Poradňa mediátora

Poradňa mediátora
37 otázok

Na vaše otázky odpovedá JUDr. Martin Biskupič.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • stary rodicia

    , Autor: kvietok123

    Dobry den, chcela by som sa opytat na vztah medzi vnucatom a starym rodicom .
    Moja svokra si narokuje na vnucku....Ked ju nedame robi cirkusi ze moja mama ju ma tyzden a hucka manzela proti mne
    3-4 krat tyzdenne im ju odnesieme bez hadky.je tam s nimi asi 3-4 hodiny
    S manzelom sme takto dohodnuty ale ja sa len chcem opytat mam pravo ako matka kontrolovat svoje dieta ako sa ma u starych rodicov? Mame povinnost ja alebo manzel byt tam s nimi cize sme za nu zodpovedny ako rodicia.
    Byvaju asi 15 min od nas.
    Co napr v pripade ak bude starsia a napr si rozbije koleno kym bude u nich alebo skonci na pohotovosti mozu nas napr lekari na pohotosti udat na socialku ze som na dieta nedala pozor ?
    Co napr. ak manzel odcestuje na mesiac a ja s nou budem sama doma a bude si ju pytat nemusim jej ju dat ? Mozem kludne s cistym svedomim napr ak by silou mocou chcela dieta zavolat na nu policiu ?
    Prosim o odpoved lebo som uz zufala.

    Dakujem

    Odpovedá: JUDr. Martin Biskupič

    Dobrý deň, zákon o rodine upravuje výkon rodičovských práv a povinností vo vzťahu k maloletému dieťaťu, resp. práva dieťaťa vo vzťahu k rodičom. Vzťah dieťaťa so starými rodičmi, resp. povinnosť rodičov podporovať alebo inak ovplyvňovať tento vzťah je otázka viac morálna a vzťahová - nie právna.

    V prípade, ak sa s manželom zhodujete na prístupe k vzťahu dieťaťa so starými rodičmi, je Vašim právom o tomto v celom rozsahu rozhodovať. Tzn. napríklad ak by ste uznali za vhodné, že pre dieťa nie je vhodné aby sa so starým rodičom stretávalo, máte o tomto právo rozhodnúť.

    Inou situáciou by bolo, keby ste sa na tejto otázke nezhodli s manželom - vtedy by ale išlo o nezhodu rodičov a mohol by o tomto rozhodnúť súd.

    K otázke "čistého svedomia" v prípade privolania polície na svokru Vám odpovieme všeobecne. Z právneho hľadiska môžete k privolať políciu, ak sa domnievate, že je páchaný trestný čin alebo priestupok. Ak teda ktokoľvek, vrátane člena rodiny, sa silou alebo protiprávnymi hrozbami domáha vášho dieťaťa a Vy ako rodič s tým nesúhlasíte, políciu privolať môžete.

    Predpokladáme ale, že svokra sa vnučky domáha z iných dôvodov, ako v úmysle páchať trestný čin - napríklad má vôľu spolupodieľať sa na výchove vnučky, pomôcť Vám, alebo nebyť sama. V takom prípade je otázkou na Vás, či políciu na svokru privoláte s čistým svedomím. Ako sme uviedli na začiatku, toto je otázkou vzťahovou a nie právnou.