Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Holtov krem

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, dcerka 9m ma problemy s exemom hlavne na lickach, ma to velmi zapalene, cervene, horuce, niekedy supinate, obcas ako popalene, pluzgieriky .. Zacalo to bodkou pred 3 mesiacmi a uz to ma po celych lickach. Pomoze kortikoid, ale po nom sa to hned vrati horsie a vacsie. Doktorka mi poradila holtov krem, ale ten sa nema vystavovat slnecnemu ziareniu, lenze je leto a exem je este aj na tvari.. Viete mi vysvetlit preco sa nesmie vystavovat slnku? Ako dlho? Neviem ako ho uzivat. Som uz z toho hrozne uzkostna. Nespi, svrbi ju to. Este sa chcem opytat ci je podla vas vhodne v takomto stave ockovat? Ma mat druhu davku bexsero, lenze v nom su neziaduce ucinky aj kozne problemy a mam uz strach. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkujeme vtedy, keď je stav kože stabilizovaný, nie je mokvajúce, zapálená.
    Holtov krém obsahuje látku, ktorá na slnku môže spôsobiť začervenanie a zápal kože. Ja to robievam tak, že holtov krém dávam v lete na noc v tenkej vrstve a cez deň mastičky na premasťovanie kože. Napríklad teraz Tocozulen.

Podobné otázky

  • Prosba

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem pani doktorka chcem sa opýtať naša mala ma momentalne 10.mesiacov,dojčím ju ale aj prikrmujem UM HIPP probiotik.malá má take suché červené fliačiky na nožkách.najprv boli iba na nozkach asi 5..rozsirilo sa jej to na chrbatik a aj na brusku.papat nepapa nove nic natoerame ju bepanthenom,skusali sme holtov krem a infadolan nič nezabera raz to ma uplne svetle ale drane a niekedy take ohranicene cervene flaky vedeli by ste mi prosim vas poradit? Dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to pravdepodobne numulárny ekzém, možno reakcie na niečo čo ste vy zjedli, napríklad teraz cez sviatky viac orieškov, čokolády. Odporčúam premasťovať excipialom lipolotion alebo kyselinou mliečnou celé telo/ je to taký robený krém v lekárni/ a na postihnuté ložiská dať 2% ichthamol masť. Asi by vám to vedeli v lekárni predať.

  • prikrmy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer pani doktorka,

    moja dcerka ma necelych 6 mesiacov.Je plne kojena a vyborne prospieva, kojim ju podla jej potrieb, ma uz 8 kg,ale je velmi aktivna,sikovna a usmievava.
    Moja otazka suvisi so zavadzanim prikrmov.
    Zacala som presne tak,ako uvadzate zeleninou,neskor masovozeleninovym prikrmom na obed a neskor som pridala na desiatu ovocie,zatial jablko tepelne upravene.Aj ked som vsetko skusala postupne,vidim zmeny na pokozke babatka,jej licka su drsnejsie,odkedy som zacala prikrmovat.Pouzila som na osetrenie Holtov krem.Moze ist len o adaptaciu organizmu na novy sposob stravovania? Nemam pocit,ze by to suviselo s konkretnou zlozkou,zatial som zaviedla mrkvu,zemiak,tekvicu,jablko a kuracie maso,vsetko v bio kvalite.Je to moje tretie dietatko,takze uz nie som zo vsetkeho taka vylakana,ale predsa mam obavy,ci nejde o nejaku alergicku reakciu.
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Teoreticky je možné, že takto zareagovala na niektorú zložku stravy ale na druhej strane to môže byť dané aj zmenami teploty vonku, iste chodíte na prechádzky. Odporúčam na noc holtov krém a cez deň Lipobase. Nové zložky príkrmu zavádzajte pomaly, počkajte aspon štyri dni ako dieťatko na novú pootravinu zareaguje. pozor aj na nové prádlo,k pracie prostriedky alebo ak sa už pretáča na bruško a je na ňom rada, môže si odierať líčka o plachtičku a reagovať tak aj na prací prostriedok ktorým je opratá plachta.

  • atopický ekzém

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,mám 13 mesačná dcérku ktorej sa v lete na líčkach vyhodili maličké vyrážky,najprv sme si mysleli že ide o potničky ale keď nemizli tak sme vyhľadali kožnú lekárku ktorá nám povedala že ide pravdepodobne o atopický ekzém,žiadne vyšetrenia sa malej nerobili,malá je doteraz stále kojená a inak si tie vyrážky neškriabe čiže ju to vôbec nesvrbí tak sa trocha čudujem či ide naozaj o ekzém...Doktorka nám odporučila dávať pozor na to čo malá zje a z čoho sa môže ekzém zhoršiť...Všetky alergény som vylúčila a keď jej ich postupne dávam tak dávam veľký pozor či to niečo nezhorší ale ona to má od začiatku rovnaké a ničím sa jej to nezhoršuje ale ani nezlepšuje akurát jej tie líčka dosť očervenejú keď silno plače...Inak nikde na tele nemá žiadne iné vyrážky len na tých líčkach.Používame na celé telo kozmetiku Bioderma Atoderm.Možem vás poprosiť o nejakú radu ako jej mám v tom ešte pomôcť?Alebo o čo môže ísť?A ako by sa jej to mohlo zlepšiť?Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môže ísť aj o atopickú dermattidu ale v tomto veku by sa už prolblémy na koži objavili aj na končatinách, čo asi nemá. Takže sa jedná o iný druh dermatitidy, pravdepodobne seborhoickej. Odporúčam na noc lokálne Holtov krém a cez deň lokálne na tvár lipobase alebo modrú indulonu alebo Aderma dermalibour. Viac sa bez vyšetrenia nedá poradiť.

  • zerjme alergia alebo ekzém?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka chcela by som sa s vami poradiť, čo može byť dcerke keď zhruba prewd 2 týždnami sa mi vysypala v okolí krku, pliec a tváričke a za uškami ma take červene fľaky, boli sme s tým u pediatrička aby nas poslala u kožnej lakárke ale vraj to nie je potrebne že ona nam da nejake kremy, ma to aj dosť suche, dala nam na tar Holtov krem, Na ten chrbátik Excipial U Lipolotio, a ešte masť Locoid 0,1% v pripade keby ten Holtov krem nezabral. Ten zabral na tvaričke a chrbatik sme tiež museli premastovať tým holtovým kremom lebo ten Excipial nezaberal, Locoid som doposial neužívala lebo ako spominam zabral ten Holtov krem. Boli sme minuly týžden na kontrolu všetko bolo v poriadku ale nam odporučila to premasťovať Niveou ab y mala masnejšu pokožku. Problem je v tom že sa jej to zadse vracia. Tak ja neviem čo jej može skodiť. Chcela by som počuť aj vaš nazor prosím. Inde vysypana nie je.7

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite mala lekárka pravdu, každý detský lekár by si mal vedieť s ekzémom poradiť. Niekedy je potrebné odskúšať rôzne krémy a mastičky, kým sa príde na to, čo dieťatko najviac pomáha. treba si uvedomiť, že toto ochorenie je chronicke a prebieha vo vlnách zlepšenia a zhoršenia. Vplyv na to má aj stravovanie / alergické podnety z potravín, neviem ako je dieťa staré a čo papá, ale je to naozaj veľmi dôležité/ a taktiež režim a hlavne obliekanie, všetko hladké, bavlnené, viac vrstiev, pretože spúšťačom problémov a zhoršenia býva spotenie dieťatka.

  • suchá pokožka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dcérka má takmer 16 mesiacov a asi od roka sa jej často nad hornou perou objavujú červené fliačky suchej pokožky. Pediatrička nám odpoučila Holtov krém, na chvíľu to pomôže, ale asi za 2-4 dni sú fliačky naspäť. Môže to byť exém, príp. nejaká alergia? Citrusové ovocie jej už nedávam, pôvodne som myslela, že to má z neho. Kojená bola do roka, teraz jej dávam Sunar. Ďakujem veľmi pedne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Musela by som to vidieť ale môže sa jednať o periorálnu dermatitidu. Skúste od bioderma krém perioral. Dostať v lekárni.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: