Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • problém so zaspávaním

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Prosím o radu, či postupujem správne- moja dcérka má 5 mesiacov a za posledné 2 mesiace som sa asi nechala zmanipulovať a uspávala som ju v kočári a teraz nevie absolútne zaspať inak. Keďže aj v kočari je to čoraz ťažšie, odhodlala som sa ju "naučiť" zaspať v postieľke. Absolvovala som to úspešne aj s mojím synom, ktorý zasa dovtedy zaspával len pri kojení, ten sa prvý deň vyplakal a bolo ok. Lenže Ninka už tretí deň narieka, slzičky jej zväčša nejdú a stalo sa už aj to, že prevriaskala 2 hodiny, úplne sa prebrala, riadne sa naobedovala/mrkva,zemiak/ a potom zaspala pri pití mlieka . Do postieľky ju ukladám pri náznakoch ospalosti, vrieskať začne až po chvíli po mojom odchode/chvíľku sa hrá, obzerá/, ja ju kontrolujem cez vysielačku s obrazovkou a chodím ju cca á 5-10 minút pohladkať, podať dudel , ale mám pocit, že niekedy ju môj príchod akoby ešte viac rozčúlil a niekedy zase už je tak unavená, že sa mi ju podarí hladkaním uspať. Dosť mi to drása nervy, snáď sa to už prelomí....len či jej s tým nespôsobím nejakú traumu? Inak je to veľmi zlaté usmievevé dieťatko...

    Vďaka za odpoveď, možno potrebujem len povzbudiť a ukľudniť, ubezpečiť sa, že jej tým neublížim....

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ste citlivá mamička, ktorá chce pre svoje dieťa len to najlepšie. to je dobre. len keď tie detičky sú každé iné a čo platio na jedno, neplatí na druhé. To uspávaní v kočiarku naozaj nebol dobrý nápad. Teraz je už taká veľká, že vie dať jasne najavo, čo sa jej páči a čo nie. Ke´dže ju však stále uistíte o svoje blízkosti, iste nie je traumatizovaná, skôr len nahnevaná a skúša ako by presadila svoje. uspávanie detí je často ťažký oriešok. Veď prečo máme uspávanky, aj staré, krásne, pretože deti sa vždy nejako uspávali, spevom hojdaním, nejakým rituálom /podaním cumlíka, plienočky do ručičiky, oblúbenou hačkou/. Tak sa pokúste zistiť aký rituál by vyhovolal Ninke a potom to budete mať vyriešené, Možno keď pri nej chvíľu ostanete, pohladíte ju, alebo dáte uspávanku.

Podobné otázky

  • Problem so zaspavanim

    , Autor: Veronika646

    Mila pani doktorka, obraciam sa na Vas s prosbou o radu. Mam 25 mesacnu dcerku, s ktorou posledne tyzdne riesim problem, a to konkretne problem so zaspavanim. Donedavna spavala aj poobede, ukladala som ju o 12:30 hod, no uspavala som ju minimalne hodinu, pricom s nou stale ,,silo,, robila vsetko mozne, len nie a nie spat. Ked napokon zaspala, spala aj dve hodiny, niekedy aj dlhsie. Vecer pochopitelne zaspavala neskoro, aj o 23:30, opat po mininalne hodine uspavania. Poobede som sa ju aj snazila zobudit skor, no v takom pripade bola nervozna, podrazdena po zvysok vecera.
    Rozhodla som sa preto vyskusat nedat ju spat popoludni. Okolo 12:00 - 13:00 ideme spolocne do postele s tym, ze si aspon oddychneme, polezime, precitame knizku - kludovy rezim a snazime sa oddychnut si cca hodinku. Avsak, mala je odvtedy ako poobede nespava este hyperaktivnejsia ako bola predtym, zla, neposlusna, je ako na baterky. Preto neviem, co robit. Vratit sa k uspavaniu, ktore trvalo hodinu a aj viac, vecer chodila spavat neskoro, alebo vydrzat a davat ju spavat len vecer? Mimochodom, odvtedy ako nespava poobede, zaspi vecer o cca 19:15-po 15 minutovom zaspavani a zobudi sa okolo 7:00 hod.rano. To by bolo fajn, no matie ma ta nadmerna hyperaktivita a to, aka je zla (odvtedy ako nespava poobede), to mi zas evokuje, ci jej ten poobedny spanok nechyba. Odpocinok zial zatial efekt neprinasa.
    Chcem Vas velmi pekne poprosit o radu, ako dalej.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Práve naopak, myslím, že to, že je okolo poludnia taká hyperaktívna je preto, že je enormne unavená a aby nezapsla tak povedia postojačky, vystrája. Isto robíte dobre, že si aspom oddýchnete, keď už nezapsí. Nočné spanie je fajn. Skúsila by som ju na spanie uložiť skôr ako o pol jednej, dala by som jej obed okolo štvrť na dvanásť a potom spinkať. Alebo ak je už vemi unavená, mohli by ste ju dať spinkať už po desiatej okolo jedenástej. Iste to nebude tak na dlho, ale možno dva tri mesiace to v tomto režime potrebuje.

  • Problém so zaspávaním

    , Autor: nanoslava

    Dobrý deň, obraciam sa na Vás s našim problémom so zaspávaním. Máme doma 5 mesačnú dcérku, do štyroch mesiacov sme s večerným zaspávaním nemali žiadne problémy a od vtedy akoby uťalo, večerné zaspávanie je hotová pohroma. Večer o siedmej sa malá napapá materské mliečko, pri ktorom už väčšinou drieme, papá z fľašky, pretože ja si mlieko odsávam, keďže sa malá nevedela prisať, potom si počkáme na odgrgnutie a zvykli sme ju dávať hneď potom do postieľky, kde si trocha pomrčala a zaspala, ale teraz začne strašne revať a kričať, že sa to nedá vydržať. Tak ju zoberieme na ruky a snažíme sa ju ukľudniť, trvá to dosť dlho, lebo ani na rukách nechce zaspať a ukľudniť sa, niekedy to trvá pol hodiny inokedy až dve hodiny. Nevieme si s tým rady. Potom ráno sa zobudí a všetko je OK, doobeda si dve hodinky pospí a pobedie tiež dve, najdlhšie do pol piatej. Tak sa na Vás obraciam s prosbou o radu, čo robíme zle, že nám malá tak zrazu pri večernom zaspávaní vyvádza??? Bolí ju niečo???? Alebo je to niečo vážnejšie???? Fakt si to nevieme vysvetliť. Vopred ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Som presvedčená, že to nie je choroba!Dietatko je vačšie, a dáva najavo, že chce byt aj nadalej vo vašej blízkosti. Takže buď ju necháte "vyvádzat" ale najmenej a 10 minút jej idete dokázat, že ste nablízku, znova ju pomojkáte a uložíte. Alebo ju uložíte vo vašej blízkosti, samozrejme nesmei ist nahlas telka alebo hudba. Alebo si s nou lahnete. Je to jednoducho jej novota a treba sa s nou vyrovnat a nájst nový rituál zaspávania. Teoreticky ju može boliet bruško, hlavne ak pretrváva reflux, skúste ju uložit do posielky tak, že má zvýšenú hlavičku, podložíte nohy postielky tak, aby bábatko ležalo asi v tridsat stupnovom uhle.

  • Spanok

    , Autor: emmab

    Pani doktorka,

    mam 9- tyzdnovu dceru, je plne dojcena, hoci na zaciatku sme mali s dojcenim problemy a plne som ju zacala dojcit az v 3.tyzdni.
    Od zaciatku prespinka celu noc, zobudi sa na krmenie okolo 3.00 -4.00 hod. a spi min. do 8.00 hod. Vecer vsak zaspava az okolo 11tej (najneskor), vacsinou medzi 9,00-10.00hod. Nie je problem so zaspavanim, nechcela som ju ucit na uspavanie hojdanim a nosenim, preto som ju vzdy nechavala zaspat samu (mala som ju na velkej posteli, ja som si citala a ona lezala vedla mna a sama zaspinkala, potom som ju prelozila do jej postielky). Problem je v tom, ze zaspava tak neskoro, myslite, ze by som ju mala nejako "preucit" na skorsi cas? Na zaciatku som sa snazila ju uspat po kupani (vanicka, papanie, spanok), ale hoci som kupanie posunula na neskorsiiu hodinu, nepomohlo to.
    Cez den mava skor kratsie 30-minutove spanky, su vsak dni, kt. prespi takmer cele 3- az 4-hodinovymi spankami. Nie su s nou ziadne problemy, je dobrucka, sama sa uz vie prehrat (hrazdicka, hrkalky zavesene ponad postielku), akurat sa bojim, ci som jej denny rezim "nepokazila" tym, ze som hned na zaciatku nezaviedla nejake pevne pravidla a nechala to na nu...?
    Este mam jednu otazku ohladne dojcenia- za ako dlho sa zjedena potravina dostane do mliecka? Pytam sa preto, ze ak by sa u dcerky vyskytla nejakaa lergicka reakcia, aby som vedela, ako daleko mam ist spatne pri hladani "problemu".

    Vopred velmi pekne dakujem za zodpovedanie, velmi mi tym pomahate a urcite nielen mne :-).

