Poradňa mediátora

Poradňa mediátora
37 otázok

Na vaše otázky odpovedá JUDr. Martin Biskupič.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Rodinný dom

    , Autor: Atina

    Dobrý deň,

    obraciam sa na Vás s problémom, ktorý nastal v rodine.
    Strýko si zobral na seba 25000€ úver. Vtedy žil s jednou ženou, ktorá potrebovala peniaze. Inak napísané peniaze zobrala žena a strýko musí splácať úver.
    Rodinný dom, v ktorom býva, chce prepísať na môjho otca, čiže na brata a zrieka sa práva, pretože keby sa s ním niečo stane, pôjde dom do exekúcie. Otázka znie, či banka nebude nárokovať zvyšné peniaze od brata, čiže od môjho otca, keby on zomrel.
    Na koho sa máme obrátiť? Ako to riešiť? Ako ďalej?
    Ďakujem za Váš čas
    Atina

    Odpovedá: JUDr. Martin Biskupič

    Dobrý deň, čo sa týka Vašej otázky, je skôr právneho charakteru (mediačná poradňa je zameraná na mimosúdne riešenie sporov).

    Pokúsim sa ale aspoň poradiť, napriek tomu, že v danom prípade ešte spor nevznikol. Otázka, či po prepise domu na Vášho otca a prípadnom nesplácaní úveru Vašim strýkom, si nebude banka nárokovať splatenie pôžičky, je závislé od podmienok úveru, najmä sa za úver niekto zaručil alebo či je na dome záložné právo banky.

    Odporúčam, aby si toto strýko overil priamo v banke, prípadne to viete pozrieť cez verejne prístupný katasterportál (či na konkrétnej nehnuteľnosti je evidované záložné právo banky).

    V prípade, ak by ste sa k odpovedi nedopracovali, odporúčame osloviť advokáta, prípadne Centrum právnej pomoci (v prípade materiálnej núdze).