Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • suchá pokožka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dcérka má takmer 16 mesiacov a asi od roka sa jej často nad hornou perou objavujú červené fliačky suchej pokožky. Pediatrička nám odpoučila Holtov krém, na chvíľu to pomôže, ale asi za 2-4 dni sú fliačky naspäť. Môže to byť exém, príp. nejaká alergia? Citrusové ovocie jej už nedávam, pôvodne som myslela, že to má z neho. Kojená bola do roka, teraz jej dávam Sunar. Ďakujem veľmi pedne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Musela by som to vidieť ale môže sa jednať o periorálnu dermatitidu. Skúste od bioderma krém perioral. Dostať v lekárni.

Podobné otázky

  • Svrbenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    chcem sa poradiť o svrbení na celom tele mojej 16-mesačnej dcéry. Začalo to po dovršení 1 roka. Vyradili sme mydlo, telové krémy, natierame detským olivovým olejom, skúmame či to nespôsobuje nejaká potravina, ale k ničomu sme sa nedopracovali. Svrbenie sa objavuje len večer a aj to nie každý deň. V kožnej ambulancii nám naordinovali fenistil, ale akonáhle ho prestala dostávať svrbenie sa objavilo opäť. Vraj to je v dôsledku suchšej pokožky, dlhej zimy a nedostatku slniečka. Ja mám však obavy, že sa jej po koži niečorozliezlo, hoci to nie je vidno, keďže žiadne fľaky ani vyrážky sa jej neobjavujú, no škrabe sa až zúrivo. Prosím poraďte.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to pravdepodobne suchá pokožka, ale ak je to trvale, asi by som spravila aj laboratorne vyšetrenia, hlavne pečeńové testy. Ak nič nie je vidieť, nič sa jej po koži nerozliezlo, ak myslíte napríklad svrab, ten musí byť vidieť.
    Odporúčam kúpele alebo sprchovanie v balneum hermal plus a po kúpeli do desať minút natrieť krémom s obsahom jedného percenta kysleiny mliečnej, musí ho napísať lekár.

  • tiez sucha plet

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer,
    reagujem na mail od Tinky z 14.4. sucha pokozka. Moja 17 mesacna dcerka ma tiez drobne suche miesta po tele. Najprv som si myslela ze je to z vody, pouzili sme rozne kremy, ale nic nepomohlo. Ak som sa ale vratila spat, uvedomila som si ze skvrny sa objavili po 2hom ockovani na pneumokoka. Moze to byt skutocne spojene? Malu stale kojim. A posledna otazka, viete mi poradit ako mam odnaucit malu od kojenia? Nebude to pre mna coraz horsie? Poradili by ste mi ju kojit co najdlhsie, kedze sme obaja alergici na travy, pele a prach?
    Dakujem za radu. Prajem prijemny den.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nepredpokladám, že uvedené prejavy na koži súvisia s očkovaním proti pneumokokom.
    Kojenie by som už v tomto veku ukončila, sú rôzne rady ale najdôležitejšie je prestať prikladať, tak sa postupne aj prestane tvoriť mlieko.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: