Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Obvod hlavičky

    , Autor: bianecka

    Dobrý deň, chcem sa spýtať či je v poriadku, že moja takmer 11 mesačná dcéra má obvod hlavičky 46 cm. Znepokojuje ma hlavne to, že minulý mesiac mala rovnaký obvod. Možno aj mesiac pred tým, ale tým už nie som si celkom istá, či si dobre pamatám. Výška je 79 cm a váha 9840 g. Fontanela je myslím,že ešte stale maličko otvorená. Je živá, lozí, stavia sa, len chodiť sa sama bojí.. Urobí par krokov, ale potom akoby stratila rovnováhu.
    Ešte by som sa chcela spýtať na dutý systém - ak mi teda viete odpovedať.
    V 3 mes. sme mali zápal obličky s verdiktom rozšírený dutý systém, na nefrologii o 6 týždnov na kontrole bol nález - vpravo nedilat.,vľavo nedilat, panvička do 3,5 cm. Na dalších kontrolách pre obe strany vzdy nedilat. až teraz na kontrole vľavo nedilat, vpravo panvička do 2 mm. Lekárka mi nič k tomu nepovedala. Nejde mi do hlavy prečo sa to znovu rozšírilo a dokonca na druhej strane ako sme mali po zápale. Môže to suvisieť s tým, že asi 1,5 mesiaca neberieme biseptol? moč mala po zápale už vzdy negatívny.
    Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja myslím, že ani vpravo tá páncička nie je dilatovaná. V každom prípade všetkým deťom, ktoré mali v novorodeneckom veku dilatovanú pánvičku alebo kedykoľvek v detskom veku prekonali infekciu obličiek radím a aj to dodržiavam venovať obličkám zvýšenú pozornosť, vždy pri teplote ale aj inom infekte vyšetriť moč. 46 cm je normálny ovod hlavičky u detí jednoročných. Aj rast hlavičky má svoje individuálne odchýlky a treba ho vždy hodnotiť komplexne s ostatnými prametrami a psychomotorickým vývojom.

Podobné otázky

  • Veľkosť hlavičky

    , Autor: Gabulik1984

    Môj 5,5 mesačný synček má 42 CM obvod hlavičky a hrudníka 47 CM váži cez 8 kg ...moja otázočka je nemá prosím maličkú hlavičku??? Pri pôrode mal 35cm

  • obvod hlavicky

    , Autor: bernadet

    Dobry den, pani doktorka,
    chcela by som sa opytat: moj osemmesacny syn m aobvod hlavicky 42,5 cm (merala to tento tyzden pani doktorka, ale nevyjadrila sa k tomu). Je to vporiadku? Bojim sa, ci nema prilis malu hlavicku. Narodil sa presne na ocakavany datum porodu s normalnymi rozmermi (52 cm, 3800kg). Podla tabuliek, ktore som videla sa mi zda jeho obvod podpriemerny. Este by som poprosila jednu vec: je vporiadku, ze este nevie sediet? Sam si nesadne ale aj ked ho dame do sedu my, kymaca sa a neudrzi sa. (Na styri sa vsak uz stavia a snazi sa o posun vpred). Vopred dakujem za odpoved.
    Daniela

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa začne stabilne sedieť aj sa posadí, až keď začne liezť a bude to robiť samo. Takže to ako popisujete jeho "sedenie" nie je žiaden problém.
    Obvod hlavičky je síce menší ako je priemer v tomto veku. Je však potrebné zhodnotiť veľkosť veľkej fontanely, či správne podávate vitamín D a samozrejme zhodnotiť psychomotorický vývoj. Veľkú rolu zohráva aj dedičnosť, či vo vašej alebo manželovej rodine nie sú jedinci s menšou hlavou.

  • Rast dieťaťa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň...Malá sa narodila ako hypotrofický novorodenec v 37/2 týždni s hmotnosťou 2200gr. a 43cm..Teraz už máme rok vážime 8500gr. a meriame 66cm,obvod hlavičky je 44,5cm..Po mentálnej aj fyzickej stránke zodpovedáme primerane veku. Chcela som sa opýtať či je to v norme,hlavne tá výška???alebo či sa mám niečoho obávať,alebo si mám pýtať odobrať krv na rastový faktor? My rodičia nie sme moc vysoký ja mám 160cm a manžel 172cm.Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Milá mamička, odobrať krv na rastový faktor nie je jedno z prvých vyšetrení pri sledovaní rastu dieťatka do dlžky. je potrebné hlavne sledovať, či dieťatko rastie pravidlene, sleduje sa to na percentilovom grafe a či dieťatko je stále vo svojej úrovni rastu, či nezostáva rst ako taký. podľa údajov o hmotnosti a dĺžke patrí síce k drobnejším bábätkám, ale je naozaj potrebné ju sledovať a pri zaostávaní rastu vás lekárka odošle na príslušné odborné vyšetrenie. Vyšetreie hormónov je v ich kompetencii.

  • Veľkosť hlavičky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    prosím o info.Moj synček má 6 týždňov .Je dosť veľký a rýchlo rastie.Má 62 cm a 5870 grObvod hlavičky pri narodení mal 39 cm a teraz má 42 cm..Je to mimo normálu a môže ísť o makrocefaliu?Čo nám hrozi???Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Jedná sa o ve+ké bábo ale viac neviem napísať, už pri pôrode bola hlavička väčšia než obvykle,. odporúčam poradiť sa s lekárom, eventuálne konzlium u neurologa alebo endokrinologa. Závisí aj od toho, aké ochorenia sa vyskytujú v rodine, akí sú rodičia / ak sú vysokí a tiež veľkí ľudia, všetko môže byť v norme/ a taktiež záleží na tom ako je živený.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: