Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Rotarix

    , Autor: Okina

    Dobrý deň, moja otázka by znela tak: 20.1.2021 ideme na 1. očkovanie. Volala som pani sestričke, že budeme mať záujem aj o očkovanie Rotarix. Rozprávala však tak rýchlo, neviem, či som ju dobre pochopila. Dávku objednávajú oni a tam ju aj zaočkujú spolu s 1. povinným očkovaním? Či to sa predpisuje recept a musíme obe dávky vybrať z lekárne? Predsa je to očkovanie tak preto neviem, či to robí Dr.resp. sestrička alebo rodič? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Každý to robí inak, ako som postupne zistila. Jediný správny postup je: očkovať dieťa aj nepovinným očkovaním a aj týmto očkovaním, ktoré sa dáva do pusinky v ambulancii lekára a to buď lekárom alebo sestričkou. Očkovacia látka je buď pripravená v ambulancii lekára / tak je to u mňa / a pacient zaplatí príslušnú dávku lekárovi alebo dostanete recept, prípadne ho lekár pošle elektronicky do lekárne a rodičia ho vyberú v najbližšej lekárni v deň očkovania, v zásade tesne pred očkovaním. Očkovacie látky si nikto!!!!!!!!!!nemá brať domov a potom nosiť k lekárovi!!!!!!!!!!!!!

Podobné otázky

  • Vodnata stolica po Rotarixe

    , Autor: Zuzanazrak

    Dobry den

    Je normalne, ze ma po Rotarixe babatko vodnatu stolicu aj viac ako 7 dni po ockovani? Ma taku hnedsiu farbu a chybaju v nej tie kusocky, co mava bezne stolica dojceneho babatka. Ockovany bol 9.1. nekaka uz tak casto, ale ked ano, nie ke to klasicka struktura a farba.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môže byť po očkovaní zmena stolice. Nikedy aj tri týždne. Môžete podávať probiotika.

  • Očkovanie MMR a 3. Dávka

    , Autor: Mamicka10

    Dobrý deň,
    Dcéra má 11 mesiacov, zatiaľ absolvovala len 1 dávku očkovania ( zaškrt, tetanovka, čierny kašeľ, atď.) A 2 davky proti rotavirusu. Druhu dávku by mala dostať v 12. Mesiaci. Keďže stále bola nejaká choroba v rodine( súrodenec, dcera) očkovanie sa vždy preložilo. Chcem sa spýtať je možné jej podať MMR vakcínu v 15m. Ak 2. Dávku spomínaného očkovanie proti tetanovke, zaskrtu atď dostane v 12m? A 3. Dávku potom doockovat 12+6m ? Aký rozostup by mal byť medzi 2. Dávkou , MMR a 3. Dávkou? Spolu s druhou Dávkou vakciny dostane aj 3. Dávku proti rotavorusom.
    Neoslabi sa ucinok týchto vakcín kvôli oneskoreniu očkovania?

    Ďakujem pekne za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Žiadnu dávku rotavírusov už v tomto veku nemôže dostať. Ak bola očkovaná rotarixom sú to len dve dávky.
    Očkovanie sa podľa mňa zbytočne odkladalo, lebo isto nemala stále vysoké teploty, ktoré sú vlastne jediná kontrindikácia očkoania. Teraz však treba postupovať racionálne. V dvanástom veku života dostane druhú dávku hexavakcíny a prevenaru / odstup od prvej dávky namenej dva mesiace, nesmie byť kratší!/ Potom v 15tom mesiaci dostane MMR vakcínu a v 18tom mesiaci / najmenej 6 mesiacov po druhej duvke/ dostane hexavakcínu a prevenar.

  • Očkovanie Rotatequom

    , Autor: Veve0421

    Dobrý deň,
    veľmi Vás prosím o radu ohľadom očkovania Rotatequom. Synček má za sebou prvú dávku z troch. Prvú dostal v 5mesiaci a ďalšiu má mať teraz presne na deň 6.mesiaca. Doktorka ho chce očkovať zároveň s druhou dávkou povinného očkovania, no v príbalovom letáku sme s mužom čítali, že sa nemá podávať s inými roztokmi alebo očkovacími látkami. Chcem sa dohodnúť aby sme malého zaočkovali povinnou vacínou pneumokok a hexavalentnou a malému podáme roztok Rotariq o dva-tri dni neskôr. To ale znamená, že poslednú dávku bude mať v 32. týždni+ 2 dni. Aký je Váš názor prosím?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Trošku mi to nesedí, rotateque má tri dávky, takže ak ste začali v piatom mesiaci, tak nemáte šancu všetky ti stihnúť.
    Ak sa jedná o rotarix, do šiesteho mesiaca stihnete dať druhú dávku / viacnepotrebuje/. Podávať rotavírosvé očkovanie je možné, bežné aj správne s inými očkovaniami, samozrejme nie vo forme kvapiek a roztoku, ale s podávanými mimo zažívací trakt, teda aj prevenar a hexavakcína.
    Je bežnou praxou podať v jeden deň očkovanie proti rotavírusom, prevenar a hexavakcínu.
    Ak chcete predsa len toto očkovanie oddeliť, tak je potrebné do šiesteho mesiaca, respektíve 26teho týždňa podať druhú dávku rotarixu a potom prevenar a hexavakcínu podľa dohodoy s lekárom.
    Ak však naoza podávate rotateque bude problematická tretia dávka. Druhú by som podala tiež douknčeného šiesteho mesiaca súčasňou s očkovaním prevenarom a hexavkcínou alebo najprv rotateque potom obe menované vakcíny.
    Moja odpoveď nie je celkom presná, lebo ani vaša otázka nebola celkom jasná.

  • Kombinácia rotateq a rotarix

    , Autor: Ivs

    Dobrý deň, prosím Vás. Syn má prvu vakcinu Rotateq, ďalšie dve sa nedajú zohnať, tak nam sestrička povedala že tú druhú dostane Rotarix a že to by malo stačiť. Aký je Váš názor? Bude mu to stačiť? Nemôže sa mu nič stať? Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môže dostať druhú vakcínu Rotarix o 4 týždne najskôr po prvej vakcíne Rotateque. Ak by však do skončenia možnosti podania aj druhej dávky vakcíny Rotarix, čo je najskôr o 4 týždne po podaní prvej vakcíny rotarix, nedovŕšilo dieťa 6 mesiacov, je možné podať aj druhá dávku Rotarixu. Teda bude mať 1x Rotateque a 2x rotarix. ALe musí platiť v čase podania Rotarixu druhej dávky nemá viac ako 6 mesiacov a medzi dávkami očkovacej látky Rotarix uplynulo viac ako 4 týždne

  • 2 rôzne očkovania v priebehu mesiaca u 3mesacnej dcerky

    , Autor: nika35t

    Dobrý deň,
    2.marca naša lekárka podala orálne 10tyzdnovej dcérke očkovaciu látku Rotarix. 23.marca nás objednala na očkovanie v 3.mesiaci (DTP a ešte nejaké ďalšie, neviem názov, do oboch noziciek-bezne očkovanie v 3.mesiaci) a 2.aprila mame podať druhú dávku Rotarix. Chcem sa opýtať, či je bezpečné podať tri očkovania v priebehu jedného mesiaca. Ešte dodám, že dcerka sa narodila 21.12.2021.
    Ďakujem Vám pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vzhľadom na dodržanie odstupu medzi dvoma dávkami rotarixu jeden mesiac a očkovanie povinného očkovania vo veku tri mesiace boli termíny očkovania zvolené správne.
    Podať očkovania v uvedených termínoch je plne bezpečné

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: