Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Prosim o radu...

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcela by som poprosit o radu. Mam 10-mesacnu dceru, od jej 2 mesiaca je na mlieku Neocate, nakolko som bola schopna dojcit len 1 mesiac. Potom sme presli na Nutrilon Ha, ale po 2 tyzdnoch uzivania mala hnacku, boli sme v nemocnici a tam jej nasadili mlieko Neocate, tolerovala ho, tak ho pije doteraz. Nijake extra vysetrenia jej nerobili,dokonca aj v lekars.sprave bolo uvedene,ze protilatky na bkm negativne. Gastro lekarka nam ho zacala predpisovat,ze naco dieta trapit a skusat nieco ine,ze ak toleruje toto ma pit Neocate,ze mozno z toho vyrastie,ze tak malemu dietatu sa neda stanovit presna diagnoza. A tak ho papame,nic nam nechyba,krasne prospievame. Po 6 mes.sme krasne zvladli prikrmy, a teraz mame 10 mesiacov a Neocate pijeme rano,obed,vecer + predpisane prikrmy/zelenina,ovocie,polievky,hyd.maso......./. Ale teraz by mal prist zlom. Uz sme raz mali vyskusat ked mala asi 6-7 mesiacov,dat opat Nutrilon Ha, dali sme, vyzvracala.Lekarka povedala,ze zatial neskusat,nadalej Neocate. Ale teraz nam uz kazala opat vyskusat, ze obycajny jogurt. Dali sme /cca5-6 lyziciek/ale dcerka na to za 1 den 5x kakala,nebolo to az take riedke ako brutal hnacka,ale to len prikrmy zhustili, posledne uz bolo aj hlienovite tak sme sa zlakli a viac nedali. Jedna znama povedala,ze mame dat obycaj.krabic.mlieko ale prevarene. Co myslite,ze by sme mali robit??? Je spravne,ze my to hned po prvom dni ako skusame,a napriklad 5-6x za den kaka na druhy den vzdame a bojime sa viac skusat, alebo ci naopak by sme mali aspon tyzden vydrzat,nech si trosku aj viac krat za den pokaka, ale casom si zyvkne, ci je lepsie ako my robime to vzdat a este cakat a byt na Neocate, mozno kym bude mat rok a pol,pripadne dva a potom "experimentovat"? alebo ako je lepsie?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    To by teda bolo, najskôr bielkoviny, a potomkrabicové mlieko!!! Ak po mlieku či jogurte mala príznaky ako udávate, tak by som do roka žiadne mlieko nedávala. Pravdepdobne naozaj mlieko ako také nemôže piť.
    V každom prípade by som tento problém riešila s lekárkou, ktorá neocate naordinovala. Je to v podstate drahý, špeciálny liek - mlieko a bolo by hrozné, keby ste teraz celú dlhdobú liečbu/ú a drahú/ pokazili nevhodným podávaním mlieka!

Podobné otázky

  • Ekzem

    , Autor: Vejka182

    Dobrý deň pani doktorka. Chcela by som vás veľmi pekne poprosiť o radu. Mám 4 mesačného synčeka. Plne ho dojčim. Ja si dáva veľký pozor na stravu čo zjem. Ale malý ma na telíčku ( hrudník a ručičky) ekzém. Sú to také červene fľaky suché a niekdy aj šupinky. Dávala som mu na to Bepanthen Sensiderm krém ale prešlo mu to len na chvíľu potom sa to znova objavilo. Tak sme na fenistile kvapkách ale nejak sa to neupravuje. Dávala som mu na to aj Infadolan krem ale nič. Tak som skúšala krem Uriage eau thermale ale nič. Kupem ho len v čistej vode a detským mydlom. Po kúpaní ho neolejujem. Vecičky periem v antialergickych tekutých praškoch. Prosim o radu... už naozaj neviem ako mu pomôcť. Ďakujem Vám.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    dieťatko má prvdepodobne detský ekzém, ktorý môže súvisieť s alergiou na bilekovinu kravského mlieka. Určite to nevyriešim touto cestu. Dieťatko musí vidieť lekár, nariadiť liečbu. Mamičkám na určitý čas odporučím úplne bez mliečnu diétu, treba si dávať pozor, lebo mlieko je aj v chlebe, pečive atd, takže všetko sledovať, či neobsahuje mlieko. Dieťatko netrba vôbec umývať mydlom, ani detským, lekár vám napíše kúpeľ pre deti s ekzémom. Je dôležité dieťatko dostatočne premasťovať ale nie olejom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: