Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • doplnenie

    , Autor: mipu

    Dobry vecer pani doktorka. chcela by som sa opytat ohladom syna. v krvi mu vysiel vyssi výsledok ako je dane Deam.glia IgG. moze to byt intolerancia na laktozu? nakoko sa niekedy po vypiti mliecka stacuje ze ho boli brusko. kravske mlieko - 1.tr0.47N
    psenizna muka, ryza, soja treska mal N.
    a teraz aj ked vecer vypije mlieko ranoi ma na nozke take male vyrazky.
    ma 4 roky, pije kupovane mlieko. moze ist teda o celiaku?dakujem za odpoved

Podobné otázky

  • doplnenie otazky

    , Autor: mipu

    Dobry vecer pani doktorka. chcela by som sa opytat ohladom syna. v krvi mu vysiel vyssi výsledok ako je dane Deam.glia IgG. moze to byt intolerancia na laktozu? nakoko sa niekedy po vypiti mliecka stacuje ze ho boli brusko. kravske mlieko - 1.tr0.47N
    psenizna muka, ryza, soja treska mal N.
    a teraz aj ked vecer vypije mlieko ranoi ma na nozke take male vyrazky.
    ma 4 roky, mlieko pije z obchodu. moze ist ist teda o celiaku? AEMA IgA negativ
    dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    To sú v podstate tie isté informácie, ja neviem odpovedať. Stanoviť diagnózu celiakie nie je také jednoduché.

  • Atopický ekzém-diéta-nedostatok vitamínov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    syn (23 mesiacov)máva na nožičkách medzi členkom a kolenom z vonkajšej strany suchú pokožku miestami popraskanú a kožná lekárka mu na základe toho diagnostikovala pred 3 mesiacmi atopický ekzém. Všade inde má pokožku peknú ružovú,aj na miestach,kde sa atopic.ekzém vyskytuje najčastejšie.Malého kúpem v Balneum Hermale, natieram excipialom, nepoužívam mydlo,aviváž, nosíme oblečenie aj pančušky zo 100% bavlny, musíme dodržiavať prísnu diétu bez potencionálnych alergénov.
    Keďže može jesť len veľmi málo potravín,mám strach,aby mu nechýbali vitamíny a iné látky potrebné pre rast a vývoj. Z ovocia má dovolené len jablko a banán,jablko v akejkoľvek forme odmieta,banán zje len občas. Z mlieka a mliečnych výrobkov može len jogurt,ktorý doňho dostanem tak 3x do týždňa,umelé mlieko vypije asi 300 ml denne. Zo zeleniny má zakázaný petržlen,zeler,pór,kyslú kapustu,papriku,rajčiny,cibuľu,cesak,redkovku,nesmie vajcia, zaváraniny,džemy,med,orechy,kakao, škoricu,vanilku,bylinkové a ovocne čaje,na ochutenie možem použiť len soľ,cukor a rascu. Nemám pocit,že bol syn až taký silný atopik,aby mal až takú prísnu diétu. Možem mu podávať na doplnenie nejaké vitamíny z lekárne,ak áno,aké? Za Vašu odpoveď vopred veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    K diagnóze ani diéte sa nevydrím, dieťa som nevidlea, neviem diagnózu.
    Môžete mu podávať vitaminový preparát Cebion 2x multi, denen 5 ml. Možno by som skúsila aj imunoglukan sirup a lokálne na postihnuté miesto imunoglukan mastičku, vydržte aspon mesiac ako zareaguje.

  • Ekzém ? na brade

    , Autor: vlada333

    Dobrý deň pani doktorka,
    touto cestou by som Vás chcela poprosiť o radu. Dcére 16 m sa vytvorilo na brade začervenanie asi tak velkosť 2 euromince,aj s drobnými vyrážkai ,nezdá sa že by ju to svrbelo.Viac menej vyrážky na brade má už dlhšie ale nikdy to nebolo v takom rozsahu, vždy zmizli potom sa znovu objavili asi tak od roka, väčšinou ked rástli zuby a dieťatko slinilo, a muselo nosiť podbradník čomu sme to aj pripisovali, má aj dosť hodnú dvojitú bradu ktorú si šúcha aj o košielky.Boli sme u našej obvodnej pani dr. dostali sme lokálne locoid po ktorom to nádherne za 3 dni zmizlo, a aerius ktorý ešte berie ale vyrážky sú späť.Sme objednaní na kožné ale až na 6.9. a kedže naša pani dr.je na dovolenke nevieme čo s tým robiť do toho 6-teho. Snažím sa jej to umývať a preamasťovať kalciovou masťou,niekedy to pomôže niekedy sa mi to zdá ešte horšie.
    Ešte na doplnenie, dcera bola do roka dojčená, vyražky nemá nikde inde ani sa nešíria,prakticky ešte nebola chorá, nemáva hnačky ani problémy s trávením,nedávali sme žiadne nov=é potraviny ani nemenili prací práíšok.
    Dakujeme za vašu radu a pomoc.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Takto niekedy začína aj atopický ekzém ale na druhej strane to môže byť spôosbené dráždením slnami alebo cumlíkom. Ja by som to len ošetrovala do tej miery,k aby to dieťatko nerobilo problém, svrbenie, bolesť, zápalový proces. Odporúčam skúsiť Tanno hermal lotion lokálne alebo Ictamo Pro, eventuálne bioderma perioral či aderma dermalibour. Je treba si uvedomiť, že ak to pomôže, nemusí to vyliečiť navždy , proces sa môže obnoviť, treba vždey použiť to, čo zabralo / vyjme locoidu, to je hormon a tým by som určite nezačínala!!!!!!!/Skúste postupovať v tom poradí ako som napíla a čo zaberie to použite priopakovaní

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: