Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Stolica

    , Autor: ABAP

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať, čo môže spôsobovať preháňanie u 3,5 mesačného bábätka. Dcérke dávam Bebu Ha1, má ju od narodenia, nemala s ňou zatiaľ problém. Bežne mala 1 max. 2 stolice denne, vždy tmavozelené (vraj z HA mliečka). Zo dňa na deň mala 5 stolíc, pričom v stolici mala zo začiatku aj hrudy hlienu, teraz už málinko niekedy vôbec. Lekárka najskôr povedala, že sú to zatečené soplíky, dala nám fenistil, nepomáhalo to, skúsila som aj odsavat noštek, ale sopliky nemala. Takto mala každý deň 4-5 stolíc, na 4tý deň už mala stolíc 7. Takže sme dostali biogaiu a zarábam bebu do ryžového odvaru, pije dojčenskú vodičku a slabučky čierny čaj na odporúčanie lekárky. Výter z konečníka mala negatívny. Ja mám laktózovú intoleranciu, lekárka tomu veľmi pozornosť nevenuje. Posledné 3 dni má stolicu 3x denne, ráno zelená ako predtým, ostatne žlté, kyslo páchnuce. Dcérka je ale kľudná, niekedy spapá menej ako doteraz. Dnes je to už 7my deň. Môže tak dlho trvať obyčajná hnačka u bábätka? Alebo to môže byť intolerancia na laktózu?

    Ďakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Inntolerancia na laktózu to ptavdepodobne nebude, je veľmi vzácna u takto malých detí. Mohla by byť prechodná pri hnačke.
    Hnačku ste v podstate probiotikami a diétou - ryžovým odvarom zvládli
    Prevarenú vodu je pri hnačke možné podávať, v židnom prípade deťom do roka nepodávame čierny čaj, ťahá za sebou vodu a môže hnačku horšiť! V podstate do roka žiadne čaje nepodávame.
    Samozrejme, že stolica sa nezlepší hneď, ale tak ako to popisujete je už známka prehodu na normálnu stolicu. Det v tomto veku môžu mať viac stolíc denne.

Podobné otázky

  • Stolica babetka

    , Autor: Kapia

    Dobrý deň, mám mesačneho chlapčeka. Je kojeny a prikrmovanie UM. Máva žltú (praženicovu) stolicu, no niekedy je akoby do zelená. Je to v poriadku? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Farba stolice sa môže meniť, pokiaľ dobre pije, priberá, má dosť mokrých pleinok, farba stolice nie je chorobný príznak aj keď je zelená.

  • Stolica a UM.

    , Autor: Nika15

    Dobrý deň
    Chcela by som sa opýtať dcérka je na UM
    Comfort a Colics.
    Ma z neho zelenú stolicu občas sa vykaka sama občas s rurkou.
    Mam jej dávať čajík a pomáhať rurkou a že to sa samo upraví.Vraj kým priberá je to ok.
    Ja by som chcela zmeniť mliečko ale bojím sa že jej viac uškodim.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite mlieko nemeňte!
    Určite nepodávajte čaj!!!!!!
    Určite ju nezvyknite kakať s rúrkou, len keď je naozaj veľmi zaplynená a nevie si začať kakanie!!!
    Zelená stolica nie je známka ochorenia.

  • Vodova stolica

    , Autor: Lenka10

    Dobrý deň, 3 týždňova dcérka plne dojcena máva dosť často vodovu stolicu, častokrát sa pokaka hneď 2krat za sebou. niekedy je stolica spenena, bublinková. Farba je horcicovo žltá. Málokedy ma prazenickovu stolicu. Je to v poriadku takáto riedka vodova stolica?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto veku je to v poriadku. Dieťtko má tzv. gastroolický reflex, po naplnení žalúdka zväčša hneď kaká, preto môže mať stolica rôznu konsistenciu aj farbu

  • Zelená stolica

    , Autor: Evanja

    Dobrý deň pani doktorka, mám 3 mesačného synčeka, je na MM aj na UM (beba sensitive). Dnes mal tmavozelenú stolicu, konzistencia stolice sa nezmenila. Doteraz mával žlto-hnedú, tak som v šoku, z coho to môže byt. Ciká pekne aj papá, vyzerá byt spokojný. Mám sa obávať? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie je dôvod na obavu, stolica detí aj jej farba sa môže meniť. Pokiaľ nemá problémy, nie je dôvod na obavy.

  • stolica

    , Autor: Mel22

    Dobrý deň, mám 5 mesačnú dcérku a plne ju kojím. Za posledné 2 týždne začala mať pravidelne zelenú stolicu. Mohlo by to byť tým, že jej moje mliečko už nestačí?
    Začať s príkrmami by sme mali až o mesiac.
    Vopred ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    S príkrmami môžete začať určite hneď po dovŕšení piateho mesiaca. Zelená stolica nie je dôkaz toho, že by jej vaše mliečko nestačilo. Ak priberá, má dosť mokrých plienok, je dieťa v poriadku. Môžete podávať probiotika, tie niekedy stolicu upravia.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: