Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Žltačka

    , Autor: Baja 21

    Dobrý večer, syn má 19 dní. Na 4 deň po narodení dostal žltačku. A bol pod fotolampou 12 hodín. Ešte stále má žlté bielka. Spí tak akurát, aj veľa močí. Chcem sa spýtať či to je ešte normálne alebo sa mám začať báť. Pri prepustení mal 2760g, k dnešnemu dňu 3050g a plne dojčený . Ďakujem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to bežný prejav dieťatka v tomto veku. Nie je dôvod na obavy. Treba ho nechať celý deň pod oknom na bielom svetle, nemusí svietiť slniečko. Treba ho veľa kojiť, aby mal dostatok tekutín a vyplavoval sa bilirubín. Budete mať čoskoro poradňu, lekár zhodnotí prejavy žltačky aj celkový stav dieťatka.
    Tieto detičky bývajú spavé, treba ho na kojenie budiť.

Podobné otázky

  • Novorodenec vela spi

    , Autor: eleyna

    Dobry den, mam chlapceka, ma 11 dni. Narodil sa v 40tt+6. Porodn vaha 3560g, prepustacia 3330g. Je vylucne dojceny. Avsak vela spinka. Cez den 2-4h, avsak v noci aj 3-7h. Budi sa raz zvycajne a dve noci spal celych 7h. Bojim sa aby nechudol. Cika do plienok cca tych 6x. Ked je hore dojci sa aj hodinu a pol s priebežnym odgrgavanim. Mam ho budit na pravidelnejsie dojcenie? Žltačka v porodnici nemal. Maval aj zelenu riedku stolicu. Vcera mal konečne vydatnejsiu žltozelenu stolicu. Dakujem srdecne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Do konca druhého až tretieho týždňa neodporúčam nechať dieťatko spinkať dlhšie ako štyri hodiny, treba ho budiť. Počet mokrých plienok je v tomto veku veľmi dôležitý, má ich byť 5 až 8 za 24 hodín. Ale keď dobre spinká, okrem uvedeného intervalu ho treba nechať, je to aj dôkaz, že má dosť mliečka, hladné dieťatko by nespinkalo.

  • žltačka novorodenecká

    , Autor: nika11

    Dobrý deň,
    moj syncek mal novorodeneckú žltačku , ktorá u neho pretrvávala dlhšie cca 3 mesiace. V pôrodnici bol liečený svetlom cca 35 hodin (nie naraz). Chcela som sa opýtať , či žiarenie lampy nie je škodlivé pre bábätko? lekárka pri prepúsťaní odporúčala neur. vyšetrenie , že kvoli sveteniu bábätka a ja som akože pozerala ?!!!!!...pretože ma na to pred vykonaním tohto liečebného procesu nikto neupozornil, ani som nikdy o tom nepočula. aký je váš názor? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem presne ako ste sa pozerali, ale dieťatko je zväčša pod lampou samotné a má zakryté očká. Ak ste boli pri ňom, iste vám žiadne nebezpečenstvo nehrozilo.
    Ak odporučili neurologické vyšetrenie nie je to kvôli svetlu ako takému, ale kvôli novorodeneckej žltačke, ktorá bola jednak dosť dlhá a pravdepodobne aj hodnoty bilirubínu boli vysoké. Okrem toho neviem aj ďalšie informácie o pôrode a tie by tiež mohli byť príčinou, prečo sa neurologické vyšetrenie odporučilo. Ja ho napríklad robím pri každom pôrode cisárskym rezom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: