Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • mäso, jogurty, kožička na prštekoch na rúčkach

    , Autor: agitka

    Dobrý deň, veľmi pekne by som Vás chcela poprosiť o rady. Moja 17 mesačná dcérka pekne jedávala všetko, ale teraz asi dva mesiace nechce. Kúskami zeleniny na obed sa nakŕmi, ale polievku úplne odmieta. Najhoršie je, že odmieta aj kúsky mäsa. Ak nejaký kúsok spapá, tak ju napne. Snažím sa jej ho podávať aspoň v polievke, ale to zje tak 3 lyžičky a viac nie. Ako často by mala mäso konzumovať a asi aké množstvo? Odmieta všetky druhy mäsa.
    Ďalej sa chcem opýtať, či je nutné, aby mala úplne každý deň 100g jogurtu. Papá aj syry a ešte stále jej dávam aj mliečne kaše. Niekedy sa stane, že nechce aj tri dni po sebe jogurty. Vtedy sa jej snežím dávať aspoň tú kašu.
    A ešte by som sa chcela opýtať, čo môže spôsobovať olupovanie (zádery) u naj na prštekoch na rúčkach. Niekedy nemá žiadne a niekedy aj na troch prštekoch na oboch rúčkach naraz. Riešila som to aj s našou pani doktorkou a povedala, že jej to mám natrieť framikoinovou masťou. Natrela som, ale to nepomohlo.

    Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Záderky môže spôsobovať suchá koža, niekedy je toakoby rodové, príčinu nevieme. Určite by som jej nedávala framykoin, sú tam antibiotiká, neviem prečo to dávať, keď zápal nemá. Odporúčam večer natrieť prstíky infadolanom.
    Jogurt vôbec nemusí denne, ak jej nechutí tak vôbec nemusí jogurty. Mliečna kaša a mlieko dva alebo trikrát denne úplne stačí, v tomto veku až do troch rokov má byť mlieko ako samostatná porcia umelé,. formula.
    Deti v tomto veku občas odmietajú niektoré jedlá hlavne nové. Snažte sa spraviť vždy kvalitnú polievku a aj keď tam bežne mäso nevaríte, skúste v hocijakej polievke uvariť cca 50 gramov mäsa, pretlačiť cez cesnakový lis a dať do polievky / trebárs aj zemiakovej/. Mäso by malo dieťa mať 5 až 6 x týždenne.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: