Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
10,507 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • šarlach

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň! Moja skoro 4ročná dcérka práve prekonala šarlach, ešte nám ostáva posledná dávka atb...Máme 2ročného chlapčeka, chcem sa opýtať aká je inkubačná doba pri tejto chorobe? Je možné, že to dostane aj on? Dá sa proti tejto chorobe zaočkovať?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Proti chorobe sa nedá očkovať.
    Inkubačná doba je 2 až 3 dni, výnimočne 1 až 6 dní, takže ak končí antibiotika, predpokladám, že je to desiaty deň, už by ochorieť od nej nemal. Ale môže sa nakaziť inde.

Podobné otázky

  • dlhodobo zvýšená teplota

    , Autor: odbornik2

    dobrý deň, pani doktorka, môj 8 ročný syn má už 3 mesiace každý deň zvýšenú teplotu do v rozmedzí od 37,1 do 37,5 niekedy vyskočí na 37,7 prosím o radu, aké vyšetrenia je potrebné absolvovať na zistenie príčiny, prečo pretrváva zvýšená teplota, aj ked sa zda, že je inak zdravý. Naša lekárka povedala, že u detí sa môže stať, že po viroze ostane takto zvýšená teplota. Ale doteraz syn prekonal veľa viroz a vždy bol potom v poriadku, bez teploty. Medzitým sme už vybrali v marci Peniciin (angína,sarlachovybacil) a v apríli Sumamed (angína) a v máji Amoksiklav(sinusitída - zistená z rtg). Napriek tomu, ze uziva ATB, teplota neklesa. Na zaklade odberu krvi nas lekarka poslala k imunoalergologovi, ktory predpisali Ribomunyl na posilnenie imunity, podla klasickej schemy, zacat od juna a uzivat pol roka. doteraz sme dva mesiace (april, maj) uzivali Preventan junior. nechcela by som nieco zanedbat, zvysena teplota signalizuje, ze telo s niecim bojuje, ale s cim? dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je pravdou, že rekonvalescencia po závažnom ochorení býva aj dlhodobo sprevádzaná zvýšenými teplotami. Nie je potrebné to riešiť, len sledovať, keď sa dieťa zotaví / trvá to rôzne dlho/ teploty ustúpia.
    Zvýšená teplota je dôvodom na potrebné vyšetrenie dieťaťa, čo bolo u vás realizované. Pokial sa nič nenájde, je to treba brať tak, že dieťa je nastavené na vyššiu teplotu. Podstatné je, aké pocity má dieťa pri zvýšenej teplote, cíti sa choré, cíti zvýšenie teploty ako problém, dyskonfort, bolí ho niečo, je unavené. trebavedieť odpovede na všetky tieto otázky.

  • cervene fliaciky

    , Autor: majka_drobka

    dobry den, chcem sa vas opytat. nas syn ochorel, lekarka mu robila test, ci je to virus alebo bakteria, teda ci treba atb. vysledok bol virus. ma to od piatku, teploty ustupiili, akurat velmi kasle hlieny, co ale nie je problem. vcera sme mu nasli v miestach slabin a pazuch cervene flaky asi o priemere 1 cm, su trosku vystupene. nas sused, s ktorym ale neprisiel do kontaktu ma diagnostikovanu sarlachovu anginu a mal tiez taketo flaky. Ak su ale moje znalosti dobre, ak by mal nas syn anginu, test by podla mna ukazal bakteriu, mylim sa? nechcem nasho maleho znova tahat k lekarke, aby som mu tym este neuskodila v plnej cakarni, vedeli by ste mi nieco poradit? mozu byt taketo fliaciky sprievodnym javom chripky? Dakujem pekne pani doktorka. prijemny den. maja

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Takéto fliačky nebývajú sprievodným javom chrípky. Keďže už prešli dva dni, je možné, že crp je práve úplne iné a už môže poukazovať na baktériu. Exantím teda fľaky ktoré popisujete zodpovedjajú síce popisu šarlachu čo sa týka ich lokalizácie ale nie vzhľadu. Najlepšie bude navštíviť lekára.

  • DOJCENIE

    , Autor: odbornik2

    DOBRY DEN PRAJEM,

    1/2009 CAKAME DRUHE DIETA,AKO NETEHOTNA MAM HYPERINZULINEMIU, AKO TEHOTNA SOM MALA PRI PRVEJ DCERE GESTACNY DIABETES.KED SA DCERA NARODILA BOLA SOM SKALOPEVNE PRESVEDCENA, ZE CHCEM DOJCIT,PO CISARSKOM REZE SA MI LAKTACIA ALE NESPUSTILA TAK AKO BY MALA, AJ KED SOM DCERU PRIKLADLAVELMI CASTO."ROZPILA" SOM TO ODSAVACKOU A NADSTAVOVANIM BUDIKA KAZDU HODINU A AZ KED SOM ODSALA ZA 5 MIN 100 ML, DCERU SOM OPAT PRILOZILA NA DOJCENIE. DCERA PILA SKORO KAZDU HODINU A AJ TAK SME MALI PROBLEM S PRIBERANIM.DOJCILA SOM JU NKONIEC 15 MESIACOV.CHCELA BY SOM SA SPYTAT, CI MA HYPERINZULINEMIA NEJAKY VPLYV NA MNOZSTVO GLUKOZY V MATERSKOM MLIEKU?....VIEM MLIEKO JE LEN JEDNO, TEDA JEHO ZLOZENIE JE VZDY ROVNAKE ALE JE TO SKUTOCNE TAK?...AKO NETEHOTNA MAM AJ HYPERPROLAKTINEMIU , ZA TYM VSETKYM JE CHOROBA NADOBLICIEK A HYPOTHYREOSA. VIE MI TU NIEKTO UROBIT ROZBOR MATERSKEHO MLIEKA? NEVIEM, CI MA DOJCENIE ZA KAZDU CENU VYZNAM, AJ KED DCERA MALA PRVE ATB AZ PO NASTUPE DO SKOLKY, TEDA V 3 ROKOCH A TO ISLO O SARLACH. Z VLASNEJ SKUSENOSTI UZ VIEM, ZE KOMBINACIA DOJCENIE A HOMEOPATIA JE PRE VLASTNU IMUNITU DIETATA TO NAJLEPSIE.

    DAKUJEM

    SISA,36

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Na homepathiu nezdieľam váš názor, ale určite s vami súhlasím v tom, že kojenie má zásadný význam pre správny vývoj dieťaťa a teda aj jeho imunity. Homepathia väčšinou neublíži.
    Ak sa rozvinie laktácia, uvedené problémy by,pokiaľ neužívate lieky, nemali mať negatívny vplyv na zloženie materského mlieka, čo sa bude dať sledovať sledovaním rastu, priberania a vývoja dieťatka.
    Problematika žliaz s vnútornou sekréciou je taká komplikovaná, že o možnosti a vhodnosti kojenia očakávaného dieťatka by ste sa mali poradiť s vašim endokrinologom.

  • Stále len antibiotiká.

    , Autor: odbornik2

    Moja 6 ročná dcéra prekonala vo veku od 4-6 rokov opakované infekty horných dýchacích ciest (otitídy, sinusitídy, bronchitídy a šarlach -3x) a vždy bola liečená širokou škálou druho aj treťogeneračných ATB, takmer pri všetkých užívala aj probiotiká. V 5.roku života počet ATB bol 8. Celkovo doteraz ich vybrala v počte cca do 20, čo sa mi zdá extrémne veľa. Až na imunológii sa zistilo že, má ASLO 3400 (rovnaký extrém bol aj v hodnote DNázy, ostatné veličiny boli v norme) Po ôsmich ATB v tom roku dostala Penicilín profylaktickú dávku 2x ? tbl, ktorý brala 6 mesiacov. Po tejto liečbe jej ASLO kleslo na 316 a v deň vysadenia penicilínu dostala opäť ATB (Dalacin) na diagnózu Sinusitída potvrdená RTG. Jej stav sa opakovane zhoršuje. Okrem spomínaného imunologického vyšetrenia jej neboli robené žiadne iné odborné vyšetrenia (moč, alergie, genetika, a iné). Jej ošetrujúci lekári (GP aj ORL) to nepovažujú za nič mimoriadne a tak neiniciujú ďalšie pátranie po príčinách týchto ochorení a ja ako laik neviem kde sa mám obrátiť. Bojím sa o jej imunitu a imunologické ochorenia ako následok častej liečby ATB, ktoré neliečia príčinu ochorení ale len symptómy. Môžete mi prosím poradiť? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Antibiotika liečia príčinu ochorenia, ktoru je baktéria, na ktorú bymali byť účinné. Ak je sledovaná imunologom, pravdepodobne je po tejto stránke všetko v poriadku a špeciálnu imunologickú liečbu nevyžaduje. Po skončení liečby penicilinom možno naozaj dostala ďalšie zápalové ochorenie a Dalacin bol na mieste. Pri ďalšom ochorení by som antibiotickú liečbu indikovala len po určení, že vyvolávateľom ochorenia je baktéria, sú na to rôzne vyšetrenia, teda určenie prítomnosti baktérie v moči, stolici, výtere z krku a nosa podľa príznakov, taktiež vyšetrenie parametrov bakteriálneho zápalu z krvi. Všetko musíte riešiť s ošetrujúcim lekárom, ktorý dieťa vyšetrí a pozná.

  • ASLO 3120

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať na spôsob liečby a dlžku užívania antibiotík v tomto prípade - môjmu 5 a pol ročnému synovi z krvi zistili strašne vysokú hodnotu ASLO (3120), norma je okolo 200, tak mu nasadili antibiotiká Penebene, ktoré má užívať 2 mesiace, už máme mesiac za sebou, tak som chcela kontrolné vyšetrenie krvi, ale p. doktorka mi povedala, že to tak rýchlo neklesá a máme ďalej pokračovať v užívaní antibiotík. Medzitým mu vytiahli jeden mliečny zub, v ktorom bol hnis a jeden mu vyvrtali a nechali otvoreny, aby hnis vytekal von. Môže to byť aj zo zubov, resp. v školke boli pripady šarlachu, ale moj syn nemal žiadne priznaky a bol zdravy, krvne testy sme robili kvoli imuno-alergologickemu vysetreniu. Vytery z nosa a hrdla boli negativne, v poriadku. Nerozhadze mu to imunitny system - toto dlhodobe uzivanie antibiotik, v lekarni mi odporucili pripravok Dophilus, je to potrebné to dávať spolu s antibiotikami? Ako zistime pricinu, preco ma take vysoke hodnoty ASLO? Musime uzivat antibiotika tak dlho? Co ked mu potom nebudu zaberat na ine ochorenia a bude musiet uzivat silnejsie lieky, nestane sa rezistentnym na tieto antibiotika? Chystam sa aj na ORL, len neviem, ci ma neposlu prec, kedze uz sa liecime antibiotikami.
    Dakujem za odpoved a radu.
    Prajem pekny den

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Penbene je v tomto prípade indikované a vaša lekárka má pravdu. Zdrojom infekcie mohol byť pokazený zub ale aj šarlac, ktorý u neho prebehom bez príznakov ochorenia, respektíva stretol sa so šarlachovým bacilom ale nedostal ochorenie. Imunitný systém mu to nenabúra, chráni ho to proti závažným poruchám obličiek, srdca a nervového systému. Dophillus môže užívať, ale aj nemusí, penbene nie je širokospektrálne ochorenie. Ak penbene správne užíva, resistenciu to nevyvolá, na pôvodcu šarlachu určite nie. Tieto antibiotika sa v odôvodnených prípadoch užívajú aj omnoho dlhšie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: