Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Vaha dietatka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry vecer, casto opakujete, ze vaha a vyska su druhorade z hladiska vyvoja a ine veci su smerodajne ohladne zdravia dietatka. Tak moja dcerka je zdrava, vesela, sikovna, ma 16 mes, krasne beha ...meria 81 cm, vazi 9.90 kg. Narodene v termine. Je to v poriadku? Stale nam povedia, ze vazi trosku menej a je dlha, tak neviem. Ziadne zdravotne problemy. Kojena uz nie je od 8 ich mesiacov, vyborne a rada a zdravo papa, na to davam velky pozor. Akurat- chodi spinkat o 8 vecer a budi sa o 8 rano, ale za tych 12 hodin, vypije mliecko ( uz formulu ) asi 5x kazdu noc- po 100 ml. Cize 500 ml v noci. Vodu a caj nevypije v noci ani nahodou, cumel v zivote nechcela a potulkat sa nechce, lebo sa hned zobudi a hra. Je to v poriadku? Ma 15 zubkov a momentalne jej nejdu ziadne, stale sa takto budila. S mlieckom hned zaspi, proste jej chyba. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dievčatko je podľa vašich informácií úplne zdravé, v noci papá mliečko, lebo tak bola asi zvyknutá, keď bola kojená. postupne sa to určite obmedzí.

Podobné otázky

  • pomoc

    , Autor: bety

    Dobrý deň ,moja dcérka má 2 roky aj 2 mesiace .Chcem Vás poprosiť o rodu chodíme s malou medzi detičky do rôznych klubov rada tam chodí. Je taká tichá bojazlivá a deti jej stále berú hračky a ona tie hračky radšej pustí a uteká za mnou.Strašne ma to trápi dá sa ju nejako naučiť aby si držala hračky a nepustila aby bola priebojnejšia?A ešte jedna otázka chodíme von s jedným chlapčekom ktorý jej zvykne ubližovať napr. zoberie zo zeme papek a začne ju búchať , sedí malá na stoličke príde tam a pchá sa na tú stoličku kým malá z nej nespadne ja ho veľakrát upozorním že sa to nesmie a aj jeho mamina neviem ako mám postupovať poradte prosím . Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Už v tomto veku sa prejavuje povaha dieťatka. Sama to vidíte v kolektíve detí. Vaše dievčatko je pravdepodobne pokojné, radšej sa vyhne konfliktu alebo boju o hračku či miesto na lavičke ústupom. Myslím, že nejaké zásadné zmeny sa v tomto spraviť nedajú, skôr len naozaj slovným poučením, že všetko nemusí dávať druhým deťom, veď aj ona sa môže pohrať a podobne. Ale zase viete, druhým extrémom by bolo viesť dieťa k tomu, aby sa nedelilo, nedalo si veci z ruky a podobne, to iste nechcete. Práve o tom je výchova, nájsť tú správnu cestu ako dieťa pripraviť do života. Treba v každom prípade vychádzať z jeho daností a povahy. Tu presne platí hlavou múr neprebijete.

  • Vaha dietatka...

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p. doktorka,
    syncek ma 6 tyzdnov a dva dni, ked sa narodil mal 3950g, v prvej poradni pred dvomi tyzdnami mal 4900g a dnes po dvoch tyzdnoch ma 5580g, pribral teda za dva tyzdne 670g. Je to v poriadku? Nie je to privela? Uz mesiac nie je kojeny, papa Bebu HA. Dakujem za odpoved.

  • váha dieťaťka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň,
    mám 1,5 ročnú dcérku, váži 14 kg.Pri pôrode vážila 3610 g a merala 50 cm. S jedením nemá problémy, snažím sa jej dávať "zdravé", celozrné výrobky, viac ovocia, zeleniny. Ráno o 8.00 hod. vypije mliečko, doobeda nejaké jablčko, príp. polovičku pečiva, na obed ( pred spaním polievku), okolo 15,30 hod. zje druhé jedlo (mäso, zeleninu, ryžu, cestoviny), okolo 18.00 hod. zje biely jogurt, a o 20.00 hod. vypije mlieko (230 ml.). V noci sa nebudí ani na čaj, zvyčajne prespí celu noc, až do 6,30 hod. Cez deň vypije asi 700 ml čaju, čistú vodu nechce piť. Sladkosti nejedáva, ak nejaké piškoty.Ak ju porovnávam s vrstovníkmi je oproti nim vyššia. chcem sa spýtať, nemá na jej vek vyššiu váhu?
    ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    14 kg je síce trochu viac ako je priemer v tomto veku, ale ako som opakovane napísala, hodnotysú priemerné a skutočný zdravotný stav je potrebné hodnotiť v kontexte iných príznakov, ako je chorobnosť psychomotorický vývoj a podobne.

  • vaha dietatka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, chcela by som sa opytat, ci je moja dcera vahovo v norme. porodna hmotnost bola 3,4 kg a o dva tyzdne bude mat rok a vazi 8,3kg. pocuvam rozne nazory, tak som sa chcela s Vami poradit. dieta chodi uz od 10 mesiacov, je stale v pohybe, nie je sice velky jedak, ale neomzem povedat, ze nepapa. bola cely rok (az na jeden zapal mocovych ciest) zdrava. dakujem Vam za informacie a prajem pekny den. Jana

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    udíva sa, že dieťa má svoju hmotnosť v roku strojnásobiť. Ale to je priemer, nie vždy je to u detí tak. Ak je pravidlene sledovaná, nebýva chorá / dúfam, že ten zápal močových ciest bol dôsledne liečený a moč pravidelne kontrolovaná/ správne sa vyvíja, myslím, že váha je tiež v poriadku. Podstatné je aj to, či je kojená alebo umelo živená. Kojené deti bývajú drobnejšie a ľahšie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: