Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • alergia?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    chcela by som sa spytat, ci ked ma babo vyhadzanu tvaricku, moze to byt reakcia na nejake jedlo, co dostane z materskeho mliecka, alebo ak by to bola alerg. reakcia, prejavilo by sa to na celom telicku, nie len na tvaricke?
    Ak sa taketo vyrazticky nestratia, treba to nejako riesit? Resp. co by sa stalo, ak by som na to nedavala ziadne kortikoidy ani ine pripravky? Su to male suche vyrazticky, vidno len vo svetle, zacervenaju sa, len ak sa babatko hneva a napina sa.
    Dakujem
    Eva

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kortikoidy by mal indikovať len lekár a to v obmedzenom množstve a čase hlavne na tváričke.
    vyrážky na tváričke ako alergia ne niečo zo stravy matky je možná, treba to zhodnotiť.
    v prvom rade by som prestala na tvár aplikovať akékoľvek prípravky, aj detský olej. Umávať len prevarenou ochladenou vodou. Stav konzultovať s vašim lekárom.

Podobné otázky

  • alergia???

    , Autor: drobcek123

    Dobrý deň, nášho 4 ročného syna už nejakú dobu trápi nočný kašeľ. Cez deň je úplne v pohode, zakašle možno 2-3 krát, ale stále "smrká do seba". Keď mu dám vreckovku aby sa vysmrkal, nič nevysmrká, dokonca sme skúšali aj odsávať nos odsávačkou a odsali sme minimum. Ten nočný kašeľ by som definovala niečo medzi suchým a vlhkým a keď mu dám na noc kvapky do nosa, tak je to lepšie. môže ísť o alergiu, alebo je to dačo iné?? Viete mi poradiť, co s tým??? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V každom prípade navštíviť vášho detského lekára , ktorý by vás mal poslať na vyšetrenie na ORL, aby sa zistilo, či sa jedná o zväčšenú tzv. nosnú mandľu. Príznaky& na to poukazujú

  • ušká

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Po prepichnutí ušiek našej 2 týždňovej dcérky sa jej za uškami zo zadnej strany spravili nejaké výrastky.Majú belšiu farbu. Vyzerá to ako divé mäsko. Ušká jej stále ešte hnisajú, aj keď jej zapálený lalok už nie tak veľmi červený.Dcérka má už 1 mesiačik. Chcem sa opýtať čo to môže byť - alergia?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieta zle zareagovalo na cudzie teleso v tele. Konzultujte toho, kto prepichnutie usi previedol. Pravdepodobne je nutne nausnice vybrat.

  • Alergia?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry vecer,
    pani doktorka, velmi ma trapi jedna vec, ktora sa tyka mojej takmer 4 rocnej dcerky. Niekedy ( neviem preco, z coho ) ma pod ockami vyraznejsie svetlucko ruzove kruhy a niekedy su az akoby opcuhnute, cervenkaste...akoby nejaka alergia. ked to ma takto horsie, sucha si ocka. Mna napada alergia, ja som alergik, ale mierny a alergia sa u mna prejavuje len niekecy, niekedy je aj rok klud..myslite, ze je to z toho?> ma svetlu pokozku, ked ideme von, na cerstvom vzduchu to tak bije do oci a mna pichne pri srdci, preco dcerka vyzera tak chorucko. Viem, ze detske alergie su bezne a mnohe zmiznu...ale...mozem pre to nieco spravit> Pediater nas nikam neposlal. Predpisal nam sirup na alergiu, ale nepomaha. Zijeme v zahranici. Tie ako tu niektore mamicky spominali, mali sme problem s nausnicami-uska sa nehojili a tak ich nemame a neskusame dat. Co si o tom myslite? A aku kozmetiku a pripravky by ste mi poradili, taktiez akym veciam sa vyvarovat?> inak je dcerka zdrava, sikovna, pre mna nema chybu. Len chcem, aby jej bolo stale dobre, najlepsie, ako moze byt...aby ju nic netrapilo. Viem, ze maju rodicia rozne problemy, ale mna ozaj aj toto mrzi. Dakujem vam.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kruhy pod očami sú niekedy aj v prípade záaplu prínosných dutín, mala by nádchu a aj kašeľ, mohla by si sťažovať na bolesti hlavičky.
    Mastičku na okolie očí ťažko určím, mala by byť mastná a vhodná aj do očí, u nás napríklad ophtalmo septonex ak sa vyhnete očkám, tak možno lipobase. Možno by dieťatko mohlo byť aj chudokrvné.

  • drobne vyrazky okolo oci

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den chcela by som sa spytat moj maly 5 mesacny chlapcek ma pod ockami take drobne cervene vyrazky nuiekedy ich ma viac cervene inokedy ako keby ich tam ani nemal bola som s nim aj u ocnej lekarky ale ona povedala ze to ma asi zo slziciek.Maly ma dost tu kozu okolo oci velmi jemnucku.Viete mi poradit z coho to moze byt?Maleho plne kojim moze to byt aj s mojej stravy nejaka alergia?Dakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nepredpokladám alergiu, pravdepodobne je to naozaj citlivá kože opakovane dráždená slzami. Odporúčam každý večer do okolia očiek masť ophtalmo septonex.

  • Alergia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    mam 9 mesacnu dceru. Pekne pribera, papa prikrmy, ale ked jej dam uvarene zltko primiesane do prikrmu, vzdy z toho vracia. Je plne kojena. Par krat som jej skusila dat aj umele mlieko, ale aj z toho vzdy vracala. Chcela som jej na vecer davat kasu s umelym mliekom pretoze tolko neodstriekam. Ale ked som ju nakojila zhruba za 2-3 hodiny, tak vrackala. Nemoze to byt nejaka alergia? Chcem sa este opytat, ci caste kojenie v noci cca kazde 2 hodiny moze sposobit kaz na zuboch. Ma prerezane uz 2 zubky. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Keďže zvracia po žĺtku a umelom mlieku, tak jej ho určite nedávajte. Je ťažké povedať, či je to alergia alebo nevyzretie tráviacej sústavy. Keďže kojíte a dieťatko dobre priberá, odporúčam aj večernú kašu / nemusí byť len ryžová, môže byť aj cereálna ale obe bezmliečne, majú ich od nestle/ zarobiť do vody nie do mlieka, môžete ju podať aj s ovocím. Nočné kojenie nie je zásadnou príčinou zubného kazu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: