Poradňa mediátora

Poradňa mediátora
37 otázok

Na vaše otázky odpovedá JUDr. Martin Biskupič.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • MD po RD

    , Autor: Heri

    Dobrý deň. Už dlho hľadám odpoveď na jednu otázku, nikde ju však nemôžem nájsť. Tak sa skúsim obrátiť na vás, lebo mám pocit, že sa vyznáte vo všetkom :)
    Som zamestnaná, momentálne na rodičovskej dovolenke, ktorá mi končí 20.6.2021. Termín ďalšieho pôrodu mám 2.9.2021. Otázka je, či na ďalšiu materskú dovolenku môžem nastúpiť aj 8 týždňov pred očakávaným termínom? A kto o tom rozhoduje? Lekar? Zamestnávateľ? Ja? Zostávajúcich pár dni vykryjem dovolenkou. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: JUDr. Martin Biskupič

    Dobrý deň, podľa zákona o sociálnom poistení: "Poistenkyni vzniká nárok na materské od začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom, najskôr od začiatku ôsmeho týždňa pred týmto dňom, a ak porodila skôr, odo dňa pôrodu. Nárok na materské zaniká uplynutím 34. týždňa od vzniku nároku na materské, ak tento zákon neustanovuje inak."

    Nastúpiť na materskú môžete teda 6-8 týždňov pred termínom pôrodu. K tomuto dňu by sa posudzovali podmienky nároku na materskú. Termín pôrodu je z logických dôvodov orientačný a je možné ho priebežne meniť lekárom.

    Z Vašej otázky nie je zrejmý dôvod potreby skoršieho nástupu na materskú - či z dôvodu nadviazania na rodičovskú, alebo z dôvodu splnenia podmienok na materskú, alebo len aby ste fyzicky nemuseli nastupovať na pár týždňov, čo by bolo zaťažujúce pre Vás aj pre zamestnávateľa.

    Preto máte viac možností - v prvom rade je možné požiadať lekára o "zváženie", či predsa len nebol termín určený nesprávne a či nepredpokladá skorší termín pôrodu. Samotný dátum začiatku poberania materskej nie je relevantný pre určenie dĺžky poberania materskej - čím skôr ju začnete poberať, tým skôr sa skončí oprávnené obdobie.

    Zároveň sú možnosti ako predĺžiť rodičovskú dovolenku - v tomto bode Vám odporúčame obrátiť sa na príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.

    Ak ide iba o to, aby ste fyzicky nemuseli nastupovať do zamestnania na pár týždňov, zamestnávateľ Vám má umožniť vyčerpať dovolenku, keďže si ju nebudete môcť vyčerpať v ďalšom období. Zároveň Vám zamestnávateľ môže poskytnúť neplatené voľno, alebo môžete byť PN alebo na OČR.

    Dúfame, že aspoň takto v stručnosti Vám to pomohlo, v prípade ďalších otázok Vám odporúčame obrátiť sa na sociálnu poisťovňu, resp. zamestnávateľa.