Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,692 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Krčok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som prvoridička v 33tt . Je normálne keď mi môj gynekológ nepozeral vôbec krčok? Pýtala som sa na poradni na to a povedal mi, že načo, keď nemám žiadne ťažkosti.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie každý obvodný gynekológ vrámci tehotenskej poradne štandardne realizuje aj vyšetrenie v gynekologických zrkadlách. Ja osobne vrámci každej tehotenskej poradne až do 36. týždňa vyšetrujem ženu aj v gynekologických zrkadlách. Ak nemáte žiadne ťažkosti, tehotenstvo nie je rizikové a všetky výsledky vyšetrení a nálezy máte v poriadku, nie je to úplne nevyhnutné. Sú aj ženy, ktoré odmietajú vyšetrenie v gynekologických zrkadlách, vtedy to rešpektujem a ženu v zrkadlách nevyšetujem.

Podobné otázky

  • krčok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, chcem sa spytat aky dlhy ma byt krcok pocas tehotenstva? som 26tt a mam 33mm chcem sa spytat či je to malo alebo ok!? som druhorodička vdaka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dĺžku krčka máte v poriadku. Dôležitá nie je iba samotná dĺžka krčka, ale najmä to, aká je funkčná dĺžka krčka, teda či nie je prítomný funneling, tzn. vnútorné otváranie. Nevidím dôvod na obavy. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Hlienovy výtok v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, som 30+2tt, dnes som si po toalete zotrela dosť hustý hlien, podobný vaječnému bielku, bez zápachu.. na poradni som bola pred týždňom a pol, kde bolo všetko v poriadku, krčok tuhý, vysoko, bábätko ešte ani nenaliehalo, citim sa dobre ale celkom ma znepokojil dnes ten hlien, je to podľa vás dôvod na návštevu lekára? Ďakujem vopred za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaný hlien môže byť súčasťou normálnej pošvovej mikroflóry, ktorá sa v tehotenstve vyskytuje bežne. Teoreticky sa môže jednať aj o hlienovú zátku, ktorej uvoľňovanie však nie je v tomto týždni tehotenstva časté. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, nálezy, výsledky vyšetrení, ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Krčok 36+6

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, nález z palpačného vyšetrenia je takýto;
    Krčok 2 CM, hrdlo sakrálne, polotuhe, vonkajšia bránka na špičku prsta.
    Je potrebné sa nejako obmedzovať ?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak som správne pochopil, ste v končiacom 37. týždni tehotenstva, takže ste už prakticky v termíne. Nemusíte sa obmedzovať. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť.

  • Cvicenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor, chcela by som sa opytat na moj problem, som v 26tt a pocitujem nieco ako svalovku/bolest, neviem to velmi popisat, nie v podbrusku, ale nizsie, v rozkroku, hlavne pri chodzi alebo urcitych pohyboch noh, otacani sa a pod., pri lahu a sede je to miernejsie, doktor mi povedal, ze je to roztahovanie panvy a je to normalne, krcok a ostane veci su v poriadku...chcela by som sa preto opytat co by mohlo pomoct, ak su pritomne bolesti je vhodne absolvovat nejake cvicenia ako napr. gravid joga ? mohlo by to pomoct ? alebo uz musim mat iba kludovy rezim ? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa môže jednať o bolesti spôsobené naťahovaním väzov závesného aparátu maternice, ktorá sa každým dňom zväčšuje. Môžete pociťovať ťahavé alebo pichavé bolesti po stranách podbruška, ako aj v pošve, či v pyskoch, kde jeden z väzov závesného aparátu maternice končí. Skúsiť môžete užívať magnézium, Magnerot alebo MagneB6 pokojne 3x1 až 3x2 tabletky denne. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Skrátený krčok v 34tt na 24mm

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor som v 34tt+3 nedávno mi robili cervikometriu s nálezom 24mm a naznačeným lievikom. Hlavička nalieha na spod. Beriem progestrenalle 200mg a magnerot 3x1. Chcela by som sa opýtať ako to je s tým kludovym režimom ako veľmi sa pri tomto náleze musím šetriť ? Mám doma 16 mesačnú dcéru tak musím variť a aj doma porobiť aspoň základné domáce práce plus teda ísť do obchodu chodím na aute ale po obchode chodiť musím. Dcéru nedviham už dlhšiu dobu. Keď cítim tlak od spodu ležím, ale ten tlak je tam furt či menší či väčší. Myslíte, že je možné pri takomto “kľudovom režime” podržať aspoň do 37 týždňa ? Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ste v 35. týždni tehotenstva. 2,5 cm krčok nie je žiadna katastrofa, najmä ak nie je prítomné, iba naznačené, vnútorné otváranie. Nemyslím si, že je nevyhnutné iba ležať, základné práce robiť podľa mňa robiť môžete. Áno, je možné donosiť dieťa až do termínu. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, nálezy, USG, vaginálny nález ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa v prípade nejasností pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.