Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,684 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bolesť hrdla

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, bola som trocha chorá (bolesť hrdla, mandlí, únava, trocha zatiahnuté dutiny, teplota skôr nie). Fungovala som však normálne a krátko potom som zistila, že som tehotná (4-5.tt). Mohli by byť takéto príznaky prejavom niečoho, čo by mohlo ohroziť plod? Ak áno, prosím Vás čo patrí medzi potencionálne najväčšie hrozby? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, mohlo sa jednať o virózu, ktorá je v tomto období pomerne častá. Predpokladám, že ešte nemáte potvrdené tehotenstvo. Ak nemáte žiadne ťažkosti, odsledujte si to. Nemuselo to mať žiadny vplyv na tehotenstvo. Toto včasné obdobie tehotenstva je založené na princípe “všetko alebo nič”, to znamená, že ak sa má zárodok ujať, ujme sa a tehotenstvo bude v poriadku a ak nie, tak zárodok odumrie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach, ako aj pre jednoznačné potvrdenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Covid

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, môže covid spôsobiť potrat v 4-5tt ak by prebiehal mierne (bolesť hrdla, mandlí, únava, trocha zatiahnuté dutiny, teplota skôr nie)? Je problémom v takomto prípade vírus alebo skôr teplota/horúčka? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, mal som už viacero pacientiek, ktoré prekonali COVID-19 tesne pred otehotnením, vo včasnom štádiu tehotenstva, či v I. trimestri a narodili sa im zdravé deti. S infekciami vo včasnom štádiu tehotenstva je to väčšinou na princípe "všetko alebo nič", to znamená, že ak nedôjde k potratu, plod môže byť absolútne zdravý. Záleží od viacerých okolností, aj od toho, či ste proti COVIDu očkovaná alebo nie, prípadne, či ste ho už v minulosti prekonali alebo toto je prvá infekcia. Navyše, ak máte iba mierny priebeh a bez teplôt, riziko je o to menšie. Odporúčam piť dostatok tekutín, aspoň 2 litre denne, užívať vitamíny, hlavne vitamín C a D, pri teplote môžete užívať Paralen, dodržujte kľudový režim a vhodná je samozrejme aj karanténa, teda zdržiavať sa doma. Odsledujte si to. Po odoznení príznakov a uplynutí inkubačnej doby navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý tehotenstvo potvrdí, keďže predpokladám, že ho ešte nemáte potvrdené, a stanoví ďalší postup.

  • Pastilky na bolesť hrdla

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, prosím Vás ak som užívala voľnopredajné pastilky a syrup na bolesť hrdla, keď som ešte nevedela, že som tehotná mohlo by to nejak ublížiť? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardne dostupné pastilky na hrdlo a sirup na bolesť hrdla pôsobia iba lokálne, takže by to nemalo mať žiadny vplyv na tehotenstvo. Nepoznám však žiadne bližšie informácie a okolnosti tehotenstva, ani týždeň tehotenstva, ani ďalšie nálezy, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Chorba

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, bola som trocha chorá (bolesť hrdla, mandlí, únava, trocha zatiahnuté dutiny, teplota skôr nie). Fungovala som však normálne a krátko potom som zistila, že som tehotná (4-5.tt). Dá sa povedať, či takéto niečo môže spôsobiť potrat alebo aká je pravdepodobnosť, že by takýto priebeh spôsobil potrat? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v tomto týždni je všetko založené na princípe "všetko alebo nič", to znamená, ak bude všetko v poriadku a výsledky všetkých vyšetrení budú v poriadku, tehotenstvo bude v poriadku. Je potrebné to odsledovať. Choroba nemusela mať žiaden negatívny vplyv na tehotenstvo. Je potrebné to odsledovať a navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám na základe USG vyšetrenia povie viac a stanoví ďalší postup.

  • Covid

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň som v 34. tt s vyšiel mi pozitivny test na covid. Mám bolest hrdla a teplotu 37,1. Prosím, môže to mat nejaký vplyv na babo? Hrozne sa bojím.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, mal som už viacero pacientiek, ktoré prekonali COVID-19 tesne pred otehotnením, vo včasnom štádiu tehotenstva, v I., II., III. trimestri a aj tie, ktoré rodili ako COVID-19 pozitívne a narodili sa im zdravé deti. Ak máte iba mierny priebeh bez teplôt, riziko je o to menšie. Nevidím dôvod na obavy. V lekárni je dostať viacero voľnopredajných preparátov, aj pastiliek na hrdlo, aj sirupov proti kašľu, aj kvapiek do nosa pre tehotné. Môžete užívať Paralen v prípade potreby aj každých 6 hodín. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.

  • CRP 38 v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 17 tt tehotenstva a dnes som bola h doktorky kde mi CRP vyšlo na 38. Mám strašne bolesti hrdla a nič mi nepomáha. Chorobu mám už 4 deň. Doktorka mi spravila vytery ale výsledky budú až poobede v stredu a podľa toho mi bude vedieť predpísať antibiotiká. Prosím chcem sa spýtať, či hodnota CRP už nie je veľmi vysoká pre plod a či si radšej nemám už teraz vypytat antibiotiká, aby som neohrozila plod alebo mám počkať do stredy.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaná hodnota CRP signalizuje zápal, takže nasadenie antibiotík je v tomto prípade na mieste. Nie je to však extrémne vysoká hodnota, pre ktorú by ste mali byť napríklad hospitalizovaná. Pár dní prebiehajúci zápal by nemal mať zásadné negatívny vplyv na tehotenstvo. Podľa opisu to vyzerá skôr na infekt horných dýchacích ciest. Ak boli výsledky všetkých tehotenských vyšetrení v poriadku a tehotenstvo prebieha bez komplikácií, nevidím dôvod na prílišné obavy. Dodržujte zvýšený pitný režim, aspoň 2 litre tekutín, či čaju denne, na bolesť hrdla je v lekárni k dispozícii viacero voľnopredajných preparátov, ktoré môžete užívať aj počas tehotenstva. Zvýšte si tiež dávku vitamínu C. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného lekára, v prípade tehotenských ťažkostí kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.