Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Spanok

    , Autor: Anettka

    Pekný den, moj syn ma 2 tyždne a od narodenia strašne so zebou šije, bojuje, a strasne sa myka,že velmi rozhodi rukami nohami ako keby sa zlakol je to v poriadku? a mame problem zo spankom myslim,že celkom plytky a dost tazko sa uspavame a ked zaspi aj po pol hod vydrži chvilu spat viete nam niečo poradit? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Sú to normálne prejavy novorodenca.
    Spánok by však v tomto veku mal byť dlhý, novorodenec prespí takmer celý deň. otázkou je, či ak kojíte, nepijete kávu. To výrazne zhoršuje spánok

Podobné otázky

  • Nepokojné dieťa

    , Autor: I1992

    Dobrý deň, náš drobec končí 3 mesiac, doteraz sme ani nevedeli, že ho máme bol kľudné dieťa plne dojčené a priberal ukážkovo plakal len výnimočne keď bol hladný a nočný spánok mal super ( budil sa tak 2-3x na kojenie len mrnkaním a hneď zaspal). Posledné tri dni je jeho režim len spánok a plač. Ráno vstane a hneď plače, prsník odmieta, ale keď ho ukľudním cumlom tak vezme aj prsník ale len na chvíľu. Sem tam sa aj usmeje ale potom zase plač. Nič ho nebaví ani hračky. Jediná jeho hračka je pästička ktorú nervózne žužle celý deň. V noci sa budí častejšie a s plačom ho nakojím a potom ho hodinu nevieme ukľudniť. Kdesi čosi potom zaspí, pravdepodobne od vyčerpania. Doma sme ho aj vážili a napriek tomu, že odmieta prsník tak priberá. Stolicu má 3x denne peknú, žltú. Teplotu nemá. Myslíte že by to mohol byť špurt? Alebo je problém niekde inde ? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môže to byť štrajk kojenia. Treba sa vrátiť na začiatok: teda kojiť kedy si zapýta, podľa možnosti v úplnom tichu, ideálne aj v prítmí. Môže byť aj chorý, treba zmerať teplotu.
    Takto môže reagovať aj na zmenu prostredie, zhodnoťte či ste necestovali, nezmenili niečo v byte, prípadne sa nepresťahovali.

  • Spanok - vetranie

    , Autor: cruz

    Dobrý deň.

    Otázka č1: Môže spať 7,5 mesačné bábo spiace pri nás v spálni co svojej postieľke pri otvorenej “ventilačke”? Jej postieľka nie je priamo pod oknom ale cca 2 m od okna.

    Otázka č.2: môže byť v tomto veku bábo už vonku - napr v kočíku - bez čiapočky/čelenky - holá hlávka?

    Veľká vďaka za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Spinkať pri otvorenim okne ventilačke môže, pokiaľ to v miestnosti kde spinká nespôsobuje prievan a hluk.
    Ja by som vonku dávala ľahkú čiapočku alebo klobúčik, teraz ešte kvôli vetru a zmenám počasia potom kvôli slnku. Samozrejme, že môže byť aj s holou hlavičkou ale len keď nie je vietor a je primerane teplo.

  • spanok

    , Autor: Anettka

    dobry den maly ma 3 mes. 25.3 bude mat 4 mes… pokazil sa nam strasne spanok z ničoho nič budil sa mi raz na jedlo niekedy aj vobec a teraz zaspi o 8 a do pol noci čo sa budi prvykrat je dvakrat hore čo hlada dudku potom je hore o pol noci a potom medzi 3-4 a to uz tazko zaspava a stava celkom skoro 6:00-6:30 začali sme aj doost slintat vsetko kusat občas 37.3 teplota a občas mrzuty cez den moze to byt tym ze mu idu zubky? a este sa chcem spytat kedy vymizne morov reflex? maly spi v ulitke ale všimli sme si ani v tej nechce spat ale keby spi bez tak nespi vobec lebo strasne šibrinkuje rukami a mal obdobie kedy vobec nerozhadzoval rukami iba šibrinkuje s nimi a teraz začal zasa aj rozhadzovat rukami. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    To treba vidieť ako rozhadzuje ručičkami. Moroov reflex už nemá.
    Spánok je veľmi inidividuálna vec u každého dieťatka. Určite by som to nepripisovala zúbkom. neviem, či kojíte. nemali by ste v takom prípade piť kávu. Ale môže to mať aj inú príčinu, možno hluk v byte, preteplená miestnosť, kde spinká, fajčenie v byte, rôzne príčiny. Niekedy je to dočasné a po určitom čase sa znova kvalitný spánok obnoví.

  • Príkrm

    , Autor: Ivana242

    Dobrý deň pani doktorka. Chcela by som sa spýtať, kde robím chybu. Môj 7 mesačný syn odmieta jesť raňajky. Náš deň vyzerá takto. Ráno sa zobudí cca okolo 7:30. Niekedy vypije 100 ml mlieka ale to cca okolo 9:30. No niekedy vôbec. Okolo 10:30 ide spať. 12:00 sa budi a 12:30 podávam zeleninový príkrm. Ten mi tiež často odmieta. Zje zopár lyžičiek a potom si vypýta mlieko. 15:00 ide spať. Väčsinou ma polhodinový spánok 15:30 je hore. Okolo 16:00 podávam nejaké ovocie ( výživu, alebo banan zmiešaný s bielym jogurtom alebo kašičky) to tiež zje len trošku. Tvári sa pritom akokeby jedol citrón. Vypýta si m´ieko okolo 17:30. Niekedy má ešte jeden spánok od 18:30 do 19:00. Niekedy nie. O 19:00 sa kupeme a o 20:00 ide spať. To už mlieko vôbec nechce. No zato mi v noci o 23:00 vypije 210 ml a potom o 4:00 ráno tiež 210. Jednoducho chcem povedať že čo sa týka jedenia je slabý jedák a mám pocit že mu nič nechutí. Robili mu aj krvný obraz, či náhodou nie ke chudokrvný. Ten bol v poriadku. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nemusí byť slabý jedák, len to má trocha zamotané.
    Ráno by mal vypiť lieko alebo by mohol dostať mliečnu kašu. Dopoludnia má mať ovocie, banán by som dávala minimálne, skôr jablko, hrušku alebo ovocnú detskú výživu. Na obed správne podávate mäsovozelninový príkrm, množstvo si určí sám. Po zobudení by mal mať mlieko, od deviateho mesiaca až zaraďujem jogurtale ak ho už konzumuje, môže mať jogurt. Veceč pred kúpaním mliečna kaša a pred spaním mlieko, alebo niekedy po zobudení. Mal by už mať len dva spánky denne.

  • Spanok

    , Autor: Dúška

    Dobry den, chcela by som sa opytat, syn ma 9 mesiacov aj par dni. Mal dva spanky doteraz no posledne dni mi odmieta druhy spanok a ked ho dam spat na druhy spanok ze sa mi ho podari uspat potom mame problem vecer s uspavanim najskor az o 21-21:30 ...niekedy neskor....
    Kedze sa mi vobec ho nedari uspat na druhy spanok jeho rezim vypada tak ze bud vstane o :
    7-7:30
    1spanok od 11:30 do 14
    A na nocny spanok 19:30-20:00

    Alebo vstane o :
    6-6:30
    1spanok 11:00 do 13:30
    A na nocny spanok 19:00

    Je to ok? Pretoze toto mame posledny tyzden nech sa snazim ako chcem. synovi asi pojdu aj prve zuby , zacal strasne slintat, soplik ma, kaka 2-3 x za den, vsetko hryzie.... Viete mi povedat ci je to zle s tym spankom alebo co sa deje? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Väčšinou prechádzajú deti na jeden spánok denne okolo roka, ale keďže spánok trvá dosť dlho, je v poriadku, že už má len jeden spánok denne. Ak je počas bdenia čulý, dobre papá, hrá sa a potom v noci znova dobre spinká, nie je to žiadna porucha.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: