Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Nutrilon Ha

    , Autor: Dida14522

    Zdravim. Maly ma 3 mesiace a uz tyzden hnackuje. hnacky stale neustupili uz piaty den. Vysledky krvy ma dobre aj výter neukazal ziadne entero vyrusy. Volali sme pediatricke tak sme mali kupit mlieko Nutrilon Ha ci nema intoleranciu na laktozu. Ale pozerala som na hodnoty Nutrilonu HA a nutrilonu Cesar ktore pil doteraz tak su tam rovnake hodnoty laktozy. Lebo maju aj Nutrilon Lactose Free presne nato ,ale poradila Ha.
    Ja som od 2 mesiacoch mala intoleranciu na laktozu tak som myslela ze nam poradi Nutrilon Lactose Free a nie Nutrilon Ha. Co by ste poradili vy?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite nie nutrilon HA.
    Neviem, či ste skúšali diétu riedenia mlieka, ktoré bežne papá ryžovým odvarom, podávanie probiotík.
    Ak je predpoklad laktózovej intolerancie, ktorý nemusí byť trvalý, je len po prekonaní črevnej infekcie, tak by som lactose free kojenecké mlieko zaradila do výživy cca na tri mesiace, potom postupne prejsť na pôvodné mliečko.

Podobné otázky

  • Alergicka reakcia na tele

    , Autor: 27jankaca

    Dobry den pani doktorka chcela by som sa opytat co by mohol mat moj syn.Ma dva mesiace a asi pred dvoma tyzdnami sa mi obsypal po lickach popod bradu drobnymi cervenymi bodkami ktore mal drsne.papal nutrilon 1.pediatricka povedala ze to mozu byt potnicky.na chrbatiku hlavne v okoli zahlavia a na ramenach mal zase cervene fliacky tak nam predpisala nutrilon HA a fenistyl kvapky vraj to moze byt alergia.ani po par dnoch sa to nezlepsilo na radu sestry som mu to zacala natierat biodermou atoderm a tvaricka je uz skoro ok chrbatik ma bledsi ale sem tam sa najde cerveny fliacik a takisto aj take kricovite cervene bodky bojim sa az to nema atopicky ekzem alergia na bielkovinu z kravskeho mlieka sa mi zda divna kedze ho pije uz asi druhy tyzden a nevidim rozdiel.dakujem za skoru odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    No neviem prečo nie je kojený. V zásade ani nevidím důvod na HA mlieko, ale dieta som nevidela je, takže treba spravit, čo povedala pani doktorka.
    Vyrážky a ich lokalizácia ako ich popisujete sú pravdepodobne detská atopická dermatitida, ekzém. Bioderma atoderm je dobrá volba. Keďže som dieta nevidela neviem viac poradit, samozrejme dajú sa predpísat aj iné mastičky, podla nálezu a lokalizácie. Hlavne kúúat len v čistej vode, nie dlhšie ako 5 minút a do troch minút po vybratí z vody ho natriet.

  • Prosim o radu...

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcela by som poprosit o radu. Mam 10-mesacnu dceru, od jej 2 mesiaca je na mlieku Neocate, nakolko som bola schopna dojcit len 1 mesiac. Potom sme presli na Nutrilon Ha, ale po 2 tyzdnoch uzivania mala hnacku, boli sme v nemocnici a tam jej nasadili mlieko Neocate, tolerovala ho, tak ho pije doteraz. Nijake extra vysetrenia jej nerobili,dokonca aj v lekars.sprave bolo uvedene,ze protilatky na bkm negativne. Gastro lekarka nam ho zacala predpisovat,ze naco dieta trapit a skusat nieco ine,ze ak toleruje toto ma pit Neocate,ze mozno z toho vyrastie,ze tak malemu dietatu sa neda stanovit presna diagnoza. A tak ho papame,nic nam nechyba,krasne prospievame. Po 6 mes.sme krasne zvladli prikrmy, a teraz mame 10 mesiacov a Neocate pijeme rano,obed,vecer + predpisane prikrmy/zelenina,ovocie,polievky,hyd.maso......./. Ale teraz by mal prist zlom. Uz sme raz mali vyskusat ked mala asi 6-7 mesiacov,dat opat Nutrilon Ha, dali sme, vyzvracala.Lekarka povedala,ze zatial neskusat,nadalej Neocate. Ale teraz nam uz kazala opat vyskusat, ze obycajny jogurt. Dali sme /cca5-6 lyziciek/ale dcerka na to za 1 den 5x kakala,nebolo to az take riedke ako brutal hnacka,ale to len prikrmy zhustili, posledne uz bolo aj hlienovite tak sme sa zlakli a viac nedali. Jedna znama povedala,ze mame dat obycaj.krabic.mlieko ale prevarene. Co myslite,ze by sme mali robit??? Je spravne,ze my to hned po prvom dni ako skusame,a napriklad 5-6x za den kaka na druhy den vzdame a bojime sa viac skusat, alebo ci naopak by sme mali aspon tyzden vydrzat,nech si trosku aj viac krat za den pokaka, ale casom si zyvkne, ci je lepsie ako my robime to vzdat a este cakat a byt na Neocate, mozno kym bude mat rok a pol,pripadne dva a potom "experimentovat"? alebo ako je lepsie?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    To by teda bolo, najskôr bielkoviny, a potomkrabicové mlieko!!! Ak po mlieku či jogurte mala príznaky ako udávate, tak by som do roka žiadne mlieko nedávala. Pravdepdobne naozaj mlieko ako také nemôže piť.
    V každom prípade by som tento problém riešila s lekárkou, ktorá neocate naordinovala. Je to v podstate drahý, špeciálny liek - mlieko a bolo by hrozné, keby ste teraz celú dlhdobú liečbu/ú a drahú/ pokazili nevhodným podávaním mlieka!

  • reflux a alergia na BKM

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem,

    syn má 11 týždňov. Od začiatku ho kojím /dvakrát denne/ a prikrmujem Nutrilonom HA. Pred 2mi týždňami mu zistili mierny reflux - skutočne mierny, vygrca sem-tam mliečko cca tak 2 malé lyžičky a stane sa, že vygrcká po cca dvoch hodinách od papania vodu /ako keby mlieko strávilo a vodu nie/. Je to denne ale nie po každom jedení.
    Gastroenterologička mi odporučila dávať do UM nutriton, ale nedávam ho, nakoľko ten reflux je naozaj mierny a v noci prakticky vôbec. Na odporúčanie gastroent. som v 11tom týždni začala malému naharadzovať Nutrilon HA nutrilonom 1 a to formou: 3dieliky Nutrilonu HA a jeden dielik Nutrilonu 1 - toto všetko v troch dávkach, keď som si všimla malému v lakťových jamkách vyrážky typu potničiek. Ihneď som vysadila Nutrilon 1 a malému začala dávať Nutrilon HA. Na ráno boli vyrážky v nezmenenom počte, trocha bledšie. Gastroent. chcela vidieť tie vyrážky, preto mi kázala dať jedno jedenie v plnej dávke len Nutrilon 1 a po dvoch hodinách sme sa boli ukázať. Vyrážky mierne sčervenali ale počtom sa zvýšili až na ďalší deň , dokonca sa začali tvoriť aj na ramene a v podkolení. Krv mu nebrala /čo ma trocha prekvapilo/ , kázala len dávať Nutrilon HA a po 6tich dňoch zavolať o stave vyrážok. Takže mu dávam už len Nutrilon HA. Stav vyrážok je ešte nezmenený, ale máme za sebou sotva 30 hodín od podania plnej dávky Nutrilonu 1. Trocha mi však utkvela poznámka lekárky, že reflux môže spôsobiť alergiu na BKM. Chcem sa spýtať, či je to aj v našom prípade možné, keď máme skutočne minimálny reflux? Zároveň ma zaujíma, či doteraz dobré znášanie Nutrilonu HA nám narušil Nutrilon 1 a malý bude mat alergiu resp. neznášanlivosť aj na Nutrilon HA?
    Pre ľahšie zhodnotenie nášho stavu píšem info o synovi. Narodil sa včas - 4000g, 52cm, dnes t.j. v 11.týždni mal 7100g a 64cm. Je veľmi kludné dieťa, v noci spinká od 21.00 do 05.00 hod. Koliky ani iné bolesti bruška nemáme, jedine veľmi časté a veľmi smradľavé vetry. Kojenie je už len 2krát denne a teraz už papá 150ml Nutrilonu HA 6krát denne.

    Za Váš čas a radu vopred ďakujem

    Monika

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem celkom presne zhodnotit situáciu ale neviem, prečo ste začali vůbec prikrmovat. keby ste mali dobrého radcu / poradkyňa pri kojení, laktačná poradkyna, ešte teraz by som ju oslvila/ tak by ste nemuseli umelé mlieko vůbec podávat a všetky uvedené problémy by ste nemali. Ja na mlieka typu HA neverím, ak je alergia na mlieko, dieta potrebuje špeciálne mlieko z aminokyselín / ale tá nie je až taká častá/ .Takže ani vyrážky pravdepodobne nie sú spůsobené zmenou mlieka na iné než HA.Samozrejme neviem to presne, pretože som ich nevidela.
    Na vašom mieste by som sa sústredila na kojenie, prikladat často aj dvdsatkrát denne, sledovat počet mokrých pleinok a poradit sa s laktačnou poradkynou. Ak sa vám mlieko tvorí, tak je len potrebné vhodným sposobom jeho produkciu zvýšit. Dá sa to častým prikladaním.

  • Nutrilon HA-da sa predpisovat aj po roku zivota?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka. Rada by som sa Vas opytala, ci je mozne predpisovat Nutrilon HA3 aj uz rocnemu dietatku, ak ma aj jeho otec alergiu (na seno...) . Doteraz sme uzivali mliecko Neocate,pretoze syn bol alergicky na bielkovinu kravskeho mlieka, no uz teraz mame zacat do spominaneho mliecka pridavat aj Nutrilon HA3, nakolko vysledky krvi uz boli negativne. Na internete som nasla rozne nazory. Budem vdacna za Vasu odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak je dokázaná alergi na kravské mlieko a Nutrilon HA 3 odporučí imunolog, po schválení revíznym lekárom je pravdepodobne možné toto mlieko predpisovať. Vzhľadom na to, že pri plnohodnotnej strave dieťaťa mlieko v tomto veku nie je nutnou súčasťou výživy, nemusí toto revízny lekár schváliť a nepovažujem to za chybu.

  • ekzém na chodidle

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer, pani doktorka, velmi vas prosim o radu. mam 9 mesacneho syna, ktory od narodenia ma seboreu vo vlaskoch, vyrazky na tvari a teraz trva to mesiac ma na chodidlach osupenu kozu,zacervenanie, svrbi ho to a je nepokojny. inak je velmi hravy a pekne pribera, no nevieme sa zbavit problemov, kojeny bol do 3.mesiaca a teraz papa Nutrilon HA2. na koznom sme dostali kortikoidnu mast a informaciu, ze nesmieme pouzivat ziadnu kozmetiku. ale myslim si ze mohli pre nas urobit aj viac, ved su tu pre nas a nie my pre nich.. taktiez sa mi nepacil pristup akoby sa rozpravali s robotom, vyhradena pol minuta mi nestacila ani na to aby som syna vyzliekla... mozem zmenit lekara dermatologa?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môžete zmeniť aj lekára aj dermatologa. lekári sú tu pre vás, ale myslím, že problém nie je daný lekárom. Myslím, že viac spraviť nemohol. lekár predpíše lieky, poradí ale starostlivosť je vo vašich rukách. Neviem k tomu viac napísať.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: