Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Prve ockovanie

    , Autor:

    Dobry den, o 2 tyzdne ideme s dcerkou na 1. ockovanie hexa+prevenar13(bude mat vtedy 3 mesiace a 6 dni), chcem sa spytat ake vysetrenia by mal dt urobit pred ockovanim? Mala ma v nose e.coli a v stolicu tiez nejake 2bakterie (mala ich ked mala 3tyzdne, nesposobovali ziadne komplikacie, ani teplota alebo soplik,ale crp mala 34..to po atb kleslo na 0,5, ale bakterie ostali). Je bezpecne ockovanie, aj ked tie bakterie (mozno) stale ma? Nemala by jej dr zopakovat vytery?Chcem ziadat v den ockovania aspon crp vysetrenie, ale po vsetkych informaciach z internetu, co vsetko moze sposobit ockvanie sa o nu bojim aj preto, ze brala uz ako tyzdnova atb a ma tie bakterie. Tiez neviem, ci by nebolo lepsie ockovanie rozdelit.Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    O tom, či rozdelíte očkovanie rozhodujete vy a môžete sa na tom s lekárkou dohodnúť. Z medicínskeho hľadiska nie je dôvod očkovanie oddeľovať, ale niektoré mamičky si to prajú a ja im vždy vyjdem v ústrety.
    Baktérie sú súčasťou ľudského organizmu, osídľujeme sa nimi hneď ponarodení. E.coli, pokiaľ sa nejedná o tzv. toxický typ je normálna súčasť ľudského organizmu, v hdle ho má preto, že ju pravdepdobne občas položíte na vašu posteľ a tam táto baktéria pravdepodobne je z vášho tela. Aké baktérie mala v stolici neviem, ale hlavne ak nie je kojená, môžu tam byť niektoré baktérie, ktoré sa bežne v zažívacom trakte nachádzajú a nie je potrebné ich liečiť antibiotikami. CRP 34 nie je príznakom bakteriálnej infekcie. To nekritzujem , že dieťa bralo antibiotiká, nevidela som ho , nevyšetrila, takže za liečbu a zdravotný stav dieťaťa zodpovedá lekár, ktorý ho lieči a indikuje liečbu.
    O tom, či je potrebné zopakovať výtery rozhoduje tiež ošetrujúci lekár. Záleží na tom o aké baktérie sa jednalo.
    CRP vyšetrenie pred očkovaním u zdravého dieťaťa nie je potrebné, nič nerieši a o ničom nevypovedá.
    Pred očkovaním je potrebné dieťa sledovať, ako papá, ako sa správa, je tiež dobré večer pred očkovaním zmerať teplotu. Vžy sa pýtam rodičov ako sa dieťatko správalo posledných 24 hodín, ako paplo, ako spalo, či nie je nepokojné, či v jeho okolí nie je niekto chorý, či sa s dieťaťom deň dva pred očkovaním necestovalo dlhšie ako 4hodiny, či od niekaľ nepriletelo, či nebolo v kontakte s infekčným ochorením. To sú situácie, ktoré sú pre rozhodnutie o očkovaní podstatné.

Podobné otázky

  • Rozostupy

    , Autor: Ivs

    Dobrý deň pani doktorka.
    Syn mal prvé očkovanie hexacima a prevenar keď mal 3 mesiace. Druhá dávka sa nám posúvala, nakoľko mal najprv veľký ekzém,potom covid , potom 6 chorobu. Takže druhú dávku týchto vakcín dostal na konci 8meho mesiaca. Sestrička u lekárky nám vravela že teda tretiu dávku môže dostať už za 2-3 mesiace nakoľko mal druhú posunutú. Som z toho znepokojená nakoľko v príbalovom letáku je že sa môže podať minimálne po 6 mesiacoch od druhej. Je v poriadku ak by ju dostal tak ako nám vraví sestrička? Alebo to nemáme dovoliť?
    Vopred ďakujem.

  • Očkovanie na5rokov

    , Autor: Patris

    Dobrý deň, 3.8 sa môj syn mal očkovať druhou dávkou ale zabudli sme nato. Dnes sme boli za pani doktorkou ale žiaľ má dovolenku do 22.8... je to v poriadku taký rozostup? Prvé očkovanie na 5rokov mal 31.5

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem o aké očkovanie sa jedná, takže neviem rozhodnúť.
    Treba si dátumy očkovania pamätať, všetci máme veľa pacientov a vynechanie očkovania po objednaní nám zbytočne blokovalo termín a ešte musíme nájsť iný.
    V žiadnom prípade však nedošlo k problému s očkovaním ako takým, ke*ď sa pani doktorka vráti z dovolenky, dohodnite si nový termín. Nič ste nezmeškali.

  • Očkovanie

    , Autor: Leto2886

    Dobry den, pani doktorka, zaujimal by ma Vas odborny nazor na vzniknutu situaciu. Vo stvrtok sme boli v dlhom a uzkom kontakte so sestranicou, ktora v piatok dostala ovcie kiahne. A nas hned v tomto tyzdni v stredu caka prve ockovanie+rotavirus. Maly mal vcera 3 mesiace, je plne kojeny ako 2 mesacny prekonal kovid. A teraz neviem co robit, ci maleho v stredu zaockovat dat, alebo nie. Urcite budem nasho pediatra o vzniknutej situacii informovat. Ja ako matka a ako neodbornik mam obavu, ze pokial sa maly nakazil a v stredu ho dam zaockovat a nasledne v priebehu par dni sa aj u neho objavia kiahne moze mat ockovanie a aj kiahne pre neho zly priebeh. Pride mi to nebezpecne ockovat ak v jeho tele prebieha infekcia v podobe kiahni. Ja by som s ockovanim pockala, ale rada by som si vypocula aj Vas odborny nazor. Velmi pekne dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak ste vy ako dieťa prekonali kiahne je malá pravdepodobnosť, že kiahne dostane.
    Ak by už kiahne u neho prepukli, iste sa očkovať nebude. Ak nebude mať kiahne, nie je dôvod neočkovať rotavírus.
    Samozrejme sa dá s očkovaním počkať ale isto to nie je potrebné, ak nebude u neho prebiehať žiadne ochorenie.

  • Odložené očkovanie

    , Autor: Lenushka1191

    Dobrý deň,
    synček sa narodil 14.2.2021. Prvé očkovanie+ očkovanie rotarixom mal absolvovať 18.5.2021. V deň očkovania naša pediatrička jednoducho neordinovala a až po urgenciach vyvesili informáciu že je chorá a 2 týždne neordinuje. Zastupujúca lekárka odmietla synčeka zaočkovať s argumentom že máme počkať na našu obvodnú lekárku. Synček medzi časom zostal chory- sopliky ktoré mu zatekali a vykasliaval ich. Liečený bol najprv Ventolinom, fenistilom a stoptusinom a následne antibiotikami-zinnat+ ďalej fenistil, stoptusin. Pediatričká nám povedala že musí uplynúť minimálne mesiac od posledných liekov, tak nás objednala na 20.7. následne nás preobjednala na 22.7. s argumentom že sa cíti chorá a ordinuje len pre chorých pacientov. Následne nás opäť preobjednala na 27.7.
    Syna zaočkovať chcem a nemôžem sa dožiadať očkovania nakoľko lekárku nikto nezastupuje keďže ordinuje,ale teda len pre choré deti.
    Dočítala som sa že očkovanie rotarixom by mal syn absolvovať do 6 mesiaca 2 krát, keďže 27.7 už bude mať takmer 5,5 mesiaca, a medzi očkovania musí byť rozostup, nestihneme to. Poprosím o radu ako teda postupovat- bude stačiť jedno očkovanie rotarixom, alebo môže druhú dávku dostať aj po 6mesiaci?
    Vopred ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie rotarixom už nestihnete a dieťa malo byť dávno zaočkované. Nie je možné, aby lekár nezabezpečil adekvátne zatupovanie aj včítane prevencií.
    HZanbím sa za svoju kolegyňu a jej nezodpovedné správanie. Naopak, ak je chorá, mala by hlavne vyriešiť prevencie u najmenších detí, chorých môže ošetriť aj zastupujúci lekár.
    Neviem k tomu viac napísať.

  • prvé očkovanie

    , Autor: Ev.

    Dobrý deň pani doktorka, syn, 5 rokov, nebol ešte nikdy očkovaný, rozhodli sme sa očkovať vo vyššom veku. Teraz, tesne po 5. narodeninách sme sa dohodli s dr. že bude zaočkovaný, dostal Boostrix polio. Chcem sa opýtať, či je to v poriadku a či stačí jedna dávka, ako nám povedala naša pani doktorka. Pýtala som sa viacerých rodičov, ktorý postupovali podobne a dostala som informácie že táto vakcína sa môže podať len ak už dieťa bolo očkované hexavakcínou a tiež že musia byť podané tri dávky. Som z toho nesvoja, jednak či to bola správne zvolená vakcína, jednak či jedna dávka poskytne potrebnú ochranu. Vopred vám ďakujem za váš čas a odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Buďte hlavne nesvoja z toho, že ste dieťa vystavili vážnemu ochoreniu ba až úmrtiu, lebo ste ho nenechali očkovať.
    Na očkovanie v takýchto prípadoch mimo riadneho očkovania existuje usmernenie vo vestníku.
    Vzhľadom na to, že hlavne v tomto období pandémie je zvýšené riziko akéhokoľvek ochorenia, dieťa by malo dostať jednu dávku očkovania proti pneumokokom, teda prevenar.
    Vzhľadom na to, že má viac ako 5 rokov, nemusí byť očkované proti hemofilovej infekcii, ktorá je súčasťou hexavakcíny. Proti ostatným ochoreniam, teda žltačke typu B záškrtu tetanusu čiernemu kašľu a detskej obrne musí byť očkované.
    Očkujeme vo veku 5-6 rokov plus 365 dní takto:
    1.dávka / infanrix polio alebo tetraxim plus samostatne virová hepatitida B Engerix
    2.dávka o dva mesiace : rovnako ako prvá
    3.dávka o 6 mesiacov rovnako ako prvá a druhá
    4.dávka o 6-12 mesiacov po tretej dávke rovnako ako prvé tri dávky
    BOOSTRIX sa podáva vo vyššom veku
    Potrebuje potom doočkovať aj osýpky jednou dávkou zatiaľ.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: