Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Zapcha.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer.
    Moja mala ma v poslednej dobe stale problem so zapchou. Teraz je uz tiez 3 den co nekakala, teda vcera sa snazila nieco vytlacit, ale bolo toho hrozne malo, boli ju to, tak vidim ,ze sa boji tlacit.Nedavam jej ziadne cokolady, banany nechapem z coho jej stale zapeka, pije detsky caj s kamilkovym , ten riedi a aj napriek tomu ma problemy. Doteraz nam ten caj vzdy pomohol. Davala som jej este kvapky cebion multi, a na posilnenie imunity Beta Glukan -sirup, moze to byt z toho? Doteraz sme taketo problemy nemali.
    Dakujem za opoved.M.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nemôže zodpovedať, lebo neviem ako je dieťatko staré.
    Isté je, že jej nedávajte potraviny, ktoré tzv. zapekajú:banány, čokoládu, varenú ryžu,varenú mrkvu, tvrdé syry. Ponúkajte jej piť vodu a nie čaje.
    Takéto problémy často prichádzajú pri návyky na toaletu a odstránenie plienok. Možno ste začali predčasne. Taktiež po tvrdej stolici môže byť na ritke trhlinka, dieťatko to bolí a preto nechce kakať. To by už mal riešiť lekár. Nezanedbajte tento problém, pretože čím dlhšie trvá, tým ťažšie sa lieči.

Podobné otázky

  • Zadržiavanie stolice

    , Autor: Luciateo

    Dobrý deň.Môj syn bude mať budúci mesiac 4 roky. Už vyše rok a pol bojujeme s kakaním. Viem, že tento problém vzniká napr. pri odplienkovaní alebo nástupe do škôlky, no začalo to už pred tým. Mám pocit, že teraz to je zatiaľ najhoršie ako zatiaľ bolo.Stolicu drží až do poslednej chvíle kým mu doslova nevyletí von. Stolicu má riedku, pretože mu dávam sirup na zriadenie stolice.Bez toho si to ani neviem predstaviť. Skúšala som rôzne prírodné "poháňače" ako sušené slivky, slivkovú šťavu atď. no bezvýsledne. Keď už "vyletí" prvé hovienko tak už vytlačí aj sám a bez plaču v kľude no nie vždy sa mi zdá, že sa vyprázdnil úplne. Veľmi nerád sa o tom rozpráva, odpovie mi len že je to škaredé a na otázku kto ti to povedal, povie že ocino, starká alebo ja. Povie, že sa to nepatrí a že to bolí. No neviem mu vysvetliť, že bolesť má len pri držaní. Je veľmi tvrdohlavý a väčšinou urobí len to čo sám chce. Rozprávala som mu rôzne rozprávky o hovienkach, dávala som mu aj odmenu, tlieskala alebo nerobila absolútne nič, ale nič nezaberá. Kaká tak raz za týždeň a to len vďaka tomu sirupu. Teraz naposledy kakal až po 11 dňoch. Nerozumiem ako to dokáže, lebo aj vcelku dobre papá a bolesťami bruška chvalabohu netrpí. Samozrejme až keď ideme na "vec" tak plače. Veľmi ma to trápi a už neviem ako ďalej. Som z toho vyčerpaná, ale samozrejme na prvom mieste je on a nechcem do neho neustále liať ten sirup a bojovať na nočníku.
    Budem Vám veľmi vďačná za každú radu a vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite je to už dlhodobá zápcha. Dieťa má kakať raz za jeden až dva dni.
    Treba sa poradiť s lekárom. Ja mám niekoľko princípov, ktoré radím dodržiavať.
    Pred dieťaťom s nikým v rodine ani telefonicky o vyprázdňovaní nehovoriť
    podávať dostatok tekutín
    podávať dlhodobo probiotiká
    držať proti zápchový diétu, teda žiadna varená ryža, varená mrkva, mak, kakao, čokoláda tvrdé syry
    Podívať pravidlene a dlhodobo prípravky na kakanie, teraz ideálne forlax
    S dieťatkom len keď ste s ním sama hovoriť o tom, že všetci ľudia kakajú, lebo je to potrebné, nie je to hanba. V tomto veku sa ešte niekedy stretávame aj s tým, že dieťa chce kakať do plienky. Môžete začať aj takto, len aby kakal pravidelne.

  • Odplienkovanie

    , Autor: monikaz

    Dobrý deň pani doktorka.
    Prosím Vás o Váš názor. Snažíme sa odplienkovať nášho 19 mesačného syna. Vyše mesiaca sme ho pripravovali - učili sme ho používať nočník, bez problémov na ňom obsedí viackrát denne.Tento týždeň sme začali so samotným odplienkovaním, ale nejde to tak, ako som si predstavovala. Už skúšame 8.deň, ale počet nehôd je zdruba na úrovni počtu použitia nočníka s tým,že ho stále posádzame my, on sám sa vypýta len možno raz za deň. Presne chápe, čo sa od neho žiada, vie povedať, kam sa má kakať, keď sa stane nehoda, až potom oznámi, že "kaka". Za použitie nočníka ho stále veľmi vychválime, tlieskame, kreslíme mu smajlíkov, vtedy sa veľmi teší a tiež si zatlieska. Pri nehode ho netrestáme, len mu pripomenieme, načo je nočník a tvárime sa smutne..Na spánok plienku samozrejme dostane.
    Podľa vás máme ešte pár dní pokračovať, alebo sa máme vrátiť ku plienkam a pokúsiť sa o odplienkovanie o pár týždňov? Ešte dodám, že bol teraz chorý, ale už je v poriadku.
    Ďakujem za Váš čas!!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Robíte to s tým odplienkovaním síce dobre a správne ale pravdepodbne ešte nie je v takej fáze vývinu, aby moholl močenie a defekáciun ovládať. On to verbálne vie, ale necíti celkom tú potrebu. Bohužiaľ často vidíme, že pri predčasnom pokuse o odplienkovanie nastane porucha vo vyprázdňovaní, hlavne stolice a následkom býva zápcha. Odplienkovanie a výuka hygienických návykov je u každého individuálna. Skúste skončiť s vysadzovaním na nočník, pred dieťaťom s nikým tento problém ani verbálne neriešte ale v intimite domova to dieťatkupripomínajte, ako to robia veľký, aké bude mať krásne nohavičky a podobne. Odložte túto fázu vývoja o niekoľko mesiacov a potom podľa dosihanutého stupňa vývoja a porozumenia skúste znova, ideálne v lete, kedy nevadí, že sa pomočí pri nehode.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: