Poradňa mediátora

Poradňa mediátora
37 otázok

Na vaše otázky odpovedá JUDr. Martin Biskupič.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Meno po matke

    , Autor: raketa016

    Dobrý deň,

    chcela by som sa s Vami poradiť....s priateľom čakáme dieťa avšak sa neplánuje oženiť. Beriem to na vedomie, že keď nechce nebudem ho nútiť. Ale mám taký problém s priezviskom. Ako teda slobodná matka s partnerom, ktorý si ma nechce vziať tak dieťatku nechcem dať jeho priezvisko...Je to aj z toho dôvodu, že budem s dieťaťom na materskej a keď bude treba budem tá, ktorá bude vybavovať potrebné papierovačky, či vybavovanie škôlky, školy, alebo na úrade a doktorov. Preto som sa rozhodla, že dieťa bude mať moje priezvisko. A chcem sa opýtať či partner musí súhlasiť a teda aj písomne na matrike. Alebo je lepšie počkať na pôrod a v pôrodnici nahlásiť moje priezvisko a potom na matrike to už bude len formalita a dieťatku ostane moje priezvisko? Čo by ste mi radili ako mám postupovať. ďakujem.

    Odpovedá: JUDr. Martin Biskupič

    Dobrý deň,

    napriek možnému ponímaniu ako morálnej nespravodlivosti, zákon o rodine stavia otca a matku dieťaťa na rovnakú úroveň, a teda v právach a povinnostiach vo vzťahu k dieťaťu sú si rovní. A to bez ohľadu, či ide o zosobášených rodičov alebo nezosobášených rodičov.

    Z pohľadu zákona nie je teda ponechaná voľba mena a priezviska na svojvôli matky. Do troch dní od narodenia dieťaťa je potrebné matričnému úradu nahlásiť meno a priezvisko dieťaťa, o čom sa majú rodičia dohodnúť. Ak sa rodičia na mene a priezvisku nezhodnú, rozhodne súd.

    Túto skutočnosť si je potrebné uvedomiť vopred, lebo sa môže stať situácia, že v pôrodnici si matrikárka (ak sa nemýlim, do veľkých nemocníc chodí priamo matrikárka) zapíše od matky meno a priezvisko dieťaťa. To ale neznamená, že otec toto nemôže napadnúť s tým, že ohlásené meno a priezvisko je proti jeho vôli.

    Jednoznačne je vhodné sa o mene a priezvisku dohodnúť vopred s otcom. Ak sa na tomto dohodnúť neviete, máte možnosť požiadať mediátora o pomoc, aby tento problém bol vyriešený vzájomnou dohodou.

    Na záver len dodám, že pokiaľ je jediným Vašim záujmom, aby ste nemali problémy pri vybavovaní papierovačiek a pod., z pohľadu práva má rodič rovnaké právo dieťa zastupovať, či už má s dieťaťom rovnaké alebo odlišné priezvisko. Ani v tomto prípade neplatí, že o dieťati má právo rozhodovať rodič, ktorého priezvisko sa zhoduje s priezviskom dieťaťa.