Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Rast dieťaťa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň...Malá sa narodila ako hypotrofický novorodenec v 37/2 týždni s hmotnosťou 2200gr. a 43cm..Teraz už máme rok vážime 8500gr. a meriame 66cm,obvod hlavičky je 44,5cm..Po mentálnej aj fyzickej stránke zodpovedáme primerane veku. Chcela som sa opýtať či je to v norme,hlavne tá výška???alebo či sa mám niečoho obávať,alebo si mám pýtať odobrať krv na rastový faktor? My rodičia nie sme moc vysoký ja mám 160cm a manžel 172cm.Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Milá mamička, odobrať krv na rastový faktor nie je jedno z prvých vyšetrení pri sledovaní rastu dieťatka do dlžky. je potrebné hlavne sledovať, či dieťatko rastie pravidlene, sleduje sa to na percentilovom grafe a či dieťatko je stále vo svojej úrovni rastu, či nezostáva rst ako taký. podľa údajov o hmotnosti a dĺžke patrí síce k drobnejším bábätkám, ale je naozaj potrebné ju sledovať a pri zaostávaní rastu vás lekárka odošle na príslušné odborné vyšetrenie. Vyšetreie hormónov je v ich kompetencii.

Podobné otázky

  • par otazok

    , Autor: andula1

    Dobry den.Mam 2,5 rocneho syna a chcem sa spytat od kedy uz dieta nemusi mat poobednajsi spanok. Syn sa zobudi o 8hod rano okolo 14.00 ide na 1 hodinku spat a potom zaspi az o 22.00. Chcela som mu preto vyhodit poobedny spanok,(ale zas vidim na nom ze ostane zly,pomrnkava ze asi spat este potrebuje)aby som ho dostala skor vecer do postele.Dalej ma zaujima ci je scheuermanova choroba dedicna,pretoze muz ma trolinku hrb,tak ci treba davat pri synovi pozor.A este sa spytam na rast dietata,syn meria 93 cm a vazi 13,8kg. My s muzom sme vysoky ja 174 a muz 184cm. Syn sa zda doktorke maly,pri narodeni meral 50 cm a vazil 3440g,riadne donoseny,pocula som o merani zapastia ze tam sa zisti kolko cm vyrastie dieta,kto to robi pediater alebo ortoped? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zapästie sa bežne nerongenuje, len pri podozrení na nejaké ochorenie, zväčša poruchu rastu. Výška a hmotnosť dieťaťa sú presne tabuľkové a odpovedajú veku! M. Scheuermann sa môže dediť ako dispozícia podobne aj hrb inej príčiny. Je potrebné dieťa sledovať / čo sa aj robí v poradni/ okolo troch rokov sa môžu objaviť prejavy ochorenia ako nález v blízkosti chrbtice, vo forme svalového valu.
    V tomto veku dieťa ešte vyžaduje odpoludňajší spánok, sama to vidíte, myslím, že ani jeho vynechanie neupraví večerné ukladanie, Je na to asi tak zvyknutý.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: