Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Ockovanie proti rotavirusom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka,

    vraciam sa k Vasej predoslej odpovedi (dole).
    Ako ste mi poradili, bola som u nasej lekarky pre recept a povedala mi ako sestricka, ze mame prist az 4 tyzdne po povinnom ockovani. Vraj to nevadi, ked ockovanie nebude ukoncene do 26. tyzdna.
    Vychadza nam to, ze prvu davku by dostal v ukoncenom 23. tyzdni, druhu v ukoncenom 27. Neviem, co mam robit. Zvade citam, ze ma byt toto ockovanieukoncene v 24., resp. 26. tyzdni zivota. Moze mat vakcina potom nizsi ucinok? Bude mat toto ockovanieeste zmysel?

    Dakujem



    očkovanie proti rotavírusom 18.10.2009, 00:32

    Dobry den pani doktorka,

    chcela som dat synceka zaockovat proti rotavirusom. Citala som, ze ockovanie treba ukoncit do 6. mesiaca a je v 2 davkach, ktore sa podavaju po mesiaci.
    Sestricka u nasej lekarky mi povedala, ze ho mozu zaockovat az mesiac po povinnom ockovani do noziciek. Vychadza to tak, ze prvu davku ockovania by mal v jeho 22.-23. tyzdni zivota. Nie je to uz neskoro?
    Vy osobne toto ockovanie odporucate?

    Dakujem za odpoved

    Odpovedá MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie chráni dieťatko prit závažnej anepríjemnej infekcii, je na vás, či ho chrániť chcete. Ja som zástanca očkovania.
    Dieťa môže byť očkovaná naraz s očkovaním do nožičiek a určite uť po dvoch týždňoch po očkovaní do nožičiek. Určite aj navštívte lekára po tých dvoch týždňoch, aby sa očkovanie zrealizovala Nie je potrebné viac čakať!!!!!!!!!!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vakcína bude účinkovať a nepredpokladám, že by boli nejaké komplikácie, očkovanie má určite význam aj v tomto prípade. Ale znova opakujem: Nie je žiaden dôvod odkladať očkovanie 4 týždne po povinnom očkovaní!!!!!!!!!!!!!!!Pani doktorka by to mala vedieť a zaočkovať vás dva týždne po očkovaní / nehovoriac o tom, že mohla očkovať všetko naraz!/

Podobné otázky

  • Rotavirus

    , Autor: cruz

    Dobry den, 13 tyzdnova dcerka ma dostat prvu zakladnu vakcinu (Hexacima a Prevenar 13), pani pediatricke som uz davnejsie spomenula ze by sme radi aj ockovanie proti rotavirusu.
    Mam dve otazky :

    1.Je ockovanie proti Rotavirusu podla Vas potrebne/vhodne dcerke dať, nakolko bude starsi syn v skolke a mohol by take nieco zo skolky domov doniest? Chrani potom toto ockovanie aspon ciastocne aj proti inym virusom sposobujucim zaludocne/crevne problemy? (Napr lahsi priebeh salmonely atd…)
    2.Je v poriadku takto zmiesat ockovania - podat to zakladne povinne spolu s ustnym proti Rotavirusu

    Velka vdaka za odpoved, vsetko dobre do noveho roka.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite je možné aj vhodné podať očkovanie proti rotavírusom naraz s povinným očkovaním prevenarom a hexavakcínou.
    Očkovanie proti rotavírusom chráni proti ochoreniu spôsobenému týmito vírusmi. Je to však jedna z najčastejších príčin hnačky v prvom roku veku dieťaťa a aj najhoršie znášaná dieťatkom. Zväčša končí v nemocnici, pretože je dehydratované. Proti ostatným vyvolávateľom ochorenia zažívacieho traktu nepôsobí.
    Je určite vhodné a správne dieťatko zaočkovať proti tejto nákaze-.

  • Očkovanie Rotatequom

    , Autor: Veve0421

    Dobrý deň,
    veľmi Vás prosím o radu ohľadom očkovania Rotatequom. Synček má za sebou prvú dávku z troch. Prvú dostal v 5mesiaci a ďalšiu má mať teraz presne na deň 6.mesiaca. Doktorka ho chce očkovať zároveň s druhou dávkou povinného očkovania, no v príbalovom letáku sme s mužom čítali, že sa nemá podávať s inými roztokmi alebo očkovacími látkami. Chcem sa dohodnúť aby sme malého zaočkovali povinnou vacínou pneumokok a hexavalentnou a malému podáme roztok Rotariq o dva-tri dni neskôr. To ale znamená, že poslednú dávku bude mať v 32. týždni+ 2 dni. Aký je Váš názor prosím?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Trošku mi to nesedí, rotateque má tri dávky, takže ak ste začali v piatom mesiaci, tak nemáte šancu všetky ti stihnúť.
    Ak sa jedná o rotarix, do šiesteho mesiaca stihnete dať druhú dávku / viacnepotrebuje/. Podávať rotavírosvé očkovanie je možné, bežné aj správne s inými očkovaniami, samozrejme nie vo forme kvapiek a roztoku, ale s podávanými mimo zažívací trakt, teda aj prevenar a hexavakcína.
    Je bežnou praxou podať v jeden deň očkovanie proti rotavírusom, prevenar a hexavakcínu.
    Ak chcete predsa len toto očkovanie oddeliť, tak je potrebné do šiesteho mesiaca, respektíve 26teho týždňa podať druhú dávku rotarixu a potom prevenar a hexavakcínu podľa dohodoy s lekárom.
    Ak však naoza podávate rotateque bude problematická tretia dávka. Druhú by som podala tiež douknčeného šiesteho mesiaca súčasňou s očkovaním prevenarom a hexavkcínou alebo najprv rotateque potom obe menované vakcíny.
    Moja odpoveď nie je celkom presná, lebo ani vaša otázka nebola celkom jasná.

  • Ockovanie

    , Autor: Katkacer92

    Dobry den, pani Doktorka, sledujem Vas uz dlhsie, a velmi ma zaujima Vas nazor, resp. postoje.

    Koncom Marca sa nam ma narodit babatko. Zijeme v Bratislave, ale koncom roku, resp. zaciatkom buduceho roku sa stahujeme do Anglicka. A mame obrovsku dilemu. Ja navrhujem, ze kym maly nema 15 mesiacov a nema za sebou povinne ockovania tu na Slovensku, tak by sme nesli za manzelom, ale pockali by sme.
    Alebo druha verzia, mal by za sebou povinne 2-3 ockovania, a v 15. mesiaci by sme prisli domov na ockovanie.
    ALE ja sa ho bojim vystavit novej krajine bez ockovani. A hlavne teraz, ked je aj Kovid.....

    Aky mate nato nazor, pani Doktorka? Pockat na vsetky 4 povinne ockovania do 15. mesiaca? Alebo prist domov na ockovania.


    Dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Keď bude mať prvé dve očkovania už je proti ochoreniam chránený / teda čierny kašeľ, tetanus, záškrt, žltačka typu B, hemofilová infekcia, detská obrna a pneumokoky/ odporúčam aj očkovanie proti rotavírusom / myslím, že v Anglicku je povinné/ a tam sa očkuje aj proti meningokokom, čo sa samozrejme dá aj u nás alebo ho doočkujú v Anglicku, len sa tam samozrejme musíte prihlásiť k lekárovi. V 15tom mesiaci je očkovanie proti mumpsu, osýpkam a ružienke, čo je podobne v Anglicku, preočkovanie u nás v 4,5 roku v Anglicku teraz presne neviem ale v zásade je to jedno. Má mať dve dávky.
    Na jednej strane je rozumné dieťa chrániť a mať zaočkované keď sa sťahujete. Na druhej strane zjednotenie rodiny je dôležité. Keď ho nemienite hneď dať do jaslí, myslím že môžete po druhom očkovaní vycestovať a ešte doriešiť u nás alebo v Anglicku očkovanie proti meningitide. Oni začínajú už v druhom mesiaci , o mesiac podajú druhú dávku a v roku tretiu. My, ak si to rodičia prajú / u nás nie je povinné ale je veľmi vhodné a dôležité/ očkujeme od druhého alebo tretieho mesiaca podľa toho sa určí dávkovanie a počet očkovaní.

  • Neustále plačúceho dieťa po očkovaní

    , Autor: veroncatko1

    Dobrý deň,
    Minulú stredu sme absolvovali očkovanie proti rotavírusom (rotarix). Na druhý deň bol synček viac spavý ale od soboty celý deň preplače. Utíši sa len na prsníku alebo keď ho nosíme. Pred tým nebol takto uplakaný. Lekárka vravela, že nežiadúce účinky môžu trvať aj niekoľko dní. Medzitým som však aj ja ochorela a beriem ATB (rovamycine). Syn je zdravý, teploty nemá. Akurát má teraz častejšie stolicu (max. 4xdenne) pred očkovaním mal iba raz denne. Včera a dnes ju mal aj zelenej farby, ale jedla som špenát a pijem veľa bylinkových čajov a čítala som, že to môže byt aj z toho. Myslíte si, že ten plač spôsobuje očkovanie, prípadne lieky, ktoré beriem?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pravdepodobne to budú vetky príčiny, ktoré určite na dieťatko pôsobia. Po očkovaní proti rotavírusom môže byť prechodne riedšai stolica, dokonca aj ojedinele vracanie a tiež bolesti bruška. Prichádza to zväčša do 2č hodín po očkovaní atrva cca 72 hodín. AK užívate antibiotiká, pravepodobne ste mali aj teplotu, k tomu bylinkové čaje, ktoré majú svoje účinky aj na dieťatko tak všetko toto môže byť príčinou bolestí bruška dieťatka aj riedkej stolice. Odporúčam podávať dieťatko vhodné probiotika aspom 3 týždne, príadne aj espumisan na zastavenie nafukovania.

  • Vakcíny

    , Autor:

    Dobrý deň pani doktorka. Máme 3 mesačnú dcéru a čaká nás prvé očkovanie. Chcela by som sa opýtať aké očkovacie vakcíny by ste odporučili. Malinká nie je vôbec dojčená od narodenia sme na umelom mliečku. Ďakujem Vám za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Základné očkovanie proti tetanusu, čiernemu kašľu, záškrtu, detskej obrne, hemofilovej infekcii a žltačke typu B sa prevádza očkovacou látkou infanrix hexa, máme s ňou dlhoročné skúsenosti, chráni proti uvedeným ochoreniam, nežiadúce vedľajšie účinky nebývajú časté, prevážne sa objaví teplota, reakcia je do 24 hodín, trvá zväčša 48 hodín, rovnako ako po očkovaní proti pneumokokom. Toto očkovanie je možné zabezpečiť dvoma očkovacími látkami, Prevenar / proti 13 typum baktérie streptococcus pneumoniae, očkuje sda 3x do roka, dopláca sa 12,9 €/ alebo očkovacou látkou Synflorix / proti 10 + 1 druhom uvedenje baktérie, tiež sa očkuje 3x do roka, nič sa nedopláca/. Obe očkovacie látky sú veľmi kvalitné, chránia proti uvedeným typom baktérie / ktoré sú obsiahnuté vo vakcíne/, nežiadúce účinky pozorujeme zriedka. O tom, ktorú očkovaciu látku si vyberiete rozhodnte vy, nedá sa o žiadnej povedať,že je lepšia. Samozrejme, Prevenar chráni proti 13tim, synflorix proti 11tim druhom pneumokoka. To vnímajú rodičia ako zásadný rozdiel.
    V tomto veku je možné z nepovinných ale vhodných očkovaní zabezpečiť očkovanie proti rotavírusom. Očkujem dvojdávkovou očkovacou látkou, chráni proti závažnému ochoreniu spôsobenému rotavírusmi, ktoré keď dieťatko dostane v ranom veku do jedného roka vyžaduje zväčša jeho hospitalizáciu. Niektoré štúdie uvádzajú, že je zvýšený výskyt cukrovky alebo aj celiakiu u detí, ktoré toto ochorenie prekonali. Očkovacia látka je hradená rodičmi ale poisťévňa nakoniec väčšiu časť platby preplatí . očkovanie sa prevádza podaním tekutiny do pusinyk, teda dieťatko očkovaciu látku vypije. Očkovanie chráni v prvom roku života plne, neskôr dieťatko môže infekckuiu dostať ale priebeh býva oveľa ľahší, než u neočkovaných detí.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: