Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Nepravidelná hlavicka

    , Autor: jana-3

    Dobrý deň, mám 5 mesačného synčeka ktorý má nepravidelnú hlavičku. Úplne hore, na vrchu hlavičky (nad veľkou fontanelou) má hlavičku rozdelenu dvoma hrbolcekmi, medzi nimi je malá medzera nie sú veľké ale keď ho pohladkám je to hmatatelne. Neviem ci sa s tým už narodil pred tým som si to nevsimla. Chcem sa opýtať či je to normálny tvar hlavičky u tak malého bábätka, keďže mu hlavicka rastie. Porod aj tehotenstvo bolo bezproblémové. Obvod hlavičky má 43 cm, hlavičku nemá zlezanu. Ešte sa chcem opýtať či ste sa už počas svojej praxi stretli s tým aby sa dieťatku najprv prerezali stoličky. Synček je veľmi nepokojny, a stále si strka prst až úplne do zadu na dasna keď mu po dasnach vzadu prejdem má to tam ostré ale zúbok nevidno. A večer ma už týždeň zvýšenú teplotu. Ďakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zvýšenú teplotu trebarieiť, určite ju netreba pripisovať prerezávaniu zúbkov.
    Zatiaľ som nevidela, aby ako prvé zúbky narásli stoličky, vždy sú to najprv jednotky, výnimočne, to som už videla, sa prerezali najskôr dvojky.
    Havička sa formuje počas vývoja z každej strany jednou kosťou, osti sa niektoré / čelové/ zrastú už počas tehotenstva, iné, aj tie, ktoré popisujete sa zrastajú až po narodení, peto tento šev pozorujeme ako také hrbolčeky a medzi nimi priehlbinku. Na diaľku neviem viac odpovedať, v každom prípade v najbližšej poradni tvar hlavičky dieťatka prekonzultujte s lekárkou.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: