Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Opakované sople

    , Autor: tulipan

    Dobrý deň.
    Chcela by som Vás požiadať o Váš názor a radu, ako ďalej. Dcéru (takmer 5rokov) cca od decembra neustále trápia soplíky a kašeľ. (Do škôlky začala chodiť až koncom januára.).
    Vyzerá to asi nasledovne: 1-2 týždne sople, potom 1-2 týždne relatívne kľud. Píšem relatívne, lebo ani v tomto období nie je podľa mňa vyliečená a v poriadku. Rozpráva ako keby nosom, alebo je mierne zachrípnutá, v noci občas počujem jemné chrápanie, máva pootvorené ústa. A zdá sa mi, ako keby tam tie hlieny niekde ešte mala, ale ich nevysmrká, ani nevykašle.
    Absolvovali sme už ORL – mandle nezväčšené, sliznica edematózna. Dr. odporučila alergologicko/imunologické vyšetrenie - podozrenie na alergiu. Na alergológii výsledky iba z krvi nepreukázali alergiu, iba mierne zníženú imunitu. Užíva ribomunyl.
    Bola testovaná aj na chlamýdie a mykoplazmy – negatívny výsledok. Vo výtere mala Haemophilus Influenzae, nasadené antibiotiká.
    Takýto stav stále pretrváva. Aktuálne – prvé dva dni teplota do 38,5, sople, ráno (asi) vlhký kašeľ a cez deň suchý dráždivý kašel – stav trvá už týždeň. Niekedy dostane až záchvat kašľa, kedy ju napína na zvracanie a aj zvracia (sople so zvyškami stravy).
    Podávame: do nosa morskú vodu (nemá upchatý nos), stoptussin a fenistil kvapky. Pozorujem posledné dni aj stolicu svetlejšej okrovej farby (neviem, či to má súvis, ale predpokladám, že kvôli soplíkom jej dobre netrávi).
    Už si nevieme rady čo robiť, ako postupovať ďalej, ako jej pomôcť. Nie je možné, aby mala čierny kašeľ aj keď je očkovaná?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Čierny kašeľ sa takto neprejavuje, v popredí je vždy úporný, záchvatovitý, vyčerpávajúci kašeľ. V tomto veku toto ochorenie neprdpokladám. Ani príznaky, ktoré popisujete pre neho nesvedčia.
    Dieťa má pravdepodobne syndróm zatekania, teda hlieny, ktoré sa v nose tvoria / u nej vo zvýšenej miere ale má to aj svoje vysvetlenie: nástup do kolektívu, časté zmeny počasia, náhle zakvitnutie všetkého, kedy pele dráždia nie len alergikov/ a zatekajú čo spôsobuje odkašliavanie, spánok s otvorenými ästami a aj chrápanie. Myslím, že vyšetrenie u otorhinolaryngológa je potrebné zopakovať, lebo všetky vami udávanú príznaky svedčia pre zväčšenú tzv. nosnú mandľu. Zároveň môže ísť o zdurenie slizníc horných dýchacích ciest / aj na podklade alergie/. Po vyšetrení je treba liečiť, ak sú to nosné mandle zväčšené - operatívne odstrániť ak je to alergia, nasadiť liečbu. Samozrejme sa môže jednať aj o obe príčiny zároveň.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: