Poradňa mediátora

Poradňa mediátora
37 otázok

Na vaše otázky odpovedá JUDr. Martin Biskupič.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Bývanie po rozvode

    , Autor: Netanahu

    Dobry deň,

    som vydatá 5 rokov a mám jedno dieťa a druhé na ceste. S manželom si už nemám čo povedať, všetko v domácnosti je na mne a nijako sa nezaujíma o jej chod, už som vyhorela a unavená. Chcem podať žiadosť o rozvod. Je možné , že nás rozvodu napriek tomu, že čakáme dieťa? A je manžel povinný zabezpečiť bývanie mne aj deťom, napriek tomu, že majiteľom bytu je on sám, ale hypotéku na byt sme v podstate brali spolu, aj ja som dlžníkom na zmluve.ďakujem

    Odpovedá: JUDr. Martin Biskupič

    Dobrý deň,

    samotné tehotenstvo nie je prekážkou pre rozvod. Súd ale bude hodnotiť, či je vzťah manželov vážne a trvale narušený a či nie je možnosť obnovy spolužitia.

    Samotné zabezpečenie ubytovania nesúvisí priamo s rozvodovým konaním. Pôjde o otázku výživného na deti, prípadného výživného na bývalú manželku/bývalého manžela, a zároveň otázka vyporiadania bezpodielového spoluvlastníctva manželov. V neposlednom rade samotné možnosti bývania môžu vplývať aj na rozhodnutie súdu o zverejní detí do osobnej starostlivosti rodičov.

    Keďže ide o komplexnú problematiku, na ktorej sa ale manželia môžu dohodnúť, odporúčame v prvom rade poradiť sa s právnikom, ktorý zhodnotí Vaše možnosti, a následne sa pokúsiť na všetkých bodoch s manželom dohodnúť.

    V prípade, ak by ste dohodu nevedeli dosiahnuť, môžete využiť mediačné služby, kde mediátor ako nezávislá a nestranná osoba má vytvoriť podmienky pre komunikáciu a zmierlivé riešenie.