Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Kojenie

    , Autor: NBi

    Dobrý deň,

    mám za sebou sekciu a začína sa mi tvoriť mlieko. Snažím sa kojit a odsavat. Počas tehotenstva sa mi odlomil kúsok zubu a neskôr ďalší kúsok toho istého. Boli má to len sem tam. Chcela som vedieť, či to môže mať nejaký nepriaznivý vplyv na bábätko cez mliečko. Hlavne ak tam bude hnis. Mám úzkosťou fóbiu so zubárov a musela by som byť pri ošetrení zubu uspata, tak preto sa pýtam. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak ste zdravá, nemáte nikde hnisavé ložisko , tak sa neobávajte. Ak by bol v zube hnis, opuchli by ste a mali by ste intenzívne bolesti.

Podobné otázky

  • Nepokojné dieťa

    , Autor: I1992

    Dobrý deň, náš drobec končí 3 mesiac, doteraz sme ani nevedeli, že ho máme bol kľudné dieťa plne dojčené a priberal ukážkovo plakal len výnimočne keď bol hladný a nočný spánok mal super ( budil sa tak 2-3x na kojenie len mrnkaním a hneď zaspal). Posledné tri dni je jeho režim len spánok a plač. Ráno vstane a hneď plače, prsník odmieta, ale keď ho ukľudním cumlom tak vezme aj prsník ale len na chvíľu. Sem tam sa aj usmeje ale potom zase plač. Nič ho nebaví ani hračky. Jediná jeho hračka je pästička ktorú nervózne žužle celý deň. V noci sa budí častejšie a s plačom ho nakojím a potom ho hodinu nevieme ukľudniť. Kdesi čosi potom zaspí, pravdepodobne od vyčerpania. Doma sme ho aj vážili a napriek tomu, že odmieta prsník tak priberá. Stolicu má 3x denne peknú, žltú. Teplotu nemá. Myslíte že by to mohol byť špurt? Alebo je problém niekde inde ? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môže to byť štrajk kojenia. Treba sa vrátiť na začiatok: teda kojiť kedy si zapýta, podľa možnosti v úplnom tichu, ideálne aj v prítmí. Môže byť aj chorý, treba zmerať teplotu.
    Takto môže reagovať aj na zmenu prostredie, zhodnoťte či ste necestovali, nezmenili niečo v byte, prípadne sa nepresťahovali.

  • Prikrmovanie

    , Autor: nataly260

    Dobrý deň, môj syn má 2,5 mesiaca krmime sa materským mliečkom ale štýlom odsávania. Rodila som sekciou a v nemocnici sa naučil na fľašu keďže mi mliecko začalo až na 4. deň. a prsník odmietal (problém sú aj ploche bradavky). No chcem sa opýtať, či môžme dokrmovať UM, keďže už toľko neodsajem. Nahradiť jednu dávku alebo dorábať ku MM?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak máte málo mlieka, nič iné vám neostáva, len prikrmovať. Určite je lepšie vždy odsať alebo skúsiť dieťatko priložiť, len keď je mlieka málo , tak dokrmiť. Nevynechávať kojenie, pretože sa začne tvoriť menej mlieka a kojenie skončí.

  • Nespavosť 7 týždňového novorodenca chlapčeka

    , Autor: Lienka_09

    Dobrý deň, mam 7t syna ktory vôbec nespí, cez den max 20 minút aj to len akoby bdiel a potom sa z nicoho nic zobudi a zacne byť nervózny a rozhadzovať rukami nohami, krútiť sa a plakať. Do 6t to nerobil bol pokojne dieťa. Je plne kojení, no začal vyžadovať papanie uz dosť často, po polhodine ???? neviem či je to laktacna kriza alebo rastový spurt ale trva to už týždeň, tazko sa uspava, zly spanok, neustále sa kruti, skruca, šponuje. Kakať kaká a aj prdiky ma. Neviem ci to môžu byť koliky. Naša pediatricka nas odbila a laktacna poradkyna tiez ze je to normálne. No každým dňom je to horšie keďže nespi, ma červené očká od unavy a nemôže sam zaspinkat- iba nosenim na rukach v zavinovacke. Nechce sa mi veriť ze by sa to zmenilo len tak z ničoho nič. Uz som skúšala ci nie je aj urieknuty a pretrela ocikanou plienkou hoci si myslim ze je to blbosť ale ani to nepomohlo. Prosím vas o co by mohlo ísť? Na pohotovosti povedali že to môže byť tichý reflux alebo koliky tak sme kupili kvapky. Od narodenia vydáva rôzne zvuky hlavne v noci aj ked spi, chrčí, chrapci a piska. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zvuky ako popisujete bábätká vydávajú.
    Naozaj to môže byť laktačná kríza, cestou je len časté kojenie, niekedy naozaj ostať celú deň v posteli, len sa kojiť, mojkať a ničomu inému sa nevenovať. Zväčša sa to po pár dňoch upraví. Treba sledovať počet mokrých plienok má ich byť 5 až 8 ak to tak je, mlieka má dosť.
    Pozor na vašu stravu, určite vylúčiť kávu a kofeínové nápoje, úplne!!!!!
    Skúste mu dať coliprev, upravuje trávenie mliečneho cukru

  • Žltačka

    , Autor: Baja 21

    Dobrý večer, syn má 19 dní. Na 4 deň po narodení dostal žltačku. A bol pod fotolampou 12 hodín. Ešte stále má žlté bielka. Spí tak akurát, aj veľa močí. Chcem sa spýtať či to je ešte normálne alebo sa mám začať báť. Pri prepustení mal 2760g, k dnešnemu dňu 3050g a plne dojčený . Ďakujem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to bežný prejav dieťatka v tomto veku. Nie je dôvod na obavy. Treba ho nechať celý deň pod oknom na bielom svetle, nemusí svietiť slniečko. Treba ho veľa kojiť, aby mal dostatok tekutín a vyplavoval sa bilirubín. Budete mať čoskoro poradňu, lekár zhodnotí prejavy žltačky aj celkový stav dieťatka.
    Tieto detičky bývajú spavé, treba ho na kojenie budiť.

  • Je mozne zaviest prikrmy po 4. mesiaci u dojceneho babatka?

    , Autor: Maminka22

    Dobry den, pani doktorka,

    prosim o radu. Je mozne zacat s prikrmami uz po ukoncenom 4.mesiaci v pripade dojceneho dietata? Syncek ma totiz od svojho druheho tyzdna strajk, takze kazde kojenie za 4 mesiace je doslova boj. Dojci sa max. 5 minut, zvycajne najskor po 2 hodinach a aj to najlepsie v polospanku. Asi aj vdaka nocnemu dojceniu sa mi ako - tak podarilo udrzat mlieko. Avsak problemy s dojcenim sa uz prejavili na syncekovom priberani (medzi 2. a 3.mesiacom necelych 500 g za 4 tyzdne, teraz dokonca uz len necelych 400 g za 5 tyzdnov). Tiez pozorujem, ze napriek mojej snahe mam uz aj menej mlieka. Chcem pokracovat v dojceni co najdlhsie a bez dokrmovania UM, ale syncek je posledny tyzden-dva velmi placlivy, nespokojny, velmi zuzle rucky a v noci zle spava. Predpokladam teda, ze len moje mlieko mu uz naozaj nestaci. Navyse z flasky nevie pit, takze odstriekane mlieko do neho dostavam medzi dojceniami len po lyzickach. Ako jedine vychodisko mi laktacna poradkyna odporucila zaviest medzi dojceniami (nie ako nahradu dojcenia) prikrmy. Je mozne v takomto pripade zacat s prikrmami? Ak ano, ako mam postupovat? Dakujem velmi pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Jednak sa pokúste naozaj tento štrajk prekonať tým, že budete kojiť vždy v kľude, v prítmí bez rušivých momentov / rozhovor, televízia hluk, veľa svetla/. Deti v tomto veku už naozaj sajú veľmi dobre a naozaj sa dokážu napiť aj za niekoľko minút.
    Po ukončenom štvrtom mesiaci je možné zavádzať príkrmy, ale napríklad ovocie, zavádzam až po ukončenom šiestom mesiaci.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: