Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • jana

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka, chcela by som sa opýtať ohľadom rastu môjho 6 mesačného syna. Minulý týždeň sme boli v poradni a môj syn váži 725O g a meria 64 cm. Jeho pôrodná váha bola 3650 g a dľžka 50 cm. Znepokojuje ma jeho rast za posledné 2 mesiace. Od jeho štyroch mesiacov priberľa mesačne 400 g, avšak do dĺžky vôbec nepodrástol. Je možné, že dieťa niektoré mesiace vôbec nerastie do dĺžky a potom niektorý mesiac dobehne zameškané, alebo musí každý mesiac min. 1 cm podrásť? Môj syn je plne dojčený, s príkrmami začíname až teraz. Navštevujeme aj neurológiu kvôli miernej hypotónii, cvičíme jeden cvik na posilnenie chrbátika, sono hlavičky bolo doteraz v poriadku.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Treba ďalej rast do dĺžky sledovať, meranie niekedy nie je celkom správne, pretože bábätká sa neradi nechajú v tom korýtku natiahnuť.Podľa vašich údajov je hmotnosť a dĺžka vášho bábätka veku primeraná.

Podobné otázky

  • Vela grcka, malo cika

    , Autor: janag

    Dobry den,
    Syn ma 9 mesiacov, 6 mesiacov bol plne kojeny, grckal niekedy trochu, inokedy vôbec (1. Dcéra grckala pravidelne do 1 roka). V 6. Mesiacoch začal pekne papať prikrmy, po pár dňoch spapal na obed 100 ml zeleniny.
    Asi pred 2 mesiacmi prekonal črevnu virózu, ktorú doniesol starší syn zo skolky. Priebeh nebol akútny (je očkovany proti rotavirusu) - asi 3x vracal a potom pár neštandardných stolíc. Potom odmietal prikrmy asi mesiac, dávala som mu aj probiotiká.
    Teraz - asi mesiac papa, začíname akoby od znova, ale papa podstatne menej ako pred virózou. Zaviedli sme postupne zeleninu, ovocie, kase, kuracie mäso, lepok, jogurt. Vodu zatiaľ odmieta, dojčím na požiadanie (relatívne často, nie vsak dlho, v noci min. 3x). Stolicu ma normálnu, niekedy hustejšiu, inokedy "mliekovejsiu".
    Problém je, ze grcka, v podstate stále, okrem noci. Nikedy grcka aj v 10 min. Intervaloch. Potom kašle, akoby mu zabehlo. A okrem toho sa mi zdá (v podstate uz od narodenia) ze malo cika. Určite cika menej ako cikali staršie deti. S tým častejším grckanim sa to akoby zhoršilo. Ak by som ho mala prebaliť az ked je plienka skutočne riadne plna, možno by mu stačili denne 2. Este pred virózou mal moč vyšetrený a v poriadku.
    Fakt je, ze sa teraz velmi vela hýbe, plazí sa a v krátkom čase mu vyšli 4 zuby (dost ho to potrápilo). Okrem toho ale musím povedať, ze rastie, a v podstate je spokojný a v pohode. Len sa mi zdá, ze s ohľadom na to co spapa, ci uz tej tuhej stravy, alebo mlieka (nemám pocit, ze pije vela) grcka príliš vela a cika malo.
    Ďakujem za odpoved. Pekný den...
    JanaG.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Treba ho pravidlene vážiť na tej istej váhe. Ak priberá a nemal z toho častého grckania / pravdepdobne reflux/ infekciu dýchcích ciest alebo zápal ušiek, tak si nemyslím, že sa jednáí o závažnú poruchu zdravotného stavu. predpokladájm, že pravidlene chodíte do poradne, mali by ste tieto problémy prebrať s lekárkou. Hlavne by bolo dobré znova vyšetriť moč a sledovať počet mokrých plienok.

  • potenie noh

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, chcela by som sa opytat, ci je normalne ze mojej 1,5 rocnej dcerke sa potia nohy , ale uz od malicka..dokonca aj v domacich papuckach ktore ma otvorenu spicu..niekedy ked ma topanky dlhsie tak ked jej vecer vyzliekam pancusky, ma az take biele akoby vymocene nohy...a este sa chcem opytat, preco ma na palcekoch na nohach stale take akoby otlaky aj od spodu sa jej supu stale a z boku mava akoby vychodene nohy. topanky ma teraz c. 22 nozicky ma 21 cislo.. nemoze to byt v tom ze nosi o cislo vacsie topanky? dakujem jana

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto veku by ešte mala užívať vitamin D vigantol. Uvedené prejavy môžu byť príznakom jeho nedostatku. Na nožičky by som týždeň denne natierala excipial deo forte, potom tak dvakrát týždenne. Pozor, aby spotené nožičky neprechládli. NOžičky sa vyvýjajú, postupne sa tvorí klenba. Upozornite na problémy lekára v ordinácii pri prehliadke alebo vyšetrení.

  • vysypanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý večer prosím o radu,dcéra sa vysypala na tvári z postelných obliečok , miesta jej natieram krémom Locoid , zlepšuje sa to ale už to má druhý týžden , može sa to tak dlho liečit ??? alebo treba aj návševa a konzultovanie s kožným lekárom , či aj nejaké antobiotiká alebo iné lieky k tomu neni potrebné predpísat ? možete mi poradit prosím ? ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    No ja by som vám určite neradila LOcoid!!!!!!!!!!!Je to hormonálna masť a na tváričku dieťatku je takmer nikdy nedávam. Ak viete, že je to z obliečok, nedávajte jej ich. Tváričku je potrebné umývať čistou vodou a natrieť krémom, ak je suchá tak lipobase, ak je začervenaná tak aderma dermalibour. Bez vyšetrenia neviem iné poradiť. Pre pána jána len nie Locoid!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Oddelená strava a cvičenie počas dojčenia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    mám 13-mesačného syna, ktorého stále dojčím (ráno, večer, v noci). Keďže by som postupne chcela získať stratenú formu, chcem sa spýtať, či je vôbec možná oddelená strava počas dojčenia - aj keď väčšieho dieťatka. Taktiež ma zaujíma, či je vhodné praktizovať cvičenie typu zumba alebo aerobic?
    Prvoradé je pre mňa moje dieťa, takže som ochotná s oboma činnosťami počkať. Ocením teda Vaše odporúčanie.

    Ďakujem, s pozdravom

    Jana Hanusová

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Oddelená strava je v poriadku. Cvičenie odporúčam len aké, pri ktorom vaša srdcová frekvencia nepresiahne 150 za minútu, i keď teraz si uvedomujem, že pravdepodobne nekojíte pri každom jedle, takže ak tri hodiny po cvičení nekojíte, ani túto podmienku nie je potrebné dodržať

  • fliačky na hlavičke

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, môj synček má od pôrodu jemný takmer neviditeľný fliačik nad koreňom nosa a ružovkastý výraznejší fľak na zátylku pod vláskami. Bolo mi povedané, že je to od ťažkého pôrodu, lebo malý mal dvakrát omotaný pupočník okolo krku a že to postupne vimizne. Má však deveť mesiacov a fliačik na zátylku sa takmer vôbec nemení. Môže z toho neskôr vzniknúť nejaké ochorenie kože alebo sa nemám vôbec obávať? Ďakujem za odpoveď. Jana

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Sú to materské znamienka, ktoré zvúčša po roku ustúpia. Ak by sa zväčšovali, tak zvykne poslať dieťa na kožné konzílium.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: