Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • koža

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, mám 2,5 ročnú dcérku. naše problémi začali keď mala 7 mesiacov. Na koži sa jej objavili vyrážky. presnejšie na nožičke malí pupenček, ktorý pripomínal pluzgierik potom sa jej objavili ďalšie ale všetko mala len na nožičke. Boli sme u kožnej lekárky a povedala, že dcérka má svraba. Dala nám na to sírnu pastu 3 dni sme ju nemali kúpať len každý deň natierať. Potom sme mali śť na kontrolu. Dostala krém na premastenie kože (kyselinu mliečnu), pretože ju mala mierne vysušenú. Problémy s kožou prešli na chvílku potom sa znova objavili (asi po 2-3mesiacoch). Tie isté pupenčeky pľuzgierového tvaru. Vždy sme na tie miesta použili sírnu pastu tá jediná zabrala a pupenčeky prešli. V októbry 2007(mala vtedy 2 roky) sa na malej objavili červené fliačiky najprv za ušami, potom pod pazuchov a neskôr v takých väčších ložiskách na celom tele. Išli sme na pohotovosť kde nám povedali, že dcérka má ružienku a museli sme zostať v nemocnici. Po 4 dňoch nás pustili domov. Príčinu prečo sa ružienka objavila sme sa nedozvedeli. V nemocnici povedali toľko,že to mohlo byť od neakého jedla ale najskôr od čokolády. Žiadne testy jej nerobili. Po pár dňoch sa ale znovu začali ojavovať pupenčeky pľuzgierového tvaru ale teraz na zápästiach a prstoch. Nieje ich veľa max. 3 vedľa seba. Kožná lekárka predpísala krémy ale nezaberali až na koniec zase tá sírna pasta. Potom nám povedala, že dcérka má znovu svraba takže sa zopakovala tá istá liečba. Všetko sme tiež dodržali podľa pokynov. U nikoho sa v rodine ochorenie nepotvrdilo. Zmenili sme prášok pre malú a nepoužívam už ani aviváž. veci jej žehlim ale nič akoby nepomáhalo. Vyrážky na istí čas zmiznú potom sa znovu objavia ale teraz už len 1-2. pomáha jedine tá sírna pasta. Keď sa jej tá vyrážka objavý svŕby ju to ale nie je to také, že by si to vyškriabala do krvy. nechce sa mi veriť,že by sa jej vracal stále ten svrab. Pozerala som si aj materiáli o svrabovy ale vôbec to na malej také neni. Hlavne, že to nemá na celom tele ako na tých fotkách. Teraz to má len na tých zápästiach. A posledný mesiac sa jej to už teraz neobjavilo. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja absolutne neviem odpovedať na vaše informácie, vlastne otázka ani nepadla. Neviem, či ste pátrali po tom, kde by ten svrab chytila, je to infekčné ochorenie. Zase keď zabrala sírna pasta, diagnóza bola pravdepodobne správna. Ak ju opakovane vyšetruje kožná lekárka, ja nemôžem k tomu nič dodať. Ale s tou ružienkou sa mi to nezdá, pretože proti ružienke bola pravdepodobne očkovaná v 15-tich mesiacoch. Choďte za kožnou lekárkou unovu v tej chvíli, keď sa objaví vyrážka.

Podobné otázky

  • Bojí sa vykakať

    , Autor: Dubinka1992

    Dobrý deň pani doktorka.

    Naša dcérka má 2 rôčky a posledné týždne sa bojí kakať. Na záchode alebo nočníku posedí ale bez potreby. Ciká normálne len keď kaká tak celá pokrčená a vidím, že to chce držať ale nakoniec niečo pustí. A keď ju idem prebaliť tak vidím, že je nedokakané.
    Čo odporúčate?
    Podotýkam kaká husté. A už keď píšem koľko by mala cez deň vypiť? Má 15kg. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    mala by vapiť cca 200 ml, ideálne čistú vodu.
    Tento problém s kakaním je v 95tich percentách psychicky podmienený, nie je to ochorenie zažívacieho traktu. Býva to najčastejšie pri odplienkovávaní, že sa s ním začne zavčasu, keď na to dieťa ešte nie je pripravené alebo je to po nepríjemnej skúsenosti, keď malo dieťatko tvrdú stolicu, niekedy aj s krvičkou, lebo mu praskla jemná koža v okolí ritného otvoru a dieťatko malo bolestivé kakanie, tak sa teraz bojí. Je potrebné túto situáciu riešiť, lebo sa zafixuje, trvá veľmi dlho a potom sa horšie a dlhšie rieši. Ideálne navštíviť vášho pediatra.

  • Odmietanie príkrmov

    , Autor: Jana_Emanuelová Červeňáková_0520075208

    Dobrý deň pani doktorka.
    Moja dcérka bude mať 8 mesiacov a odmieta príkrmy,resp.zje len veľmi málo.Začali sme zeleninkou asi okolo 6.mesiaca,celkom jej chutilo,prvé 3 dni mrkva,potom 3 dni zemiak,3 dni bataty a po prvom dni s kalerabom dostala ekzém.Problemy predtým nemala,len suchšie miesta na koži a tie jej odrazu nepekne sčervenali.Vysadili sme teda príkrmy,kým sa koža neupokojí.Potom sme začali nanovo,tentokrát zemiakom.Asi jej nesadol alebo ho zjedla viac ako treba,lebo večer ho celý vyvrátila a dalších pár dní mala zelenkastu stolicu,ktorá aj páchla inak ako bežne.Zase sme teda dali prestávku v príkrmoch,kým sa to neupokojilo.Keď sme začali po tretíkrát,tak odmietala papať.Teraz zje,ale veľmi málo,hlavne zeleninovo-masového prikrmu.Napriek tomu,že toho veľa nezje,som doobeda pridala aj ovocie a s piškótami a poobede nemliečnu kašu.Ovocia aj kaše zje viac ako zeleninu,ale tiez je to málo,možno 2 kávové lyžičky.Je stále na materskom mlieku,ktoré ale od začiatku podávam odsaté z fľaše kvôli problémom s prisatím.Za 24 hodín odsajem asi 700ml.Je to pre ňu ešte dostačujúce množstvo?Vodu nechce piť vôbec.Ak by bolo treba prejsť na umelé mliečko,odporúčali by ste hypoalergenne?A čo s množstvom príkrmov?Je to podľa Vás problém alebo sa len treba obrniť trpezlivosťou a ponúkať? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    dieťa v tomto veku určite má papať príkrmy, pretože mlieko nemá dostatočnú výživovú hodnotu pre takto staré dieťa.
    Na jednej strane ste sa veľmi ponáhľali so zavádzaním rôznej zeleniny, kaleráb, brokolicu karfiol dávam oveľa neskôr. Zelená stolica nie je dôvod na prerušenie príkrmov. Na druhej strane hneď od začiatku čo najskôr zavedieme mäso, pretože to je mlieku najbližšie / živočíšna bielkovina/ na druhej strane obsahuje železo, ktoré dieťa v tomto veku potrebuje. Množstvo jedla nie j e dôležité tak veľmi, len musí príkrm papať každý deň, spočiatku naozaj len niekoľko lyžičiek postupne si zvykne aj na viac. Takže podávajte mäsovo zeleninový príkrm, základ je králičie, teľacie, kuracie alebo morčacie mäso, zemiak, špenát, cukiny, mrkva. Do roka nedávam cviklu a fenikel. Brokolicu, kaleráb a karfiol uvarím v inej vode a pridám už uvarený. Mäso cca 30-50 gramov do roka každý deň. Už po troch týždňoch od začiatku dám aj do tohto príkrmu kávovú lyžičku detskej krupice/ tú treba uvariť/ alebo instantnej krupice babylove s lepkom, aby dieťa dostalo kontakt s lepkom. Až pošiestom mesiaci dávam ovocie/ len to ktoré rastie u nás, nemá červenú dužinu, nie je kyslé/ a do konca siedmeho mesiaca aj mliečnu kašu, ideálne bez príchutí, len ryžovú, ovsenú, pšeničnú. Buď zarobiť do umelého mlieka , formuly alebo mliečnu kašu robenú s vodou. Mäsovo zelneinový aj ovocný príkrm môžete dať aj vo forme pripravovaných fľaštičiek, hipp nestlé hami a podobne. určite by som dieťaťu, ktoré ešte málo papá príkrmy nedávala piškóty!!!!!!!!!!!!!!!!! Zasýtia ju a vôbec nebude chcieť papať. Piškóty zväčša do roka ani nedávam, až po roku. Do roka, po deviatom mesiaci môžete dať detské sušienky, nestlé a podobne. Po ôsmom mesiaci môžete dať žĺtok / nevynechávate mäso/ a po deviatom mesiaci biely jogurt s probiotickou flórou, len z pasterizovaného mlieka, nie ovčí ani kozí!!!!!!!!!!! Po desiatom mesiaci môžete dať aj červenú, lúpanú šošovicu. Znova pripomínam:musí ten príkrm dostať denne aj keď zje len jednu lyžičku!AK to budete robiť správne, ona sa zlomí a začne papať.

  • Protilátky proti laktóze

    , Autor: jarka83

    Dobrý deň. Prosím o radu. Môj synček má 4 a pol roka, výška 94 cm a len 14 kg. Poprosila som našu pediatričku o odber krvi, či je všetko v poriadku, keďže skoro vôbec nepriberá- za rok tak cca 1 kilo. Dosť málo papá, ale má aj dni, kedy papá pekne. Nebýva unavený a vládze neskutočne veľa behať.
    Pri rozbore krvi mu vyšiel krvný obraz úplne v poriadku, taktiež glukóza a železo v poriadku. Robili mu rozbor aj na celiakiu, štítnu žľazu a toto bolo ok. Avšak vyšli mu pozitívne protilátky proti laktóze igA okolo 2- prvýkrát 1,9 a pri kontrolnom odbere o 3 mesiace 2,02. Norma je okolo 1,5. Zatiaľ som nezaregistrovala, aby mu mlieko či mliečne výrobky robili nejaké potiaže, ale hneď sme začali kupovať bezlaktózové mliečne výrobky. Naša pediatrička povedala, že len máme dodržiavať dietu.
    Myslíte, že to stačí? Nemusíme s tým ísť na gastro vyšetrenie? A tiež by ma zaujímal Váš názor na jeho váhu. Len doplním, že sa narodil o mesiac predčasne s vádou 2500 g. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Protlátky proti laktóze je nezmyselné vyšetrovať. Laktóza je cukor nie bielkovina, takže protilátky proti nej sa netvoria, je to len laboratórne vyšetrenie, ktoré nič nevsvetľuje. Ak dieťa priberie za rok 1 kg v uvedenom veku považovala by som to za normálne. Ak nemá prejavy neznášanlivosti mlieka, hlavne bolesti bruška a hnačku určite by som neuvažovala o neznášanlivosti mlieka a potrebe bezmliečnej alebo bezlatózovej diéty. Neznášanlivosť laktózy sa vyšetruje úplne inak: laktózotoelrančným testom alebo pri ťažkostiach stačí vyradiť mlieko a ak to pomôže je diagnóza jasná.
    Chlapček je na svoj vek drobný a aj primerane tomu menej váži. Záleží aj na tom, akí ste vy,rodičia. Je potrebné ho pravidelne každé tri mesiace vážiť a merať v ambulancii na správnom meradle a váhe, robiť graf hmotnosti a ak je pod tretím percentilom, čo sa ukáže na grafe, je potrebné ho odslať na endokrinológiu na vyššie pracovisko.

  • Mykoza a dieta

    , Autor: kativa12

    Dobry den. Meram si teplotu v posve (symptotermalna metoda), avsak mam pocit, ze mi zacina mykoza.
    Co je vsak problem, spadol mi teplomer, s ktorym som si merala teplotu na zem a mala ho automaticky zobrala do pusy. Musim to akutne nejak riesit? Hned som sa jej snazila vyplachnut pusinku, ale nepodarilo sa mi to uplne, kedze nema ani rok, vyplachovat pusu nevie.... Mam to nejak riesit teraz? Som z toho v strese :( a mam vycitky, ze som amlaa byt viac v strehu. Bola to vsak sekunda....

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    nič sa nedej. Môžete malej dať probiotika, tak pre istotu ale sliznica dutiny ústnej ako aj na iných miestach sa vie obrániť!!!!!!

  • mäso, jogurty, kožička na prštekoch na rúčkach

    , Autor: agitka

    Dobrý deň, veľmi pekne by som Vás chcela poprosiť o rady. Moja 17 mesačná dcérka pekne jedávala všetko, ale teraz asi dva mesiace nechce. Kúskami zeleniny na obed sa nakŕmi, ale polievku úplne odmieta. Najhoršie je, že odmieta aj kúsky mäsa. Ak nejaký kúsok spapá, tak ju napne. Snažím sa jej ho podávať aspoň v polievke, ale to zje tak 3 lyžičky a viac nie. Ako často by mala mäso konzumovať a asi aké množstvo? Odmieta všetky druhy mäsa.
    Ďalej sa chcem opýtať, či je nutné, aby mala úplne každý deň 100g jogurtu. Papá aj syry a ešte stále jej dávam aj mliečne kaše. Niekedy sa stane, že nechce aj tri dni po sebe jogurty. Vtedy sa jej snežím dávať aspoň tú kašu.
    A ešte by som sa chcela opýtať, čo môže spôsobovať olupovanie (zádery) u naj na prštekoch na rúčkach. Niekedy nemá žiadne a niekedy aj na troch prštekoch na oboch rúčkach naraz. Riešila som to aj s našou pani doktorkou a povedala, že jej to mám natrieť framikoinovou masťou. Natrela som, ale to nepomohlo.

    Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Záderky môže spôsobovať suchá koža, niekedy je toakoby rodové, príčinu nevieme. Určite by som jej nedávala framykoin, sú tam antibiotiká, neviem prečo to dávať, keď zápal nemá. Odporúčam večer natrieť prstíky infadolanom.
    Jogurt vôbec nemusí denne, ak jej nechutí tak vôbec nemusí jogurty. Mliečna kaša a mlieko dva alebo trikrát denne úplne stačí, v tomto veku až do troch rokov má byť mlieko ako samostatná porcia umelé,. formula.
    Deti v tomto veku občas odmietajú niektoré jedlá hlavne nové. Snažte sa spraviť vždy kvalitnú polievku a aj keď tam bežne mäso nevaríte, skúste v hocijakej polievke uvariť cca 50 gramov mäsa, pretlačiť cez cesnakový lis a dať do polievky / trebárs aj zemiakovej/. Mäso by malo dieťa mať 5 až 6 x týždenne.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: