Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • nezaočkovanie kvôli zvýšenej teplote

    , Autor: martina2204

    Dobrý deň,

    chcela by som sa spýtať, môj syn má 13 mesiacov. 8.októbra 2013 bol 2.krát očkovaný. 31.marca sme navštívili našu pediatričku s tým, že mal zvýšenú teplotu (v riťke po odpočítaní 0,5 stupňa mu teplota nestúpla nad 38 stupňov). Prezrela ho a povedala, že je to ešte skoro keď to má len jeden deň, že zatiaľ žiadne zápaly ani nič nevidí, že asi to bude zo zúbkov a máme sa zastaviť za pár dní keď mu to neprejde. Vo štvrtok - 4 dni na to sme ju navštívili s tým, že má stále teplotu. Povedala, že máme priniesť vzorku moču a spraví sa rozbor. V utorok 08.04.2014 sme pediatričku znova navštívili aj so vzorkou moču (stále mal zvýšenú teplotu). Spravili mu rozbor moču a všetko bolo v poriadku. Po popozeraní syna skonštatovala, že má v ušku tmavší maz a že nás pošle k ušnému aby sa na to pozrel. A v tento deň 08.04.2014 mal byť aj 3.krát zaočkovaný, ale kvôli teplote sa neočkoval. Hneď na druhý deň sme išli k ušnému, ktorý skonštatoval, že je v poriadku že tam mal len slabý začínajúci zápal, dal nám kvapky a o dva dni keď sme k nemu išli na kontrolu povedal, že je všetko v poriadku, nič v ušku nemá a že z toho tú zvýšenú teplotu určite nemá. Tak som s výsledkami išla aj ku svojej pediatričke, ktorá mi na to povedala, že to bude asi zo zúbkov a že nemusím ani chodiť do poradne 22.04.2014 ale že mám prísť až keď mu zmizne teplota. Teplota mu do dnešného dňa neklesla ale dnes ma kontaktovala pediatrička, že syna musím dať už zaočkovať. Vraj mám prísť k nej ešte ho popozerá ale že musí sa dať zaočkovať. Preto sa chcem spýtať či nemal by nemal môj syn podstúpiť aj nejaké širšie vyšetrenia kvôli tej teplote aby sme ho mohli bez akýchkoľvek obáv zaočkovať? A čo sa stane ak očkovanie odmietnem do času kým mu teplota neustúpi popr.kým sa nespravia potrebné vyšetrenia? Je nejaké povinná doba, do ktorej treba dať dieťatu 3.očkovaciu dávku? Ak ano čo ak ju do tej doby nedostane?

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Interval preočkovanie po šiestich mesiacoch sa môže predĺžiť prizávažnom ochorení. Očkovanie sa tým nezruší, nie je potrebné ho začínať odznova.
    zvýšená teplota, ktorá dlhšie pretrváva, ale dieťatko nejaví známky ochorenia, nie je závažné ochorenie ani dôvod na nedoočkovanie. To je však všetko v teoretickej rovine. Konkrétne sa stav hodnotí podľa zdravotného stavu dieťatka, priberania, výživy. Odporúčam denne merať teplotu v ronvakom čase / napr. okolo 17.00/, zapisovať hodnoty, prípadne nejaké zvláštnosti v správaní. Lekár potom zhodnoté, či je dieťatko akoby nastavené na vyššiu teplotu pri normálnom zdravotnom stave, alebo je potrebné pátrať po nejakom ochorení. Toto rozhodnutie je zásadné aj pre rozhodnutie o očkovaní.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: