Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Nekludny spanok

    , Autor: jaja8

    Dobry den mame 6.mes. synceka ktory od mala mal problem so spankom ... spociatku to bol problem s dennym spankom ale kedze trpel kolikou spajali sme to s tym nocny rezim mal krasny kojili sme sa 3x ... od 5.mes. je dieta strasne nekludne..cez den spi cca 3x po 1.5hodine ale tym ze noci mame zufalo slabe co sa tyka spanku je stale unaveny trie si oci casto mrnci ... v noci vstava kazdu hodinu niekedy aj po polhodinke spanku je hore...snazim sa udrziavat odstup medzi kojenim 2hodinky ale nie vzdy sa to podari...
    mam pocit ze jeho neklud suvisi s vyprazdnovanim a vetrami (moja strava je max. prisna co sa tyka "nafukovacej stravy")... pri kojeni velmi casto tlaci a kope nozkami aj ked je po kakani...pred tyzdnom sme zacali na obed pridavat tuhu stravu a vyprazdnovanie bolo kazdodenne niekedy vsak trva aj 2-3dni kedy sa vyprazdni je to v poriadku? v gastro poradni nam povedali ze je zdravy
    trapi nas jeho nocna nervozita a bojime sa aby sa to nejak neodrazilo v buducnosti na jeho psychike ... casto mame pocit ze je chronicky unaveny aj ked k nemu pristupujeme max. kludne a trpezlivo bojime sa ze sa tento stav nezlepsi
    chcem sa opytat je mozne ze tento nocny neklud suvisi s castym cestovanim a zmenou prostredia? kazdy druhy tyzden cestujeme na tyzden k rodicom kedze moja mama je vazne chora a potrebuje moju pomoc...dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Chápem, že cestovanie je nutné ale všetky problémy, ktoré popisujete pravdepodobne súvisia jednak s častou zmenou prostredia aasi aj vašou prirodzenou starosťou o mamu.Uspokojte sa s tým, že v gastroporadni povedali, že je všetko v poriadku. Snažte sa zistiť, aké prostredie má v spánku najradšej.

Podobné otázky

  • Nekludny spanok

    , Autor: Kejtiii

    Dobry den pani doktorka.
    Chcela by som vas poziadat o vasu radu/nazor. Syn (6,5 mesiaca) ma vyjdene 4 zuby, piaty zub je prerezany spod dasna a siesty sa uz zacina predierat. Uz dlhsiu dobu u syna pozorujem nekludny spanok. Neviem ci to moze byt rastom zubov, pretoze sa to dialo aj ked “mu nesli zuby”. Kludny nocny spanok ma cca 2-3 hodiny, potom sa zacne hmyrit, hlavou otaca zo strany na stranu, zmoli si plienku o tvar kedze cumlik nechce, ale stale spi. Situacia sa opakuje po takej istej dobre s tym ze zacne uz aj rozhadzovat rukami, dvihat nohy, stale spi, ale po chvili zacne poplakavat, dam mu mieko (umele) a spi dalej. Znova kludny spanok 2 hodiny a znova to iste. Myslite ze tieto prejavy su dosledkom rastu zubov alebo mame byt trpezlivi, vydrzat a prejde to same? Situacia trva vyse mesiaca...Dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Sú to bežné prejavy v tomto veku. Deti majú častejšie tú plytkú fázu spánku a vtedy môžu byť "aktívne" mrvia sa , prehadzujú. Samozrejme rodičov to budí. Ale nie je to chorobný prejav a postupne sa to vytratí a dieťa bude pokojne spinkať. Trvá to rôzne dlho.

  • Nekľudný spánok novorodeniatka

    , Autor: zizzi

    Dobrý deň, máme doma 10 dňove bábätko, dojčené a už druhykrát sa nám stalo, že nám nechce počas dňa spať, a keď zaspí o pár minút otvorí jedno očko, alebo sebou trhne. Kľudný bez plaču je len na rukách, či už mojich alebo manželových, ako náhle ho uložíme do postielky spustí za minútku plač. Je v zavinovačke, máva stolicu, aj plyny vypúšťa, odgrgáva pekne po jedení, teplotu nemá. Ja sa snažím jedávať len to, čo som dostavala v pôrodnici a celkovo som v jedení opatrná. Nevieme, čo robiť, je to naše prvé babatko. Preto Vám budem vďačná za radu. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Prvá rada: nepite čiernu kávu ani iné kofeinové nápoje.
    Sú však detičky, ktoré sú menej spavé, niekedy sa s tým nedá nič robiť. Prostredie dieťaťa by malo byť pokojné, nemusí byť stále tma ale ani veľa svetla, hlavne nie blikanie. Taktiež teplota v miestnosti by nemala byť vyššia ako 22 st. C. Nehojdajte ho nehajkajte na rukách, lebo preto nechce byť v postieľke, že sa tam nič nehýbe. Keď ho uložíte, nechajte ho chvíľu poplakať, on čoskoro zväčša prestane, keď je napapaný, potrebuje niekedy sám sa ukľudniť a mať pokoj.

  • Maximalne nekludny spanok 8mes.chlapceka

    , Autor:

    Dobry vecer p.doktorka.Uz 3-krat som hladala u Vas kvazi pomoc ci aspon vysvetlenie,aby som pochopila,co sa asi deje s nasim synom,obraciam sa na Vas aj tentokrat...maly ma 8 mesiacov aj par dni.Ako bábo spaval uzasne,uz od cca 4 mesiacov sa prestal budit na jedenie v noci(sme na UM,mmntalne uz aj na prikrmoch).Dokazal potiahnut aj 12 hod.vkuse,az sme sa cudovali.Od cca pol roka zacal spavat horsie,aj Vy,aj nasa pediatricka sa vyjadrila,ze trpi nocnymi desmi,nakolko zacal hocikedy silno plakat,no popritom oci zatvorene,ked som sa prihovorila,ci pohladila,niekedy som ho aj na ruky musela zobrat,ukludnil sa a spinkal dalej.Potom som sa dopatrala k metode,ako pomoct od nocnych desov pravidelnym budenim,aspon po dobu tyzdna,cca 75 min.od zaspatia,a ono to naozaj fungovalo.Medzitym vyliezli prve spodne zuby,mysleli sme, ze tie hystericke place su za nami.No maly sa potom sam posadil,chvilu na to zacal 4nozkovat,a uz aj chvilu na to sa zacal stavat na nohy.Noci zas zacali byt nepokojne,stale sa budil,mrncal,cca kazdu hodku a pol.Aj homeopat bol u nas,skusili sme Chamomilu,no nezabralo.Mame vonku uz aj dalsie dva,horne,zubky a ja zatial nevidim,ze by isli dalsie.Cez den je velmi aktivny,stale v pohybe,no rad si aj pospi,cca 2 hodky doobeda(to je na nom vidiet,ze je po neprespatej noci unaveny)a potom kolo hodky poobede.Kupeme pravidelne,v cca rovnaku hodinu kazdy vecer,pri piti mlieka sa uspi a uplne zaspi uz v postielke sam.No zas nam asi po 3 hodkach zacne silno plakat,ked ho aj utisim,polozim,zas zacina,zmoli sa po tvari,vyhadzuje si z ust cumlik,ktory ma inak rad,a uz sa zacina "nocna sichta".Posledne noci konci pri mne,v posteli,no tak ako v postielke,aj tam sa stale mrvi,hadze hore dolu,niekedy zaspi,no niekedy sa proste posadi a zacne plakat.Neviem,ako mu uz ulahodit.Posledne 2 noci som mu uz nad ranom dala aj mlieko,potom pospal v klude este asi 2 az 3 hodiny.Je to bezne?Su to zuby,ci hlad,ci strach,ci moze mat nejaku poruchu spanku?Nasa Dr.len tvrdi,ze to prejde samo.Asi ma pravdu.Neda sa mu naozaj nijako pomoct?Aj levandulovy masazny olej skusam,pocula som aj o medovkovom cajiku...Dakujem Vam vopred za odpoved.Zuzana

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to taký typ dieťatka. Možno je v noci hladný, respektíve nad ránom, skúste mu podať mlieko.
    Existuje taký sirup JUNIOR relax, je to výťažok byliniek na upokojenie, mohli by ste ho skúsiť.
    Niekedy pomôže aj to, keď dieťa spí s matkou, ale to musí byť vaše rozhodnutie, či túto tzv. vzťahovú výchovu budete praktizovať.

  • Spánok

    , Autor: demi

    Dobrý deň p. doktorka. Mám 6 mesačného chlapčeka a trápi ma jeho spánok. Malý mi zaspí pri kojení. Do pol hodinky sa zobudí, musím ho opäť uspávať (väčšinou na prse). Takéto budenie má dovolím si tvrdiť od narodenia. Proste na noc som snáď vždy uspávala na 2-3x. Bolo jedno či zaspal pri kojení, v kočíku, na rukách alebo sám. Na kojenie sa budil 2-3x za noc.
    Neviem presne odkedy to trvá, ale hrubý odhad vyše mesiaca. Malý sa každú chvíľu budí. Za noc aj 10x. Začne mrnčať, koľkokrát nie je ani hore, ale spí ale pomrnkáva. Väčšinou je to mrnčanie, že má zavreté oči, teda zo spánku asi, niekedy ich otvorí, ale rýchlo zaspí. Keď takto začne pomrnkávať, tak ho opätovne uspávam buď v kočíku alebo na prse, niekedy tľapkaním po zadku. Ešte by som dodala (a v tom vidím problém), že cumlík veľmi neobľubuje.
    P. doktorka, myslíte, že takýto nekľudný spánok je kvázi normálny v tomto veku a prejde to? Alebo to mám riešiť s lekármi? Keď mrnčí, ja ho kočíkujem, vyzerá, že už spí, ja si ľahnem a ani nestihnem zaspať a zase pomrnkáva. Vtedy sa pýtam, či to nie je na návštevu neurológa. Čo myslíte?
    Ešte by som dodala, že asi pred doma týždňami mu vyliezol prvý zúbok, vtedy sa to trošku zlepšilo, ale to naozaj len trochu.

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    NIe je to určite žiadne ochorenie! Možno by ste honemali usprávať v kočíku, ani hojdaním, ani natriasaním, on zaspí ale deťom sa častejšie striedajú fáz plytkého a hlbokého spánku, a keď sa dostane do fázy plytkého spánku, zistí, že nie je hojdaný, vozený a preto sa pravdepodobne zobudí. Inou príčinou je to, že on sa spočiatku zobudí len trocha, pomrnkáva ale vy sa samozrejme zobudíte celkom, on to vie, cíti vašu prítomnosť, vôňu a obrazne povedané, nedá pokoj dovtedy, ký,m k nemu nevstanete, nenakojíte ho, nepohojdáte. Nikedy, ak je dieťa zdrvé, pomôže v tejto fáze, keď ho uložíte spinkať do samostatnej izby, keď sa len tak slabo prebudí, pomrnkáva, tak sa nezobudíte, ani on vás necíti a znova hlbšie zaspí. ďalšia možnosť je, že je už vo fáza prvej deprivačnej úzkosti, stále má strach, aby ste ho neopustili, nestratili sa mu a preto vlastné stále kontroluje a uisťuje sa , že ste nablízku. Nebude to trvať navždy, je to prechodné a všetko sa znova upraví a vy sa vyspíte.

  • nekludny spanok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pani doktorka, syncek ma 6,5 mesiaca uz asi mesiac pred spanim aj v noci je nekludny neplace len tak mrnka musim mu dat cumlik, aby sa ukludnil, ale niekedy ani to nepomoze. Zubky este nema moze to suvisiet zo zubkamy?dasna nema opuchnute ani zvysene slintanie.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je potrebné pátrat po tom, prečo nepokojne spí, teda či je v byte klud, nie velmi teplo ani zima, nedošlo k zmene prostredia, nefajčí sa v byte. Taktiež v tomto veku začínajú mat plytký spánok, pretože akokeby stále kontrolovali, či je matka nablízku. Niekedy ich može niečo bolit, napríklad uško / nechodíte náhodou na detské plávanie, potom treba ušká skontrolovat./

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: