Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Protilátky proti laktóze

    , Autor: jarka83

    Dobrý deň. Prosím o radu. Môj synček má 4 a pol roka, výška 94 cm a len 14 kg. Poprosila som našu pediatričku o odber krvi, či je všetko v poriadku, keďže skoro vôbec nepriberá- za rok tak cca 1 kilo. Dosť málo papá, ale má aj dni, kedy papá pekne. Nebýva unavený a vládze neskutočne veľa behať.
    Pri rozbore krvi mu vyšiel krvný obraz úplne v poriadku, taktiež glukóza a železo v poriadku. Robili mu rozbor aj na celiakiu, štítnu žľazu a toto bolo ok. Avšak vyšli mu pozitívne protilátky proti laktóze igA okolo 2- prvýkrát 1,9 a pri kontrolnom odbere o 3 mesiace 2,02. Norma je okolo 1,5. Zatiaľ som nezaregistrovala, aby mu mlieko či mliečne výrobky robili nejaké potiaže, ale hneď sme začali kupovať bezlaktózové mliečne výrobky. Naša pediatrička povedala, že len máme dodržiavať dietu.
    Myslíte, že to stačí? Nemusíme s tým ísť na gastro vyšetrenie? A tiež by ma zaujímal Váš názor na jeho váhu. Len doplním, že sa narodil o mesiac predčasne s vádou 2500 g. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Protlátky proti laktóze je nezmyselné vyšetrovať. Laktóza je cukor nie bielkovina, takže protilátky proti nej sa netvoria, je to len laboratórne vyšetrenie, ktoré nič nevsvetľuje. Ak dieťa priberie za rok 1 kg v uvedenom veku považovala by som to za normálne. Ak nemá prejavy neznášanlivosti mlieka, hlavne bolesti bruška a hnačku určite by som neuvažovala o neznášanlivosti mlieka a potrebe bezmliečnej alebo bezlatózovej diéty. Neznášanlivosť laktózy sa vyšetruje úplne inak: laktózotoelrančným testom alebo pri ťažkostiach stačí vyradiť mlieko a ak to pomôže je diagnóza jasná.
    Chlapček je na svoj vek drobný a aj primerane tomu menej váži. Záleží aj na tom, akí ste vy,rodičia. Je potrebné ho pravidelne každé tri mesiace vážiť a merať v ambulancii na správnom meradle a váhe, robiť graf hmotnosti a ak je pod tretím percentilom, čo sa ukáže na grafe, je potrebné ho odslať na endokrinológiu na vyššie pracovisko.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: