Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Dieta

    , Autor:

    Mozem sa kontaktovat ak nam zarasta fontanela uzatvara sa je na spic prsta uzatvorena boli sme na neurogii a tam nam povedali ze je vsetko ok je to nieco vazne robi vsetko co v 4-mesiaci robit ma otaca sa dviha hlavicku rucksmi nozkami kopka usmev zachyteny a aj si rozsprava a dviha nam hlavicku uz aj hore dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem preo hovoríte o kontakte.
    Jedná sa síce o predčasný uzáver fontanely, ale okiaľ sa dieťatko bude správne vyvíjať, hlavička primerane rásť nie je potrebné žiadne špeciálne vyšetrenie ani liečba. Sleduje to váš pediater, prípadne s neurologickými kontrolami.

Podobné otázky

  • Krvné testy

    , Autor: Kapia

    Dobrý deň, moja 2 mesac.dcera má takéto hodnoty krvi: leukocyty 11,58; lymfocyty aut.72,2 a neurofyl automat.18. Tieto hodnoty nie sú v tej tab. v norme, prvé dva sú zvýšené a tretí znížený. Je plne kojena a mala aj mierne zvýšené pečeňové testy. Pani lekárka povedala, že je to v poriadku. Aký je Váš nazor. Dakujem

  • Kyslý zápach stolice

    , Autor: Nikol2211

    Dobry deň prajem, chcela by som sa informovať či
    ste sa stretli u 2r dieťaťa s kyslym zapachom stolice. Papa všetko, bruško ho neboli. Stolicu má hnedú, r-raz riešeniu, raz tvrdú. Mlieko nepije žiadne. Mohlo by to byt zo sladenia detského čaju? Pripadne som sa Dočítala o cukrovke, celiakii, lepku a intolerancii na laktozu. A ešte otázočka, mame od doktorky lístok na gastro, neviete ako prebieha takéto vyšetrenie u 2 ročného dieťaťa? Ďakujem veľmi pekne za pomoc. Vážim si to

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem prečo máte lístok na gastro keď podľa vášho popisu mu nič nie je.
    Zápach stolice závisí od skladby stravy a samozrejme mikrobiomu v čreve. odporúčam podávať probiotika.

  • Pomočovanie

    , Autor: paris

    Dobrý deň, rada by som poprosila o radu. Synček 3.5 roka už takmer rok bez plienky a stále sa mu stane že sa cez deň pocikava, ja som mala pocit že to robí napriek, proste obdobie vzdoru, skúšala som nechať aj mokre šaty a jemu to nevadilo...samozrejme že chválime keď sa podarí ale som z toho smutná že mu ujde ...a posledne dva dni sa mi stalo že vyšlo aj hovienko, doteraz sa mu nestalo ani raz, s kakanim nemala vôbec problém, ale včera aj dnes som našla maly kúsok, možno že si pukol a vyšlo ale začínam mať obavy ... Dodám že nechodí do škôlky, je so mnou doma a keďže robím z domu chodía k nám na výpomoc staré mamy alebo tety.
    Vedeli by ste mi poradiť ako mu pomôcť s týmto problemom alebo čo nám synček týmto naznačuje? Keď sa ho spýtam povie mi že bola to nehoda alebo že necítil že piška ???? som z toho smutná veľmi lebo neviem čo zmeniť aby sme toho zbaví, kedze od septembra by sme chceli ísť do škôlky a nechcem aby si z neho robili posmech. Ďakujem za pomoc a rady

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto veku už deti ovládajú cikanie aj defekáciu a problémy nastávajú skôr sekundárne, ak majú nejaký problém a chcú to dať najavo.
    Vo vašom prípade by som problém riešila s lekárom dieťaťa. Iste treba vyšetriť aj možnosti ovládania zvieračov, ktoré zabraňujú pomočovaniu a pokakávaniu, teda či sú dobre ovládateľné vôľou.
    Možno bude treba aj konzultáciu u psychológa. To všetko však vie vyriešiť len lekár, ktorý dieťa pozná.

  • Zadržiavanie stolice

    , Autor: Luciateo

    Dobrý deň.Môj syn bude mať budúci mesiac 4 roky. Už vyše rok a pol bojujeme s kakaním. Viem, že tento problém vzniká napr. pri odplienkovaní alebo nástupe do škôlky, no začalo to už pred tým. Mám pocit, že teraz to je zatiaľ najhoršie ako zatiaľ bolo.Stolicu drží až do poslednej chvíle kým mu doslova nevyletí von. Stolicu má riedku, pretože mu dávam sirup na zriadenie stolice.Bez toho si to ani neviem predstaviť. Skúšala som rôzne prírodné "poháňače" ako sušené slivky, slivkovú šťavu atď. no bezvýsledne. Keď už "vyletí" prvé hovienko tak už vytlačí aj sám a bez plaču v kľude no nie vždy sa mi zdá, že sa vyprázdnil úplne. Veľmi nerád sa o tom rozpráva, odpovie mi len že je to škaredé a na otázku kto ti to povedal, povie že ocino, starká alebo ja. Povie, že sa to nepatrí a že to bolí. No neviem mu vysvetliť, že bolesť má len pri držaní. Je veľmi tvrdohlavý a väčšinou urobí len to čo sám chce. Rozprávala som mu rôzne rozprávky o hovienkach, dávala som mu aj odmenu, tlieskala alebo nerobila absolútne nič, ale nič nezaberá. Kaká tak raz za týždeň a to len vďaka tomu sirupu. Teraz naposledy kakal až po 11 dňoch. Nerozumiem ako to dokáže, lebo aj vcelku dobre papá a bolesťami bruška chvalabohu netrpí. Samozrejme až keď ideme na "vec" tak plače. Veľmi ma to trápi a už neviem ako ďalej. Som z toho vyčerpaná, ale samozrejme na prvom mieste je on a nechcem do neho neustále liať ten sirup a bojovať na nočníku.
    Budem Vám veľmi vďačná za každú radu a vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite je to už dlhodobá zápcha. Dieťa má kakať raz za jeden až dva dni.
    Treba sa poradiť s lekárom. Ja mám niekoľko princípov, ktoré radím dodržiavať.
    Pred dieťaťom s nikým v rodine ani telefonicky o vyprázdňovaní nehovoriť
    podávať dostatok tekutín
    podávať dlhodobo probiotiká
    držať proti zápchový diétu, teda žiadna varená ryža, varená mrkva, mak, kakao, čokoláda tvrdé syry
    Podívať pravidlene a dlhodobo prípravky na kakanie, teraz ideálne forlax
    S dieťatkom len keď ste s ním sama hovoriť o tom, že všetci ľudia kakajú, lebo je to potrebné, nie je to hanba. V tomto veku sa ešte niekedy stretávame aj s tým, že dieťa chce kakať do plienky. Môžete začať aj takto, len aby kakal pravidelne.

  • Rast dieťaťa

    , Autor: Kristi143143

    Dobrý deň pani doktorka. Môj syn, gravidita bez komplikácií, narodený v termíne spontánne 3.6kg, 50cm. Ma 21mes, všimli sme si, že je o dost nižší oproti rovesníkom, pozorujem to zhruba od 15mes. Teraz v 21mes ma 78cm, 10.3kg. Súčasne nemá zrastenu fontanelu, asi 1x1.5cm. Inak je velmi aktivny, psychomot sa vyvija v norme, nie je vsak velky jedak, s travenim sa ale nezdaju byt problémy. Mam sa znepokojovať? Vopred vďaka za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je naozaj drobnejší na svoj vek. Je však potrebné zhodnotiť rast a hmotnosť v čase ako postupne priberal a rástol a taktiež zhodnotiť, či rodičia ste skôr vysokí alebo nižší.
    Len na základe sledovania, v tomto veku najmenej 1x z TRI MESIACE SA VIE DOSPIEť K PODOZRENIU N APORUCHU RASTU ALEBO ho zhodnotiť ako normálny.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: