviem predstaviť. Skúšala som rôzne prírodné "poháňače" ako sušené slivky, slivkovú šťavu atď. no bezvýsledne. Keď už "vyletí" prvé hovienko tak už vytlačí aj sám a bez plaču v kľude no nie vždy sa mi zdá, že sa vyprázdnil úplne. Veľmi nerád sa o tom rozpráva, odpovie mi len že je to škaredé a na otázku kto ti to povedal, povie že ocino, starká alebo ja. Povie, že sa to nepatrí a že to bolí. No neviem mu vysvetliť, že bolesť má len pri držaní. Je veľmi tvrdohlavý a väčšinou urobí len to čo sám chce. Rozprávala som mu rôzne rozprávky o hovienkach, dávala som mu aj odmenu, tlieskala alebo nerobila absolútne nič, ale nič nezaberá. Kaká tak raz za týždeň a to len vďaka tomu sirupu. Teraz naposledy kakal až po 11 dňoch. Nerozumiem ako to dokáže, lebo aj vcelku dobre papá a bolesťami bruška chvalabohu netrpí. Samozrejme až keď ideme na "vec" tak plače. Veľmi ma to trápi a už neviem ako ďalej. Som z toho vyčerpaná, ale samozrejme na prvom mieste je on a nechcem do neho neustále liať ten sirup a bojovať na nočníku.
    Budem Vám veľmi vďačná za každú radu a vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite je to už dlhodobá zápcha. Dieťa má kakať raz za jeden až dva dni.
    Treba sa poradiť s lekárom. Ja mám niekoľko princípov, ktoré radím dodržiavať.
    Pred dieťaťom s nikým v rodine ani telefonicky o vyprázdňovaní nehovoriť
    podávať dostatok tekutín
    podávať dlhodobo probiotiká
    držať proti zápchový diétu, teda žiadna varená ryža, varená mrkva, mak, kakao, čokoláda tvrdé syry
    Podívať pravidlene a dlhodobo prípravky na kakanie, teraz ideálne forlax
    S dieťatkom len keď ste s ním sama hovoriť o tom, že všetci ľudia kakajú, lebo je to potrebné, nie je to hanba. V tomto veku sa ešte niekedy stretávame aj s tým, že dieťa chce kakať do plienky. Môžete začať aj takto, len aby kakal pravidelne.

  • Užívanie liekov

    , Autor: Firewind

    Dobrý deň,
    dcérka (4 roky) sa v noci zobudila, že ju bolí uško. Boli sme na pohotovosti, lebo plakala, že ju to boli. Tam jej predpísali Otipax. Ten sme stihli v podstate použiť jeden deň. Odporučili ju na návštevu ORL. Tam jej zas predpísali kombináciu Pamyconu a Vibrocilu, aj keď v správe nie je žiadna diagnóza, ani lekár nepovedal, že by bol nejaký problém, okrem toho, že jej jedno uško prepláchli, kvôli mazu. Aj som sa jej pýtala, že už ju to nebolí, minulú noc tiež uz spala kľudne bez bolesti. Nechcem jej zbytočne dávať niečo, čo nemusím, pretože niekedy mám pocit, že lekári niečo predpìšu len preto, aby predpísali. Nie som zástancom užívania liekov, ak to nie je nevyhnutné, takže nemám ani extra skúsenosti s liekmi a momentálne vôbec neviem, či pokračovať v podávaní lieku alebo nie, ak nemá žiadne problémy. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak nemá ťažkosti, netreba jej nič dávať.
    Ak jej však predpísali pamycon, ten je potrebné užívať 7 dní

  • Spánkový režim

    , Autor: Katarína_24

    Dobrý deň, pani doktorka. Prosím, kedy najneskôr by večer malo ísť spať 2-ročné dieťa? Manžel je toho názoru, že dieťa treba nechať, nech sa samo rozhodne, kedy chce ísť spať, ja si však myslím, že dieťa v určitom čase jednoducho treba uložiť do postele. Synček vstáva so železnou pravidelnosťou okolo ôsmej, nezávisle od toho, či išiel spať 20:00 alebo 22:00. Nerada by som mu poškodila zlým spánkovým režimom. Pokiaľ si dobre pamätám, rastový hormón sa produkuje len počas spánku. Ďakujem pekne, s pozdravom Katarína.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Produkuje sa hlavne pred polnocou. Dieťa by sa malo uložiť na spánok najneskôr do 21.00 Nie vždy zaspí, ale už má byť upokojené, napapané, pripravené na spánok.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: