Poradňa mediátora

Poradňa mediátora
37 otázok

Na vaše otázky odpovedá JUDr. Martin Biskupič.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Koupe bytu Kosice

    , Autor: Olka

    Dobry den,dekuji velmi pekne za Vasi odpoved. Jeste se zeptam,poradil byste mi,jake naklady by nas cca cekali,v pripade,ze bychom se rozhodli nahlasit developera ke konkurzu?Event.nemate kontakt na pravnika,ktery se zabyva primo konkurzami?Jeste jednou dekuji.

    Odpovedá: JUDr. Martin Biskupič

    Dobrý deň, napíšte mi prosím súkromnú správu na mediator@martinbiskupic.sk

Podobné otázky

  • Koupe bytu Kosice

    , Autor: Olka

    Dobry den, mela bych otazku ohledne koupe bytu. Pokusim se byt strucna. Koupili jsme novostavbu. U developera se vyskytly velke financni problemy. Hrozilo, ze banka developera byty zabavi, ackoliv my hodnotu bytu vyplatili. Nastesti tento dluh byl developerem vyplaceny. Avsak do dnes nebyly splnene vsechny podminky smlouvy ze strany developera a dodano vse, za co jsme zaplatili v radu nekolik tisicu eur, dale budova nebyla komplet dokoncena,co se tyce spolecnych prostor,tudiz nas majitele bytu cekaji dalsi investice do budovy,neni vyresena vecne bremeno na pristupove ceste, vyplaceny pokuty za prodlouzeni stavby. Vse je smluvne podlozene. Developer jiz nic neresi a vypada to,ze nema temer zadne majetky. Ma smysl tuto situaci resit soudne?Je v tomto pripade nejak zajistena ochrana zakaznika a napr.odpocitat si tyto vicenaklady na danich (FO)? Nejedna se o trestni cin (jednatel spolecnosti ma vicero spolecnosti a v roce 2020 si zalozil dalsi, mozne prelevani financi)? Jakym zpusobem postupovat? S pravnikem jsme v kontaktu jiz prubezne a ten rekl,ze bude potrebne vypracovat analyzu,ktera bude stat nekolik tisic eur s rizikem,ze se niceho nedomuzeme a jeste budeme vynakladat dalsi finance. Developer je pravni formou druzstvo. Dekuji za odpoved.

    Odpovedá: JUDr. Martin Biskupič

    Dobrý deň, možnosť domáhať sa Vašich práv súdnou cestou je vždy, ale ako Váš právnik povedal, otázna je vymožiteľnosť, ktorá závisí najmä od hospodárskej situácie developera.

    Z pozície mediátora (odborníka na mimosúdne riešenie sporov) nám neprináleží hodnotiť nároky jednej zo strán sporu, a na základe týchto stručných informácií to ani možné nie je.

    Vo všeobecnosti si ale dovoľujeme uviesť:
    1. domnievame sa, že cenová ponuka na právnu analýzu je privysoká (aj keď samozrejme advokáti majú voľnú cenotvorbu a Vy s cenou môžete súhlasiť alebo ju odmietnuť). Ak by ste potrebovali odporučiť advokáta v Košiciach s prijateľnejšími podmienkami, ozvite sa nám na mediator@martinbiskupic.sk
    2. ak sa domnievate, že sa konateľ spoločnosti svojim konaním mohol dopustiť trestného činu, máte možnosť obrátiť sa na orgány činné v trestnom konaní - políciu alebo prokuratúru, ktorá tieto skutočnosti prešetrí
    3. v prípade ak developerovi vznikni určité problémy s plnením doterajšej zmluvy, ale má ochotu situáciu riešiť, sme si istý, že by Váš prípadný návrh na mimosúdne riešenie uvítal a vec by bolo možné upraviť dohodou mimosúdne. Odporúčame Vám (prípadne v spojení s ďalšími vlastníkmi alebo budúcimi vlastníkmi) oficiálne prostredníctvom mediátora osloviť developera a ponúknuť mu možnosť mimosúdneho riešenia formou mediácie. V závislosti od jeho reakcie uvidíte, či má skutočnú vôľu vec napraviť alebo v prípade negatívneho stanoviska nebudete mať dôvod váhať obrátiť sa na súd.