Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • TBC

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcela by som sa spytat, mojho syna ockovali 2.2.2008 proti TBC, ma velmi skaredu jazvicku, ktora mu hnisa. Vyzera to tak, ze ho zaockovali 2x, aj na kalmetizacii sa tak vyjadrila. Ake to moze mat nasledky, coho sa mozem obavat, bojim sa, ze dostane TBC, mam sledovat pokaslievanie, teplotu atd. Ale existuje predsa aj TBC kosti a to sa asi len tak sledovanim neda zistit. Co mame robit, ako dlho ho mam sledovat, teraz to budu 2 mesiace po ockovani, do kedy sa este mam obavat, co s nim bude? Dakujem. Renata

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Veľké jazvičky, ktoré vyžadovali odborné ošetrenie na kalmetizácii, respektíve detskom pľúcnom oddelení, mávam aj vo svojej ambulancii, s inými komplikáciami som sa zatiaľ nestretla a s tým, že by bolo dieťa dvakrát zaočkované už vôbec nie a aniu vás to nepredpokladám. Myslím, že nič nezvyčajné nemusíte sledovať ani očakávať, určite nedostane tbc. Treba sledovať a riešiť hnisanie jazvičky na oddelení kalmetizácie, respektívne detskom pľúcnom oddelení alebo myslím, že niekde sa to rieši aj na chirurgii, podľa toho kde žijete. Je dôležité vedieť, že pokiaľ sa nezahojí jazvičky, nemalo by sa pokračovať v ďalšom očkovaní.

Podobné otázky

  • vigantol

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den ,Pani Doktorka.Zijeme Anglicku a za 4 tyzdne sa mi ma narodit druhe dieta.Tu sa babatkam podava iba vitamin K a vitamin D sa tu vobec nepodava.Mam si ho podla Vas zabezpecit zo Slovenska ak by mi ho nechceli predpisat?Tiez si musim poziadat o injekciu proti TBC lebo ani to tu nepodavaju ale to by vraj nemal byt problem.Moj druhy problem mam s mojim synom ktory ma 5 rokov chodi uz do skoly a opakovane sa mu vracia kasel.je to ako stekanie mava sopliky ale horucky vobec.Davam mu hedelix,ambrobene,med a caje proti kaslu.za tyzden je v poriadku ale o 2-3tyzdne sa to vracia.Zdravotnictvo je tu hrozne len na zaklade toho ,ze moja mama ma astmu mu predpisali pumpicku proti astme a ziadne vysetrenia mu nerobili,poslali nas na odber krvi ale termin sme dostali az o 3 tyzdne ked uz synovi nic nebolo.sprej proti astme mu nedavam.mala by som?ako by som mala postupovat aby tieto caste kasle prestali?Podotykam,ze v skolskom kolektive je vela takych deticiek ktore su ocividne chorlave ale rodicia ich nenechavaju doma.dakujem za Vase odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vigantol by mali mať aj v Anglicu, je to produkt firmy Merck.
    druhá otázka je veľmi ťažká, môže a nemusí mať astmu. ke´d vidíte, že kašeľ je zo zatekania, je dôležité čistiť nos a dávať kvapky na riedenie soplíkov, u nás sinupret alebo nasivin sinus, ten by mohol byť aj tam. Je dôležité aj ako prospieva, priberá. Ak by mal astmu, mal by skôr nočné kašle a aj problémy s dýchaním. Je tam aj sychravé vlhké počasie a to soplíky, zatekanie, kašel podporuje.

  • nasledujuce ockovanie po ockovani proti TBC

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcela by som sa Vas opytat po akom case po ockovani proti TBC moze byt 10 rocna dcera ockovana ockovacou latkou HAVRIX - preockovanie posledna davka. Ockovana proti TBC bola v oktobri 2008. Miesto vpichu ma uz bez hnisu zacelene, ale este cervene. Moja pediatricka tvrdi, ze az 1/2 roka a termin mi urcila na april 2009.( Povodne to malo byt koncom januara 2009). Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovať sa môže o 12 týždňov po očkovaní proti tbc, ale musí byť zhojená chránička po očkovaní. Ak ešte celkom nie je, súhlasím s vašou pediatričkou, že zatiaľ očkovanie odloží.

  • karolinka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry,mam 6 mes. dcerku, ktoru uz 4 tyzdne trapi hnisave ocko.Ma ho zahnisane vzdy rano a prevarenou vodou jej ho vycistim.Tiez jej zacala hnisat chrasticka po Tbc ockovani, moze to nejako spolu suvisiet?poradte cim jej mam ocko osetrovat .A este jedna otazocka, zacali sme pridavat ovocnu desiatu aj masovozel. prikrm, no vzdy si za nimi-aj ked si odgrgne pita "cickat" prsnik moze byt smadna, zabudla som,ze je dojcena.dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Po bezmliečnom pokrme ju kľudne ešto nakojte. Očko je potrebné ošetriť kvapkami ophtalmo septonex niekoľkokrát denne a ophtalmoframykoin mstičku dať na noc/ len z lekárne na predpis/.Nepredpokladám, že ťažkosti súvisia so zapálenou chráničkou po BCG vakcinácii

  • Odber krvi - 6 mesacne babetko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, prosim o informaciu kolko je mozne odobrat 6 mesacnemu - 6,5 kg vaziacemu dietatku krv na imunologicke testy a ci to nie je nebezpecne. Udajne to maju byt dve velke skumavky. Za ako dlho sa vie taky maly organizmus z takeho odberu spamatat? Nie sme totizto este stale zaockovani (ked neratam TBC) a nasledne by malo k odkovaniu dojst. Netreba aby potom babetko bralo nejake zelezo? Pripadne ja ako matka, ktora plne dojci? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak by ste aj brali železo, do mlieka neprechádza, takže dieťatku nepomôže. neiem prečo sa takému malému bábätku robí imunologické vyšetrenie. Odobratie dvoch skúmaviek krvi dieťatko a teda jeho zdravotný stav nijako neovplyvní.

  • pupacik po ockovani

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer pani doktorka..Chcela som sa vas spytat na ten pupacik po ockovani na TBC.. Maly tam mal aj taku bielu hnisavu spicku, na co ma upozornili este v nemocnici, ze je to normalna reakcia, ale dnes som si vsimla, ze uz ju tam nema, zrejme odpadla, alebo mozno pri kupani alebo prezliekani sa strhla. Nemoze sa nic stat? Nepredstavuje to nic vazne? Vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Reakcie po tomto očkovaní bývajú rôzne, niekedy aj žiadne. Slduje to lekár v poradni, podľa toho, či je táto chránička zhojená, začína ďalšie očkovanie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: