Poradňa mediátora

Poradňa mediátora
37 otázok

Na vaše otázky odpovedá JUDr. Martin Biskupič.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Kupa bytu pred manzelstvom

    , Autor: kvietok123

    Dobry den, chcem sa opytat ci mam pravo ak by doslo k rozvodu ziadat polovicu bytu od manzela. Byt ma na svojom mene.Byt kupil pred sobasom. Plati hypoteku a spotrebny uver. Ja mu davam do domacnosti a zabezpecujem dcere veci ( plienky, mlieko atd)
    A ci ma pravo vyhodit muz zenu s malym dietatom na ulicu ak tam mame trvaly pobyt.
    Dakujem

    Odpovedá: JUDr. Martin Biskupič

    Dobrý deň, na základe poskytnutých informácií nie je možné poskytnúť Vám relevantnú odpoveď. Na zhodnotenie Vašej konkrétnej situácie je potrebná hlbšia analýza Vašej situácie.

    Zároveň na daný typ otázky je potrebné dopytovať sa advokáta, ktorý zastupuje záujmy konkrétneho klienta. Mediátor z pozície nestrannej a nezávislej osoby nie je oprávnený hodnotiť nároky jednej zo strany sporu.

    V každom prípade, ak by sa schyľovalo k rozvodu, považujem za viac ako vhodné, aby ste sa vopred poradili o svojich právach a nárokoch (u advokáta alebo na Centre právnej pomoci), keďže absencia týchto informácií by mohla viesť k eskalácii konfliktu. Tieto informácie Vám zároveň neposkytne ani sudca (v prípade súdneho sporu) ani mediátor (v prípade mediačného konania), keďže by bolo porušené pravidlo nestrannosti.