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťatku sa režim postupne tvorí, takže ani v tomto veku ho ešte nemá. je dôležité ho postupne tvoriť a dodržiavať. nevidím nič zlé na tom , že zaspáva neskôr. Je vhodné kúpať medzi ôsmou a deviatou a vtedy ajukladať, dieťatko sa to postupne naučí.
    Rôzne potraviny sa do mlieka dostanú rôzne, závisí aj od toho ako sa vstrebábajú vo vašom organizme, Myslím, že najdlhšie štyri dni je treba vedieť, čo ste jdeli nové ak by sa objavila reakcia.
    Žiadne drasticé metódy na dodržiavanie režimu do narodenia nie sú vhodné, riadte sa potrebami dieťatka.

  • problémy so spánkom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka,
    chcela by som sa opýtať na váš názor:máme 13 mesačného synčeka a problémy so spánkom.
    Ukladám ho spať ešte stále 2 x cez deň.,A to okolo 11.00 hod.,niekedy spí 20-30 min.,inokedy aj 2 hod.,potom znova sa pokúsim ho dať spať okolo15-15,30 hod.,večer ale nejde skôr spať ako okolo 22.00 hod.,-aj to zaspáva v autosedačke(pripútame ho -aby sa ukľudnil) a potom ho prekladáme (postieľku posledné 2 mesiace neznesie) do postieľky keď zaspí.Ráno spí do tej 8.00-9.00 hod.
    Skúšala som rôzne kombinácie-nedať ho spať cez obed a len poobede,alebo len na obed a nie poobede,ale vydržal aj nespať celý deň (nechcel spať ani na obed,ani poobede)-večer sa mu podlamovali kolená,čo už bol taký unavený-a napriek tomu nezaspal skôr ako o 22.00.Viem,že dieťa nemá ísť spať veľmi vyčerpané,ani rozjašené,všetko dodržiavame a napriek tomu je problém so zaspávaním ako počas dňa (aj vtedy mu to trvá kým zaspí aj 20-40 min.),tak aj večer.
    Je to veľmi hyperaktívne dieťa-cez deń behá,padá,neposlúcha,vykrikuje....neviem ako ďalej.Poradíte nám prosím ?
    ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ukladať dieťa do autosedačky je neprípustné!!!!Opakovane sa objavili správy, že dieťa zaspalo tvrdo a zadusilo sa!
    Spánok detí je individuálna záležitosť, občas mám pocit, že čím viac chceme aby už te malý poklad zaspal, tým viac sa snaží nezaspať. Častokrát som zaspala skôr ako dieťa, ktoré som uspávala. Je dôležité byť dôsledný. Uložiť ho, opakovane za ním prísť, že sme nablízku alebo si s ním ľahnúť. Vo veku vášho dieťatka, keďže vstáva okolo ôsmej až deviatej, odporúčam ukladať k spánku až po dvanástej a najlepšie po prechádzke. Obed až po prebudení, pretože ak by papal unavený, nebude chcieť. Podvečer okolo piatej už len krátke zdriemnutie napríklad počas prechádzky. Večer ukladať medzi ôsmou a dviatou po kúpeli. Môžete skpúsiť sirup Junior relax.

  • spinkanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mila pani doktorka,
    chcela by som vas poprosit o radu.Moje dietatko bude mat za tyzden 6.mesiacov,je kojena, pekne prospieva, zacali sme asi tyzden dozadu so zeleninovymi prikrmami na radu nasej pani doktorky.Mame vsak problem so zaspavanim a to hlavne vecer.Cez den pekne spinka vonku v kociku, aj doma, aj ked to uz je tazsie, vidim ze je unavena, zatvaraju sa jej ocka, nic ju uz nebavi, ale ked ju uspavam ako zvycajne-teda na prsniku, alebo hojdanim na rukach-mece sa, hneva, vzpiera, niekedy to prejde do silneho placu, tak menim polohy, sposob...teraz najnovsie ju dam v byte do kocika, hojdam ju a spinka, cez obed vonku hned krasne zaspi.Najvacsi problem je vecer.Zaspavame tymto,,bojovnym,,sposobom aj 45.minut.Teda-na rukach, na prsniku, plac, hnev, vzpieranie, zase hojdanie, prsnik...a dokola...niekedy som uz z toho nervozna, a rozmyslam ci ju nechat vyplakat, ale srdce mi to neda-a nie som zastancom tohto sposbu- ale niekedy naozaj uz ju nevladzem hojdat-som na nu sama. Je to normalne, taketo zaspavanie?Nechcem aby mala z toho traumu, snazim sa aby mala pokojny vecer-teda kupanie atd. dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťatko je z nejakého dôvodu nekľudné alebo možno ešte / hlavne večer/ nechce spať. Skúste aj nechať ju po večernom papaní v postieľke,ale je potrebné byť nablízku, aby vás aj videla, každých päť minút ju uistiť o svojej prítomnosti a láske ale dôsledne ju nechať v postieľke. Niekedy to pomôže.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: