Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • hlavicka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Moja dcerka sa narodila v 37. tyzdni - porod spontanny, avsak s odtokom plodovej vody s vacsim mnozstvom krvi. Dcerka sa jej pravdepodobne nahltala, pretoze mala neustale v stolici krv. Preto bola prevezena do Martina na pozorovanie. Momentalne ma 4 mesiace, krv viditelna v stolici uz nie je ale neustale ma sledovany krvny obraz. Ked sme boli naposledy na kontrole v Martine /predvolanie/, pani doktorka zhodnotila, ze je vsetko v poriadku len hlavicku ma vzadu prelezanu /dorovna skosenu/. Odporucila nam ju polohovat castejsie na bokoch a brusku. Tu nastal problem. Dcerku sa snazim polozit na bok, ale ona sa dovtedy vrti a place, kym sa nevyrovna naspat na chrbatik a potom uz spokojne zaspinka. Ked spi, znova sa ju pokusam dat na bok - to ju vacsinou preberie a mame po spanku. Ako sa da tomu este pomoct? Nejakym cvicenim? Vraj uz vela casu nemame - je pravda, ze sa to da upravit len do 6 mesiacov? nechcela by som, aby jej tak hlavicka ostala - rovna! Druhy problem je, ze nechce byt na brusku! Akonahle ju tak polozim spusti srdcervuci plac. Nepomahaju ani ziadne hracky, ani pesnicky - nicim ju neviem zaujat. Nepoznate z praxe nejake overene triky? V jej veku by sa mala uz sama otacat z chrbatika na brusko - co asi nepojde, ked na nom nerada lezi! Neotacanie môze suviest s jej predcasnym narodenim ? - trosku neskorsi vyvin?
    Viem je toho vela, ale za kazdu akukolvek odpoved Vam vopred dakuje!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem ako je tá hlavička veľmi zležaná, ak mala dostatok vitaminu D a nemala hlavičku mäkkú, takáto forma hlavičky je niekedy rodová a vekom a vlasmi sa to stratí.
    Niektoré deti nechcú byť na brušku a spánok na brušku ani na boku nedoporučujem vôbec. Na bruško ju dávajte keď sa s ňou hráte, ukazujte jej niečo a nenechajte ju tam dlhšie ako pár minút, pretočte ju ešte predtým, kým sa jej to začne nepáčiť. Ak je teplo, nechávajte ju občas na chvíšu holú, začne sa sam a natáčať na bok a potom sa je podarí sa aj prevaliť. Možno by bolo vhodné vyšetrenie u rehabilitačného lekára a potom aj nejaké cvičenie s rehabilitačnou detskou sestrou.

Podobné otázky

  • Spanok

    , Autor: Mama13

    Prosim vas 4 mesacny syn spinka kludne len na boku.Akonahle sa da na chrbat zacne rozhadzovat rukami na co sa zobudi.Neviete co to moze sposobovat?nechcem aby sa naucil spat len na boku.Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tak si zvykol a preto inak spinkať odmieta. Nieje to celkom vhodná poloha. Odporúčam podložiť predné nohy postieľky a nechať ho spinkať vo zvýšenej polohe na chrbátiku, samozrejme vyššie hlavička.

  • Dieta

    , Autor:

    Mozem sa kontaktovat ak nam zarasta fontanela uzatvara sa je na spic prsta uzatvorena boli sme na neurogii a tam nam povedali ze je vsetko ok je to nieco vazne robi vsetko co v 4-mesiaci robit ma otaca sa dviha hlavicku rucksmi nozkami kopka usmev zachyteny a aj si rozsprava a dviha nam hlavicku uz aj hore dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem preo hovoríte o kontakte.
    Jedná sa síce o predčasný uzáver fontanely, ale okiaľ sa dieťatko bude správne vyvíjať, hlavička primerane rásť nie je potrebné žiadne špeciálne vyšetrenie ani liečba. Sleduje to váš pediater, prípadne s neurologickými kontrolami.

  • Dieta a hlavicka

    , Autor:

    Ja sa mozem spytat mala ma 3 mesiace a tyzden ma take zelene viditelne zilky na hlavicke je to normalne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťatko má jemnú kožu, podkožie tenké, takže žilky na hlavičke je možné vidieť.

  • Tvar lebky

    , Autor: jana-3

    Dobrý deň, mám 6 mesiac. syna ktorý má na.ľavej strane hlavičky ako keby jarček. Je to taká drážka v hlavičke tiahne sa to asi Centimeter nad uškom až k vrchu hlavičky. Je to trosku viditeľné ale viac
    hmatatelne. Je to iba na.jeden strane, druhá strana hlavičky je hladká. Chcem.sa opýtať či je to v poriadku. Či je to v takom veku normálne (keďže Hlavička rastie a fontaneloy sa zrastaju). Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ten jarček je šev, ktorým sa spojili dve kosti, z ktorých je zložená lebka, ted na jednej stane, na tej druhej je tiež zožená z rovnakých kostí. Vzhľadom na to, že človek nie je symetrický, tak je možné, že na jednej strane je ten šev viditeľnejší než na druhej, aj ho hmatáte.

  • Nepravidelná hlavicka

    , Autor: jana-3

    Dobrý deň, mám 5 mesačného synčeka ktorý má nepravidelnú hlavičku. Úplne hore, na vrchu hlavičky (nad veľkou fontanelou) má hlavičku rozdelenu dvoma hrbolcekmi, medzi nimi je malá medzera nie sú veľké ale keď ho pohladkám je to hmatatelne. Neviem ci sa s tým už narodil pred tým som si to nevsimla. Chcem sa opýtať či je to normálny tvar hlavičky u tak malého bábätka, keďže mu hlavicka rastie. Porod aj tehotenstvo bolo bezproblémové. Obvod hlavičky má 43 cm, hlavičku nemá zlezanu. Ešte sa chcem opýtať či ste sa už počas svojej praxi stretli s tým aby sa dieťatku najprv prerezali stoličky. Synček je veľmi nepokojny, a stále si strka prst až úplne do zadu na dasna keď mu po dasnach vzadu prejdem má to tam ostré ale zúbok nevidno. A večer ma už týždeň zvýšenú teplotu. Ďakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zvýšenú teplotu trebarieiť, určite ju netreba pripisovať prerezávaniu zúbkov.
    Zatiaľ som nevidela, aby ako prvé zúbky narásli stoličky, vždy sú to najprv jednotky, výnimočne, to som už videla, sa prerezali najskôr dvojky.
    Havička sa formuje počas vývoja z každej strany jednou kosťou, osti sa niektoré / čelové/ zrastú už počas tehotenstva, iné, aj tie, ktoré popisujete sa zrastajú až po narodení, peto tento šev pozorujeme ako také hrbolčeky a medzi nimi priehlbinku. Na diaľku neviem viac odpovedať, v každom prípade v najbližšej poradni tvar hlavičky dieťatka prekonzultujte s lekárkou.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: