Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Noćné pocikávanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som Vás poprosiť odpovedať na moju otázku. Mám dcéru , ktorá bude mať v máji 4 roky a stále má v noci plienku. Už som ju skúšala aj odúčať, ale márne. V noci som ju budila každé 2 hodiny a pokaždé sa mi aspoň trošku vycikala do nočníka a niekedy sa mi eśte aj medzi tým pocikala. Asi po týždni a pól som to vzdala, lebo začala mať soplík. Teraz keď jej poviem že jej nedám plienku tak začne plakať a hovorí, že ona sa pociká a že ona sa na to nevie zobudiť. Spala by mokrá aj celú noc, jej to nevadí.Cez deň dosť pije ale aj dosť ciká a vôbec sa nepociká. Poradte mi prosím čo mám robiť.Či skúsiť teraz keď bude teplejšie počasie, ale ísť k doktorke.
    Ďakujem veLmi pekne za odpoveď. S pozdravom Gabika

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ešte v kšude počkajte, nehovorte o tom stále a vyčkajte, bola som svedkom, že dieťatko samé v určitej chvíli povedalo, plienku na noc už nechcem a všetko bolo vyriešené. pokiaľ je zdravá, nemá nfekt močových ciest, do piatich rokov by som tento problém neriešila.

Podobné otázky

  • nocne pocikavanie

    , Autor: marcelino

    Dobry den pani doktorka, chcem vas poprosit o radu ohladom nocneho pocikavania. Syn bol cez den bez plienok od 2 rokov a 3 mesiacov, teraz ma 3 roky a 2 mesiace a este stale sa v noci pocikava, davame plienku. stalo sa mozno 2 krat aby ju mal suchu. niekedy nevydrzi ani cez obedny spanok a pocika sa. Co by ste nam poradili?
    druha otazka sa tyka synovej hyperaktivity. Resp. sa chcem spytat, kedy mozeme hovorit o dietati, ze je hyperaktivne a kedy ze ma syndrom ADHD? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nočné pocikávanie v tomto veku sa nepovažuje za problém. Chce to čas, trpezlivosť a neunáhľovanie v žiadnej oblasti. Dieťatko sa jedného dňa prestane pocikávať, častokrát aj samo povie, že viac plienky nechce. Ak by to predsa len pretrvávalo cez tretí rok alebo by sa pridružili iné príznaky / veľa pije, veľa močí/ je treba konzultovať lekára o tejto veci.
    Hyperaktvita, ADHD sa nedajú od seba celkom oddeliť, sú to prejavy tých istých problémov. od hyperaktivity však treba oddeliť to, že každé dieťa je iné, jedno pokojnejšie, tichšie, menej aktívne, skôr sa samo zahrá, je tichšie, iného ho ako sa hovorí plný dom. Treba vedieť, že hyperaktivitou dieťa často potláča chronickú únavu, je skrátka také unavené, že keby nevystrájalo, tak určite zaspí. Musíte zhodnotiť spánok dieťaťa, jeho denný režim, pohybovú aktivitu. prehnaná záťaž, ktorá vyvoláva únavu môže paradoxne vzbudiť u dieťaťa hyperaktivitu, aby od samej únavy nezaspalo, zaspáva ťažko a potom je veľmi aktívne ale na druhej strane to nie je aktivita tvorí ale neposedná, nesústredená. Všetky moje odpovede sú teoretické možnosti. Aby sa odhalilo, či na niektorú formu hyperaktivity alebo ADHD trpí to ktoré dieťa je potrebné vyšetrenie u detského psychológa a psychiatra. je veľmi dôležité ho absolvovať, aby rodičia a neskôr aj učitelia vedeli ako s dieťaťom pracovať.

  • nočné pocikávanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    mám 2,5 ročnú dcérku. Keď mala necelé dva roky, pekne sa odučila od plienok, dokonca aj v noci sa pýtala na potrebu. Ale od jesene sa začala v noci pocikávať a po dvoch mesiacoch sme museli vytiahnuť plienky zo skrine.Cez deň problém nie je, pekne sa vypýta, neciká často, ale veľa. Tak dedukujem, že zápal nemá. Neviem, čo mám robiť, v septembri má ísť do škôlky a nechcem, aby zažila hanbu, keď sa v spánku pociká.
    Ráno, keď vstane a má mokrú plienku, tak mi povie, mama, nevadí, sa stáva...ani na ňu netlačíme, ani kvôli tomu nekričíme, skôr to obrátime na žart...ale už sme v koncoch. Za odpoveď vopred veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vzhľadom na to, že už mala suché obdobie, tak by som problém konzultovala s vašou lekárkou, vyšetrila by som moč a asi aj hladinu cukru v moči. Príčinou môže byť aj zväčšená nosná mandľa / chrápanie v noci, spánok s otvorenými ústami sú príznakom /. Inak však v tomto veku je nočné pomočovanie bežné a nie je potrebné sa obávať nejakého ochorenia. Vravím, situáciu by som riešila hlavne preto, že už mala suché obdobie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: