Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Pocikávanie.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Mám syna, ktorý bude mať v máji 3 roky. Už je to viac ako rok čo nemá plienku cez deň a od augusta sa pekne pýtal cikať aj v noci prípadne vydržal až do rána, takže sme plienky odložili úplne. Cez vianoce však bol prechladnutý a následne dostal silný hnisavý zápal stredného ucha s vysokými horúčkami. Vtedy sa začal pocikávať - prvú noc to bolo 3x a následne vždy aspoň raz za noc. Pripisovala som to zvýšenému príjmu tekutín, ale trvá to až do dnešného dňa. Niekedy sa síce zobudí suchý ale niekedy ho musím prebaliť za noc aj 2x - vôbec sa na to nezobudí a neprekáža mu ani keď je pocikaný či už s plienkou alebo bez. spí až do rána. Neviem čo máme robiť. Ďakujem za radu. Lýdia.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dajte mu vyšetriť moč, mal by ho vyšetriť odborník otorhinolaryngológ, či nemá zväčšenú nosnú mandľu, pretože po opakovaných ochoreniach horných dýchacích ciest je zvôčšenie nosnej mandle časté a býva príčinou pomočovania aj zhoršenia sluchu. Podľa výsledkov týchto vyšetrení, bude váš lekár postupovať ďalej.

Podobné otázky

  • Bojazlivé dieťa

    , Autor: misisima

    Dobrý deň, p.doktorka. ďakujem za zodpovedanie otázky z 9.10. ohľadne 2.5 ročného dieťaťa, ktoré mám v kolektíve (som učiteľka a píšem ohľadne dieťaťa, o ktoré sa starám). Rada by som sa ešte opýtala, ako riešiť situáciu v čase spania. Keď som nechávala prvé týždne dieťa spať samé v izbičke, tak bez problémov zaspalo. Potom som do izby pridala ešte jedno dieťa (vybrala som dieťa bezproblémové) a odvtedy mi začala plakávať aj v čase odpočinku. Myslela som si, že si postupne zvykne,ale dnes som to vzdala a to druhé dieťa som z izby dala preč, aby sa všetky deti mohli bez problémov vyspať. Avšak situácia sa nezlepšila, dieťa mi neustále plače v čase odpočinku a tým mi vyrušuje ďalších päť detí. Už som vyskúšala metódu odmeny a trestu, neustále rozprávanie o situácií, dala som jej na spanie aj môj svetrík, aby mala pocit blízkosti, má pri sebe aj hračku z domu. Ale nepomáha to.Neustále si vyžaduje moju pozornosť.Rozprávala som sa aj s rodičmi, oni tvrdia, že to isté robí aj doma a oni sa jej podvolia a sú neustále s ňou. Ale mne sa to nedá, nakoľko tu mám aj iné deti. Je prosím ešte nejaká metóda, ktorú by som mohla vyskúšať? Viem, že keby som pri nej sedela po celý čas pri postieľke, tak ticho bude.Ale to nemôžem. Dnes som na ňu zvýšila trochu hlas, keď plakala v čase odpočinku, potom prestala plakať a asi o pol hodinu som ju našla pocikanú. btw: dieťa je v kolektíve od septembra, nakoľko matka nastúpila do práce. Dieťa sa mi pocikáva 1-2 krát denne, hanbí sa vypýtať na záchod. Jej povaha je veľmi bojazlivá, plachá, introvertná. Rodičia s ňou nechodia medzi deti, lebo to odmieta . Počas dňa neustále chodí za mnou, musím ju upovedomovať o každom mojom kroku, kam idem, kedy sa vrátim (napr. idem na wecko), niekedy mi povie, že to zvládne a počká ma v izbe, inokedy mi povie, že to nezvládne, že musí ísť so mnou. Situáciu riešim podľa okolností-niekedy postačuje, keď jej dám niečo, čo mám práve na sebe-napr. náramok, poviem jej, nech mi ho postráži, že sa hneď vrátim, inokedy to odmieta a musím ju vziať so sebou.Už som vyskúšala aj napriek jej úsiliu ju nevziať so sebou a vtedy sa mi pocikala.Miestami sa cítim, že už zlyhávam. ďakujem za zodpovedanie mojej otázky, s pozdravom

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nezlyhávate, ste úžasná a pozorná voči dieťaťu! Dieťa je však v kolektíve, kde sa musíte venovať aj iným deťom. To dievčatko podľa mňa ešte nepatrí do kolektívu a nezvláda separáciu od matky. Dôkazom je aj to pocikávanie. Myslím, že je na mieste povedať rodičom, aby vyhľadali detského psychológa a poradili sa s ním, ak totiž dieťa nechajú v kolektíve napriek tomu, že na neho ešte nie je vyzreté, ono sa postupne možno prispôsobí, v zmysle, že sa nepociká a nejako to pretrpí, ale pre detskú dušičku to bude taká trauma, že to môže mať celoživotné následky. Psychológ matke iste vysvetlí, že je to možno otázke niekoľkých mesiacov, kedy dieťa vyzreje a do kolektívu sa zaradí.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: