Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Alergia na kravské mlieko a vajíčko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka, rada by som si od vás nechala poradiť (žijeme v zahraničí).
    Náš synček ma práve 8 mesiacov, do šiestich mesiacov bol plne kojení a kojím ho naďalej, od 2. mesiaca má ekzémik – vraj neurodermitis, a pred mesiacom bol testovaný, zistili mu alergiu na kravské mlieko a vajíčko (aj bielko aj žĺtko). Budú ho testovať každý polrok. (S manželom máme posledné roky aj my slabšie alergie, ja ekzém a on senná nádcha.) Vynechala som zo stravy aj ja mliečne výrobky a vajíčka, ale jeho stav, resp. jeho pokožka sa nezlepšila, takže neviem kde je príčina ekzému, ale on sa vôbec neškriabe a nie je ani mrzutý, je veselý a hravý. Má to na tváričke a prštekoch na rúčkach, ktoré si často dáva do pusy. Vedeli by ste mi v tomto poradiť? Kožný nám dal kortizónové maste, tie mu pomôžu, nachvíľu je pokožka znovu pekná, a o dva dni je to tu znovu.

    A tiež by som sa vás chcela opýtať ako by mal vyzerať jedálniček osemmesačného bábätka, ktorý je alergik? Jeho jedálniček je doposiaľ takýto :
    ráno kojenie,
    desiata ovocný príkrm – jabĺčko + hruška (to mu stále spolu podusím, zatiaľ nie surové ,testy mu ukázali aj slabšiu alergiu na jabĺčko, bola som dosť prekvapená)
    obed má mäsovo-zel. príkrm, kde základ tvorí vždy mrkva, zemiak, mäsko a 1 ďalší druh zeleniny , neviem dokedy potrebuje papať každý deň mäsko? vraj železo má aj z obilninovej kašičky?
    na olovrant ho kojím, ale nie vždy má chuť,
    večer papá bezmliečnu kašičku väčšinou 3zrnnú – ryža, proso a kukurica, rozrobenú s vodou a v nej ešte banán, lebo inak mu nechutila (keď som mu dala 7zrnnú kašu tak reagoval na pusinke aj na brade, asi na nejaké zrno, test tiež niečo ukázal, ale glutén je vraj uňho v poriadku podľa testu, gries resp. krupicu ale zatiaľ ešte nepapal, bojím sa pšenice), a potom ho asi o hodinku ešte nakojím, a v noci papá ešte 1-2krát. Priberá asi 100 g za 2 týždne je to v poriadku alebo málo? Čo by som mu mala ešte pridať alebo mohla zaradiť, má doposiaľ dostatočnú výživu?. Neviem čo mu dávať na olovrant, namiesto mliečka, to už asi nemusí. Mrzí ma že nebude môcť papať jogurtíky a pod. (Sám sedieť ešte nevie, ak je potrebné podotknúť.) Dávam mu už aj čajík alebo vodičku. Koľko krát je potrebné ho ešte kojíť v tomto veku za deň?

    A ešte sa chcem spýtať, aká je pravdepodobnosť, že nám z tých alergií vyrastie resp. do akého veku zvyknú trvať?

    Srdečná vďaka pani doktorka, robím si o malého a jeho stravu veľké starosti.
    Cením si túto poradňu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Okolo troch rokov sa niektore alergie zvyknu upravit, treba jednotlive druhy potravy postupne pridavat. Aj alergia na kravske mlieko zvykne ustupit. len by som nedaval ine mlieka, koyie a pod alebo sojove. Maso, hlavne preto, ze nemoze mlieko bz som davala stale kazdy den, az kym nebudete moct dat mlieko. Okolo roka pridajte strukoviny, spociatku lupanu sosovicu napriklad.jedalnicek je v poriadku, mal by vypit asi 180 ml vodz denne. Z ovocia by som mozno pridala marhulu a broskynu. s bananom opatrne. Vecer by mohol aj zemiakovu kasu.
    Co sa tyka ekyemu, je d;lezity rezim, spravne obliekanie, vrstvene aby sa nespotil, preotze sazacne skrabat. Vsetko bavlnenen a bez chlpu, nepritulte si ho aniked mate vy chlpaty sveter. kupele v balneum hermal plus nie dlhsie ako 10 minut a do desat minut natriet mastous obsahom kyseliny mliecnej alebo aderma exomega. Celkovo nejake antihistaminikum,

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: