Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • ockovanie proti tbc

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Vazena pani doktorka.Nas syncek bol po narodeni zaockovani proti tbc,momentalne ma 5mesiacov a stale nema zahojene pliecko.Je to v stadiu hojenia,nemokva to,ale znervoznuje ma,ze to stale nie je v poriadku.Vraj je to ale v poslednom obdobi celkom bezne,ze sa tieto ockovania tak zle hoja.Len do toho zacal maly kaslat a nasa pani doktorka sa nezabudla zmienit o moznom riziku tuberkulozy,co ma velmi znepokojilo.Ake skusenosti s tym mate Vy?Je na mieste moje znepokojenie?Velmi pekne dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem, čo viedlo pani doktorku k nastoleniu otázky možnej tuberkulózy, ale ešte nezahojená chránička po očkovaní nemôže byť príznakom ani rizikom ani predpokladom takéhoto ochorenia.
    Podľa toho ako chránička po očkovaní vyzerá, odosiela lekár nehojacu sa jazvičku na odborné vyšetrenie a ošetrenie na pľúcne oddelnie.
    Ochorenie ktoré popisujete je pravdepodobne bežné vírusové ochorenie, ktorých je v tomto období veľa a s očkovaním proti tuberkulóze nemá nič spoločné.

Podobné otázky

  • Ockovanie proti TBC

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer,

    Chcem sa spytat, dokedy ma byt zhojena chranicka po ockovani proti TBC?. Neter na 5,5 mesiaca a stale ma na ramene chrasticku o velkosti 3mm. Niekolko krat to mala zahnisane, ale pri kupani a obliekani sa to prasklo a hnis vytiekol. Pediatricka povedala, ze je to bezna reakcia po ockovani. Doteraz bola zaockovana 1. aj 2. davkou Infanrix Hexa v 10 a 14 tyzdni.

    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pokiaš je chránička 3mm a nie sú zvúčšené lymfatické uzliny v okolí, je to predĺžené hojenie chráničky ale nie je potrebné s týmnič robiť.

  • očkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    chcela by som sa opytat na očkovanie proti tbc.moj syn ma o tyzden tri mesiace a stale sa mu na ramienku nic nevyhodilo.Ma to nejaky vplyv na organizmus ked sa nic nevyhodi?dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nemá to žiaden vplyv. Lekár zaznamená, že reakcia na očkovanie tbc nebola žiadna a po skončení základného očkovania vo veku cca dvoch rokov odošle dieťa na kontrolné vyšetrenie na pľúcne oddelenie. Tam zistia, či má dieťa protilátky proti tbc alebo potrebuje nové očkovanie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: