Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Pitný režim

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den pani doktorka,

    rada by som sa opytala aky pitny rezim by malo mat 18 mesacne dietatko.
    Dcerka od babatka odmieta tekutiny, kojena bola 13 mesiacov tak som to vtedy velmi neriesila, aj ste mi poradili, ze pokial je dietatko kojene netreba mu ziadne ine tekutiny.
    Teraz ma 18 mesiacov ale je to stale rovnake. Ak sa aj napije tak je to jeden hlt a zvysok je viac menej nasilu a s placom. Vypije 430 - 460 ml UM rozdelene na dve davky rano a vecer. Ak by som jej neponukla cez den pit nic ine vobec si nevypyta.
    Vcera napr. vypila okrem mliecka cca 200 ml nesladeneho ovocneho caju a takmer vobec necikala, mala 2 mokre plienky. Casto sa nam stava aj v noci, ze necika a vycika sa az potom rano, ked si vypije mliecko.
    Dcerka sa dost poti, ci sme vonku alebo vo vnutri, byvame totiz v rodinnom dome a v tomto teple mame v byte takmer tak teplo ako vonku.
    Inak nema, ziadny iny problem, hoci aj menej papa ale podla pediatricky je to v norme.Pri prehliadke v 18 mes. mala 10,1 kg a 85 cm.

    Kolko tekutiny okrem mliecka by mala prijat v takycho vyse 30 stupnovych horucavach? Vascinu dna, okrem obeda a poobednajsieho spanku sme vonku na dvore, snazime sa zdrziavat v chladku.
    Bojim sa, ze ak ju budem naozaj nutit pit tak k tomu ziska odpor.
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak by nemala len dve ocikané plienky, povedal by som neriešiť. Jej potreba vody v tomto veku je 120 ml na kilo. Takže cca liter a dvesto ml. očítajú sa aj tekutiny v potravinách. Ovocný čaj, i keď nesladený nie je vhodný na celú dávku tekutiny, môže tak 50ml, rovnako ako 50ml ovocnej šťavy, Ostatné by mala byť voda. Fakt je, že ak nemá nejak poruchu, mala by si pýtať sama, ke´d je smädná, ak si nepýta, pravdepodobne smädná nie je. Sledujte jej pitný režim ďalej, ale svoj záujem nedávajte pred ńou veľmi najavo, má vás prečítanú a ak si povie, tak nebude piť schválne.

Podobné otázky

  • 9 mesiacov

    , Autor: viki-25

    Dobry den,chcela by som sa opytat na rozne otazky ohladom nasho dietatka....ma ukonc. 9.mesiac,dojcena na ranajky a pred spanim,samozrejme aj v noci.
    Ako je to s ciapockou v lete?kedy ju nemusi mat?/totiz,ma ju veeeelmi nerada a ked spi v kociku,vacsinou si ju vzdy nejako da dole,aj ked ju ma uviazanu alebo pevne na hlavicke.../
    Pitny rezim-kedy,kolko,coho?
    Kedy na ranajky nastupuje nieco ine ako mliecko/dojcenie/ a co by to mohlo byt?
    Co jej mozeme davat pomedzi jednotlive chody aby vydrzala,prip ak budeme mimo domu,alebo len tak na "prieslinku"kym pride jej cas papania?
    Skusame par hodin pred spanim kase,no neochutene jej nechutia-Ako urobit chutnu kasu z vlociek,ryze a pod.,aky pomer,cim ich teda zdravo dochutit?
    Resp.Moze byt stale len instant. kasa?/mame babylove dm banankovu,ta jej chuti,pocula som,ze surove ovocie by sa do jogurtu a kase nemalo davat,lebo vraj moc kvasi v zaludku zbytocne???mozem jej tam potom primiesat detsku vyzivku 100%ovocia z dm?tie neochutene dm babylove jej nechutia :(/
    Ide leto-Natierat na slniecku,cim,kolko moze byt na slnku? Moze uz smelo lozit po travicke?
    Kolko x taketo dietatko kupat za tyzden,mozem uz pouzit sampon na vlasky?dakujem za odpovede :)

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Čiapočku pokiaľ nefúka vietor, nie je chladno, alebo nie je na slniečku, nepotrebuje. Pitný režim spočíva v podávaní prevarenej ochladene vody/ aj dojčeneckú odpoúčam prevárať, nie je sterilná/ v množstve maximálne 200 ml / 24 hodín. Nepodávame čaje ani ovocné šťavy. Na raňajky už aj teraz napríklad mliečna kaša alebo Jogurt, biely, s probioickou flórou. do roka nič na báze tvarohu, teda syry, pribináčik a podobne!!!Pomedzi jedntlivé chody , pocie jedenia nedávame nič!!!!!Ak dieťa stále niečo konzumuje vyrábame si zlých jedákov, nezje čo má ale furt niečo konzumuje!!!! Môžete spraviť ryžovú kašu/ ak dobre akaká/ alebo aj krupicovú ašu ale v tomto veku zásadne do umelého mlieka . Aj bežnú kašu bez ríchutí môžete dochutiť ovocím alebo ajuvarenou zeleninkou.Môžete primieať aj detskú výživu. Kam nechodí slnko, chodí lekár, preto nie je potrebné dieťa stále niečím natierať. Mali by ste držať režim, teda byť vonku len ráno do cca jedenástej / môžete spraviť aj slnečný kúpeľ, zobliesť dieťatko nechať hona slniečku cca 10 minút, ráno okolo deviatej/ a potom ísť vonku až po tetej. dajte pozor, aby na dieťa ani vtedy slnku priamo nesvietilo, nedávajte však na kočiarik plienku, je za ňou dusno! Ak ste pi vodnej ploche alebo v prírode aj cez deň či na záhlade je možné natierať ale s filtrom kktorý má minerálnu ochranu: daylong baby alebo bioderma minerál napríklad. Po trávičke nech nelozí, môžu tam byť kliešte a ich larvy a iný hmyz. Šampón môžete použiť, ja osobne odporúčam kúpať denne.

  • Dobru den

    , Autor: lubkaa

    Mam 27 mesacnu dcerku, chcela by som sa opytat na pitny rezim z dovodu ze si Muslim ze az prilis vela vody vypije a to nie len cez den ale I v noci.
    Za 24hodin vypije cca 4litre a na to ze tolko vela vipije nechodi tak casto cikat.v noci sa budi a hned hlada flasku mozno to MA Len zvik bohvie ale som skusala ze AK potrebujes Len tu flasku zo zviku a vodu tak som jej dala iba trosicku vody ale KDE zacala nervacit a musela som jej dat normalne plnu flasku a to za kazdym musim mat v spalni pripravenu vodu a vlastnej az teraz ked si nosim dvojlitrovu flasu vody do spalne som si uvedomila ze to je prilis vela kolko vypije za noc ta flasa sa vypije za celu noc.prosim vas mozete mi povedat, poradit je to normalne je to zvik?? Alebo co mam robit. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Musíte navštíviť vášho lekára a poradiť sa s ním. A to čo najskôr. Existuje aj otrava vodu! Naozaj treba hned zajtre problém riešiť.

  • Pitný režim

    , Autor: didda

    Dobrý deň pani doktorka, mám 2-ročnú dcéru, kt. mi vypije priemerne 300 ml čistej vody denne. Niekedy aj menej, výnimočne viac. Keď jej vodu ponúkam len si omočí pery, najlepšie sa napije len pri jedení. Od malička ju učím na čistú vodu, nikdy som jej nedávala sladené čaje a pod. Výnimočne sa stane, že vypije sirupovú vodu, ale tú nedostane odo mňa, ale od iných členov rodiny. Zaujíma ma čo je pre dieťa väčšie zlo, že vypije nedostatok čistej vody alebo, že jej budem dávať sladké nápoje len, aby vypila viac tekutín. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Keď vypije 300 ml tekutín/ v prípade, že nemá horúčku a nie sú horúčavy/ je to dostatočné množstvo tekutín. Určite je čistá voda najlepšia. Dieťaťu v jej veku treba vodu ponúkať, málokedy si vypýta sama. Ale v zásade vie, koľko potrebuje. Občas voda so sirupom alebo voda zmiešaná s džúsom či šťavou nie je prehrešok, ale veľmi správne robíte, že jej od smädu dávate vodu.

  • nočné pomočovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka, mala by som na vás 2 otázky ohľadne môjho 6 a pol ročného syna.
    1. už asi dva roky sa trápime s nočným pomočovaním.v podstate ani nemal obdobie sucha.chodievame pravidelne na urológiu, na nefrológiu, moč má v poriadku, sono má vždy ok, všetko je ževraj v poriadku, ale problémy stále pretrvávajú.chodievali sme aj k psychologičke, tá vylúčila že by to bolo psychického charakteru.už nevieme čo robiť. momentálne berie minirin melt 240, ale pocikaný je každú noc.pitný režim dodržiava, pije hlavne doobeda, nepije 2 hod. pred spaním, v noci ho budím okolo desiatej a potom okolo štvrtej nad ránom, vyciká sa, ale medzitým je aj tak je mokrý. vidím na ňom, že ho to trápi a už fakt neviem čo ešte vyskúšať, aby to prestalo. lekári vravia, že z toho vyrastie..chcem sa spýtať, čítala som, že nočné pomočovanie môže spôsobiť aj zväčšená nosná mandľa, je na tom niečo pravdy? keď som sa pýtala doktorky, vravela že je to málo pravdepodobné. čo by ste nám odporučili?
    2. otázka sa týka synovej váhy-má 122 cm a ledva 18 kg, je strašne chudučký a aj najmenší v triede.pritom jedáva normálne. ráno zje na raňajky krajec chleba s maslom a šunkou alebo cereálie s mliekom, na desiatu mu do školy dávam tiež pečivo, syr, jablko alebo banán + ešte malú maškrtu, obeduje doma, takže viem že zje všetko, aj mäso, zeleninu, polievky a na olovrant zje väčšinou jogurt alebo nejakú nátierku s pečivom a na večeru buď cestoviny, alebo krupičnú kašu alebo len vypije mlieko.zje toho dosť, jesť mu chutí, ale stále je strašne chudý. za posledný rok nič nepribral, ale narástol 3 cm. doktorka to nerieši, že je hlavné, že rastie do výšky.mysíte, že môže mať nejakú poruchu metabolizmu alebo niečo iné? oproti iným deťom je naozaj veľmi chudučký. ešte dodám, že v rodine sú všetci štíhli, ale nie až takto.
    Ďakujem za odpovede.pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nosnú mandľu je potrebné vyšetriť. Veľmi často môže byť príčinou nočného pomočovania, pretože dieťa spí veľmi tvrdo a na pocit nutkania na močenie sa nezobudí. Ak však berie minirin bez účinku, je podľa mňa potrebné ďalšie sledovanie a možno aj vyšetrenie v odbornej nefrologickej a urologickej ambulancii, prípadne aj endokrinologické vyšetrenie.
    Sú deti, ktoré chvalbohu dobre jedia a sú takéto drobné, chudé. Iste to súvisí s genetickým predpokladom, vždy sa vtedy pýtam ako vyzerlai deti v rodine vo veku dieťatka. Možno by som ešte pátrala aj v súvislosti s prvou otázkou po celiakii.

  • stolica po ukonceni kojenia

    , Autor: hilda

    Dobry den pani doktorka, chcela by som Vas poprosi o radu.Dcerka m a22 mesiacov a cca pred dvoma tyzdnami som ju prestala kojit.nahradzam jej to rano a vecer mliekom, ale vypije len cca 100-150ml rano a tak isto vecer.pitny rezim sa snazime dodrziavat aspon na tych 200 ml.pije vacsinou cistu vodu.
    zmenila sa jej vsak stolica.mava casto v stolici bobky.nie cela stolica je taka,ma normalnu stolicu ako predtym, ale ma v tom aj tvrde bobky.ako jej mame upravit stravu,? dcerka sa vykaka rovnako rychlo ako predtym, tak neviem, ci si len musi zvyknut na to, ze uz nie je kojena, alebo to treba riesit.
    dakujem pekne za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mám tomu rozumieť tak, že stolica nie je rovnomerne formovaná ale niekde až akoby tvrdá? Neviem aké mlieko dávate, ak obyčajné, môže aj to byť jednou z príčin. Nateraz by som podávala umelé mlieko, ideálne s obsahom probiotik. Ak nemá mlieko s probiotkami, je vhodné ich podávať extra, najmenej jeden mesiac.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: