Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
10,610 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Kašeľ

    , Autor:

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Dcéra (8 rokov) už vyše dvoch týždňov kašle, bez ďalších príznakov (žiaden sopeľ, ani zvýšená teplota), kašeľ suchý štekavý. Po návšteve u pani doktorky sme dostali zelený TRIFED a Dorithiric. Po 6 dňoch sa stav nezlepšil, znova bola u pani doktorky, predpísala nám ERDOMED, na vykašliavanie. Prešli 4 dni, stav sa však stále veľmi nezlepšil a kašeľ je stále skôr suchý, štekavý, len občas vlhký. Ďakujem vopred za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Na taký kašeľ by som určite nedala erdomed! Ten je navlhký kašeľ.
    Treba zistiť príčinu kašľa. Kašle aj v noci? Ak nie, môže to byť kašeľ psychogénne podmienený. Ak kašle v noci, treba upraviť pstredie, možno je v izbe, kde spinká sucho, treba jej dať k postieľke vlhký froté ručník. Možno kašle preto, že ju bolí hrdielko alebo tam má na oblúkoch také pľuzgieriky, je to vírusév treba dať vitamíny, môže cuckať nejaký vhodný liek na zmiernenie lokálneho dráždenia v hrdle / určite nie doritricin, nie je to bakteriálen!!!/. Na suchý kašeľ ideálne v tomto veku sinecod 3X5 ml. Ak kašeľ neustúpi behom týždňa, treba znova vyhľadať lekára.

Podobné otázky

  • Dlhotrvajúce odkašliavanie

    , Autor:

    Dobrý deň. Mám 5 ročného syna, ktorý počas prázdnin začal sucho odkašliavať a zároveň neustále poťahoval nosom, pričom mu z neho ale vôbec netieklo. Odkašliaval len počas dňa, v noci spal pokojne. Vraví, že mu v hrdle stále niečo zavadzia. Po čase už odkašliaval aj 20krát za hodinu. Išla som s ním k našej pediatričke. Tá nás poslala na alergológiu. Všetky výsledky mal ale negatívne. Potom nás odoslala na krčné. Tam mu na RTG zislili rozsiahly zápal dutín a cystu. Krvný obraz bol v norme. Bol preliečený antibiotikami a dostal aj kortikoidný sprej do nosa. Trochu to pomohlo ale aj tak to neprestalo úplne. Tak mu lekárka dala ešte sirup proti alergii, to ale nemalo žiaden efekt. Odkašliavanie sa zase medzitým zintenzívnilo. Lekárka z krčného nás ďalej odporúča na pľúcne, prípadne na gastro, ale myslí si, že to môže byť aj zlozvyk. Skúšala som ho upozorňovať, aj motivovať, aby prestal ale bezvýsledne. Chorľavý veľmi nebýva, ani nemá iný problém. Trvá to už ale pol roka. Viete mi prosím niečo odporučiť? Čo by to mohlo byť, prípadne, aké vyšetrenia ešte absolvovať. Ďakujem pekne za odpoveď.
    Veronika D

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem, či nemá zväčšené nosné mandle, to ste nenapísali.
    Dieťa, ktoré pol roka kašle treba vyšetriť. Odporúčam aj pľúcne aj gastroenterologické vyšetrenie, pretože môže mať gastroesofageálny reflux. Samozrejme to môže byť aj psychogénne podmienený kašeľ, ale to sa môže povedať, až ke´d budú iné príčiny vylúčené.

  • Ovčie kiahne a kasel

    , Autor:

    Dobrý deň pani doktorka,

    rada by som sa opýtala. Dcéra (4 roky) zacala vo štvrtok ráno pokasliavat. A v sobotu sa vysypala a zistili sme, že ma ovčie kiahne. Popritom stále dost kasle. Je to prosim Vás sprievodný jav ovčích kiahni? Treba na ten kasel podávať nejaký sirup? Niekedy mi ten kasel príde ako suchý, ale častejšie skor taký hlienovitý.

    Vopred ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kašeľ nie je sprievodný jav kiahní ale ak má veľmi červené hrdileko, prípaden aj kiahňu v pusinke, čo často býva, môže ju to dráždiť na kašeľ. Na suchý kašeľ podávajte stoptussin 3x 2,5 ml na vyslovene vlhký Prospan 3 x 2,5 ml

  • Viroza

    , Autor: Lenka

    Dobrý deň p.doktorka.
    Prosím o radu ohľadom virózy. Syn (10mesiacov) od noci štvrtok/piatok teplotuje, kašeľ, zahlienené. Sobota a nedeľa postačovali antipyretika 2x denne, v nedeľu potreba aj teplota vzrástla (ku 39) tak som šla s ním na pohotovosť. Lekárka po vyšetrení nasadila Suprax 2x2ml, avšak nerobila crp, čo si doteraz vyčítam, že mi nenapadlo na tom trvať. V pondelok sa stav zhoršil, prežili sme aj za pomocí zábalov. Od utorka postačujú antipyretika 3x denne, už však len nurofen, na paracetamol prestal reagovať. V stredu som navštívila pediatra, okamžite robila crp (8) s výsledkom, že ide o virózu a atb boli nasadené zbytočne avšak mame ich už užívať 5 dni. Teploty pokračujú, hlavne vo večerných hodinách sa dostávajú na 38.7. Dnes to bude už siedmi deň a chlapec je už veľmi unavený. Chuť do jedla nemá, no keďže ho dojčím tak teraz sa snažím často aj kvôli hydratácii aj výžive. Prosím vás, je postup s 5 dňovým užívaním správny, aj keď bol nasadený zbytočne? Ako dlho zvykne podobná viróza pretrvávať? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    DIEťA Má PRAVDEPODOBNE chrípku. máme teraz chrípkovú epidémiu. Teploty trvajú až desať dní.
    K ordinácii Supraxu sa nevyjadrujem..........Ak je už nasadený treba honaozaj 5 dní brať.

  • Kašeľ

    , Autor: Veronika

    Dobrý deň, rada by som sa Vás spýtala , či máte skúsenosti s Mispulnikovym sirupom proti kašľu? Či je možné ho kombinovať s inými liekmi? Napríklad teraz syn užíva ventolin kôli dusivemu kašľu, ktorý my už prešiel do takého chraplaveho a rada by som mu dala niečo na ľahšie vykasliavanie. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Uvedený sirup vôbec nepoznám. ja by som pridala Prospan dávkovanie podľa veku.

  • Antibiotika pri zvysenom crp

    , Autor:

    Dobry den, mam 7,5 mesacneho synceka. Vysli mu prve zubky a prejavila sa u neho nadcha, kasel. Po 3 dnoch sa mu zvysila teplota na 39 v konecniku, ale po podani nurofenu vystupila teplota az po 12 hodinach. Kedze chodime na kontrolu s oblickami pri teplote mame dat kontrolovat moc. Tak sme dnes bili u pani doktorky. Moc negativna priedusky ciste, aj hrdlo ale na usku zacervenany bubienok bez hnisu. Kedze z nosteka nam vytekaju uz mliecne az zelene hlieny dostali sme pamykon a otobacid do uska. Pani doktorka ale urobila crp a vyslo 52. Tak pridala unasyn. A tu sa chcem opytat, ci je ozaj potrebny. Teplota uz sa nevratila, maly kasle len obcas a nostek poriesi pamykon. Nemohla by som pamykon dat aj do uska a nezatazovat maleho unasynom. Zatial som mu nedala, lebo je spokojny, saje bez problemov akoby aj to usko boleli len malo. Prisim poradte, ci to zvysene crp beklesne aj po pamykone. Velmi pekne dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    52 je už naozaj hodnota, kedy pri príznakoch infekcie, ktorá u dieťatka jednoznačne je podávame antibiotiká.
    Samozrejme. že vyšetrenie CRP ani nameraná hodnota nie je mnemotechnická pomôcka, len jedno z vyšetrení, ktoré má lekára priviesť k správnej diagnóze a liečbe. Niekedy aj pri vyššej hodnote crp antibiotika nepodávam, počkám 24 hodín ako sa vyvinie stav dieťatka
    Rozhodnutie o nasadení antibiotík je naozaj v rukách pediatra, ktorý ho urobí podľa nálezu a svojich skúseností.
    Myslím, že keď sa lekár pre antibiotiká rozhodol mal na to pádne dôvody a je potrebné liečbu nasadiť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: