Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • pomočovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Naša dcérka mala v januári 3roky a stála sa pomočuje. Vlastne plienky sme vyradili už v 22. mesiaci no ako 30 mesačná sa začala pomočovať najskôr len v noci a teraz už aj cez ďeň. Boli sme u urológa, psychológa a pravidelne navštevujeme aj nefrologickú ambulanciu, ale nikto mi zatial nedal žiadnu odpoveď. Vraj je všetko v poriadku, až to bude pretrvávať po piatom roku života tak sa máme ohlásiť a nasadia jej akúsu hormonálnu liečbu. Mne sa to OK nezdá aj dcéru to dosť trápi, nedá sa s tým fakt nič do piatich rokov robiť?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tá liečba sa dá nasadiť aj skôr ale nie je naňu dôvod. Ak ste vyšetrení a všetko je v poriadku, prodpokladám, že ešte nedošlo k dozretiu nervových dráhm ktoré vôľovo ovládajú močenie a naozaj treba počkať, Dôležité je dieťa nestresovať, nevysmievať,neriešiť to stále ani s ním ani v jeho okolí / s babkou , priateľkami a podobne./Dieťa to veľmi citlivo vníma a trápi ho to. Pri ochorení, hlavne horúčnatom, by som dala vyšetriť moč.

Podobné otázky

  • Pomočovanie

    , Autor: paris

    Dobrý deň, rada by som poprosila o radu. Synček 3.5 roka už takmer rok bez plienky a stále sa mu stane že sa cez deň pocikava, ja som mala pocit že to robí napriek, proste obdobie vzdoru, skúšala som nechať aj mokre šaty a jemu to nevadilo...samozrejme že chválime keď sa podarí ale som z toho smutná že mu ujde ...a posledne dva dni sa mi stalo že vyšlo aj hovienko, doteraz sa mu nestalo ani raz, s kakanim nemala vôbec problém, ale včera aj dnes som našla maly kúsok, možno že si pukol a vyšlo ale začínam mať obavy ... Dodám že nechodí do škôlky, je so mnou doma a keďže robím z domu chodía k nám na výpomoc staré mamy alebo tety.
    Vedeli by ste mi poradiť ako mu pomôcť s týmto problemom alebo čo nám synček týmto naznačuje? Keď sa ho spýtam povie mi že bola to nehoda alebo že necítil že piška ???? som z toho smutná veľmi lebo neviem čo zmeniť aby sme toho zbaví, kedze od septembra by sme chceli ísť do škôlky a nechcem aby si z neho robili posmech. Ďakujem za pomoc a rady

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto veku už deti ovládajú cikanie aj defekáciu a problémy nastávajú skôr sekundárne, ak majú nejaký problém a chcú to dať najavo.
    Vo vašom prípade by som problém riešila s lekárom dieťaťa. Iste treba vyšetriť aj možnosti ovládania zvieračov, ktoré zabraňujú pomočovaniu a pokakávaniu, teda či sú dobre ovládateľné vôľou.
    Možno bude treba aj konzultáciu u psychológa. To všetko však vie vyriešiť len lekár, ktorý dieťa pozná.

  • Pomočovanie

    , Autor: lenkahalajova

    Dobrý deň pani doktorka, chcem Vás poprosiť o radu. Môj syn sa odnaučil od plienok cez deň v priebehu dvoch týždňov keď mal asi 2 roky a 3 mesiace, nebolo to síce z jeho iniciatívy, ale podarilo sa. Teraz má 3 roky a nie stále sa pýta na záchod, chodíme skôr z pravidelnosti, občas sa nám stane malá "nehoda". Pred dvomi mesiacmi sme začali spávať cez obed bez plienky, pretože plienka bola stále plná, ale žiaľ ani doteraz sa nám nepodarilo prestať s obedným pomočovaním. Niekedy sa nepociká aj tri dni za sebou a potom zase.. V noci máme ešte plienku. Jedenkrát v noci ideme na záchod a málokedy sa stane, že plienku pociká. Vstane so suchou plienkou. Do škôlky nechodí. Mám mu zase dávať plienku aj cez obedný spánok? Prosím poraďte mi čo mám robiť. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Buďte pokojná, dávajte mu cez obedný aj nočný spánok plienku. Jedného dňa možno aj sám povie, že plienku nechce a pomočovanie skončí. Je to u každého dieťaťa individuálne a v tomto veku nie je potrebné nič riešiť.

  • nočné pomočovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka, mala by som na vás 2 otázky ohľadne môjho 6 a pol ročného syna.
    1. už asi dva roky sa trápime s nočným pomočovaním.v podstate ani nemal obdobie sucha.chodievame pravidelne na urológiu, na nefrológiu, moč má v poriadku, sono má vždy ok, všetko je ževraj v poriadku, ale problémy stále pretrvávajú.chodievali sme aj k psychologičke, tá vylúčila že by to bolo psychického charakteru.už nevieme čo robiť. momentálne berie minirin melt 240, ale pocikaný je každú noc.pitný režim dodržiava, pije hlavne doobeda, nepije 2 hod. pred spaním, v noci ho budím okolo desiatej a potom okolo štvrtej nad ránom, vyciká sa, ale medzitým je aj tak je mokrý. vidím na ňom, že ho to trápi a už fakt neviem čo ešte vyskúšať, aby to prestalo. lekári vravia, že z toho vyrastie..chcem sa spýtať, čítala som, že nočné pomočovanie môže spôsobiť aj zväčšená nosná mandľa, je na tom niečo pravdy? keď som sa pýtala doktorky, vravela že je to málo pravdepodobné. čo by ste nám odporučili?
    2. otázka sa týka synovej váhy-má 122 cm a ledva 18 kg, je strašne chudučký a aj najmenší v triede.pritom jedáva normálne. ráno zje na raňajky krajec chleba s maslom a šunkou alebo cereálie s mliekom, na desiatu mu do školy dávam tiež pečivo, syr, jablko alebo banán + ešte malú maškrtu, obeduje doma, takže viem že zje všetko, aj mäso, zeleninu, polievky a na olovrant zje väčšinou jogurt alebo nejakú nátierku s pečivom a na večeru buď cestoviny, alebo krupičnú kašu alebo len vypije mlieko.zje toho dosť, jesť mu chutí, ale stále je strašne chudý. za posledný rok nič nepribral, ale narástol 3 cm. doktorka to nerieši, že je hlavné, že rastie do výšky.mysíte, že môže mať nejakú poruchu metabolizmu alebo niečo iné? oproti iným deťom je naozaj veľmi chudučký. ešte dodám, že v rodine sú všetci štíhli, ale nie až takto.
    Ďakujem za odpovede.pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nosnú mandľu je potrebné vyšetriť. Veľmi často môže byť príčinou nočného pomočovania, pretože dieťa spí veľmi tvrdo a na pocit nutkania na močenie sa nezobudí. Ak však berie minirin bez účinku, je podľa mňa potrebné ďalšie sledovanie a možno aj vyšetrenie v odbornej nefrologickej a urologickej ambulancii, prípadne aj endokrinologické vyšetrenie.
    Sú deti, ktoré chvalbohu dobre jedia a sú takéto drobné, chudé. Iste to súvisí s genetickým predpokladom, vždy sa vtedy pýtam ako vyzerlai deti v rodine vo veku dieťatka. Možno by som ešte pátrala aj v súvislosti s prvou otázkou po celiakii.

  • odborna rada

    , Autor: mojavaneska

    Dobry dn pani doktorka chcla by som vas poprosit o radu a vas nazor.Dcerka bude mat v oktobri 3roky,j zdrava,spolocenska ma rada deti,myslim ze je aj dost rozumna a vsimava.Problem sa tyka pomocovania sa pocas poobedneho aj nocneho spanku.Zacala sa nam pytat ked mala 2rocky vsetko bolo v poriadku aj obe spinkania vydrzala nepocikala sa.Ked mala 2r.a 5mes.sa zacala najskor pri poobednom spanku pocikavat neskor sa pridal uz aj nocny spanok tak uz sa pravidelne pocika pri spinkani aj poobede aj v noci.Nasa pani doktorka jej dala vysetrit moc aj kultivacne aj biochemicky 2x a vysledky boli zevraj v poriadku ze mame cakat do 4roku kym sa jej mechurik uzatvori az potom to bude riesit.Mne to ale neda akosi pokoj bojim sa aby nebolo uz potom neskoro ak by sa nieco zistilo pri vesetreni preto by som vas chcela poprosit o vas nazor aj radu.Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pomočovanie, ktoré sa objavilo po suchom období zvačša má, respitkíve může mat nejakú príčinu. Či už je to infekcia / tá bola vyšetrením moče vylúčená/ alebo zmena v režime dietata / kolektív, zmeny v rodine, stahovanie, narodenie súrodenca/ a pocikávaním dieta na seba stahuje znova pozornost/ alebo může byt príčina v ochorení močového traktu. Odporúčam znova sa poradit s vašou lekárkou.

  • nočné pocikávanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    mám 2,5 ročnú dcérku. Keď mala necelé dva roky, pekne sa odučila od plienok, dokonca aj v noci sa pýtala na potrebu. Ale od jesene sa začala v noci pocikávať a po dvoch mesiacoch sme museli vytiahnuť plienky zo skrine.Cez deň problém nie je, pekne sa vypýta, neciká často, ale veľa. Tak dedukujem, že zápal nemá. Neviem, čo mám robiť, v septembri má ísť do škôlky a nechcem, aby zažila hanbu, keď sa v spánku pociká.
    Ráno, keď vstane a má mokrú plienku, tak mi povie, mama, nevadí, sa stáva...ani na ňu netlačíme, ani kvôli tomu nekričíme, skôr to obrátime na žart...ale už sme v koncoch. Za odpoveď vopred veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vzhľadom na to, že už mala suché obdobie, tak by som problém konzultovala s vašou lekárkou, vyšetrila by som moč a asi aj hladinu cukru v moči. Príčinou môže byť aj zväčšená nosná mandľa / chrápanie v noci, spánok s otvorenými ústami sú príznakom /. Inak však v tomto veku je nočné pomočovanie bežné a nie je potrebné sa obávať nejakého ochorenia. Vravím, situáciu by som riešila hlavne preto, že už mala suché obdobie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: